Lösemi Aşısı

ayzenua
ayzenua

2550 Puan

Merhaba, yaklaşık 3 buçuk aylık 2 kedimiz var, parazit ve karma aşıları tamamlandı. Sırada lösemi var fakat Türkiye'de şuan bu aşının bulunmadığı söylendi veterinerimiz tarafından. Bu aşının gecikmesi herhangi bir problem yaratır mı, aşı yapılana kadar alabileceğimiz bir önlem var mı?

11 CEVAP

dollfacepersian
dollfacepersian

132611

Ben lösemi taşıyıcısı olan kedilere yapıldığında birkaç saat içinde öldürdüğünü okumuştum. Bu yüzden ya test ile kesin olarak lösemi taşıyıcsı olmadığından emin olunanan kedilere yapılmalı yada hiç yapılmamalıymiş. Bazı veterinerler önce test yapıp sonuca göre lösemi aşısı uyguluyormuş. Lösemi zaten sadece taşıyıcı yada hasta kedilerle direk temas ile bulaşan bir virüs.Corona gibi eşya,kıyafet vs. ye bulaşarak taşınmıyor. Kediniz sokağa çıkan bir kedi değil ise kediler ile temas etme ihtimali düşük. Böyleyse yapılmasına pek gerek yok bence,tabi ki yinede siz bilirsiniz

Gul36
Gul36

113362

Hiç dışarı çıkmayan ev kedilerinin bu hastalığa yakalanma riskinin %1, dışarı çıkanlarınsa %30 olduğunu okumuştum. Bu aşının kanser tümörü oluşturma riski olduğu ve çok da etkili olmadığı için veterinerler önermiyormuş. Dollfacepersian'ın da dediği gibi test yapılmadan aşı yapılan kedilerin 1 gün içinde yaşamını kaybetme riski de varmış. Kedinin testleri yapılıp da bu aşının sorun olmayacağı görülürse önlem olarak yaptırılabilir. Sizin isteğinize kalmış bir şey yani.


Ancak şu "dışarı çıkan kediler" kısmında benim aklım çelindi. Acaba dışarı çıkıp istediği kadar orada kalan, istediği zaman da eve gelen kedilerden mi bahsediliyor yoksa arada bir gezmeye çıkan kediler için de risk var mı? Mesela benim kedim gezmeye bayılıyor, veterinere giderken bile sorun etmiyor. Ben de onu dışarda gezdirmek, pikniğe falan gittimizde yanımda götürmek istiyorum. O zaman sorun olacak mı bilemiyorum.

ursaminor
ursaminor

116511

Siz talep etmezseniz bakmazlar @Castielthecat.


Lösemi aşısını biz de yaptırmadık. Çünkü Fıstık sokaktan geldi eve. Geçmişini bilmiyoruz. Eğer virüs varsa, aşı sonrası sabahı göremiyor kediler :( Ama ev kedisi için çok gerekli değil zaten demişti veteriner o dönem. O yüzden içim rahat şahsen.

eccakir
eccakir

3113

Karma aşılar zaten karışık aşılar veterinerimiz o yüzden vurulmasına gerek olmadığını söylemişti. Neden lösemi aşısı yaptırma gereği duyuyorsunuz ?

ayzenua
ayzenua

2550

Veterinerimiz aşı programını parazitler-karma-lösemi-kuduz olarak söylemişti, olması gerektiğini düşünmüştük o yüzden

Gul36
Gul36

113362

Lösemi aşısı önerilmiyor pek. Bizim karma 1, karma 2, parazit, kuduz sırasıyla oldu aşılar. Aynı şekilde bizim veteriner de şu anda lösemi aşısı yok, geldiği zaman siz illa yaptırmak isterseniz yaparız demişti.

ayzenua
ayzenua

2550

@Gul36 önerilmemesinin sebebi nedir? Bizim veteriner de nadir rastlanan bir vaka olduğunu söyledi ama başına bir şey gelsin de istemiyoruz, her şekilde önlemi almak istiyoruz. Lösemi aşısının herhangi bir zararı vs var mı peki önerilmemesinin sebebi bu mu? Biraz çok sordum kusura bakmayın, kafam karışık halde biraz :)

ayzenua
ayzenua

2550

Evde 2 kedi var ama ikisi de dışarı çıkmıyor, hatta cam kapı mutlaka kapalı tutuyoruz kaçar korkusundan. Bu halde çok gereklı değil gibi görünüyor ama yine birkaç veterinerden daha fikir almalıyım sanırım. İnternette yazılanlara göre çoğu kişi önermiyor. Paylaşımlarınız için teşekkür ederim :)

Castielthecat
Castielthecat

2464

Benim veterinerim olması daha iyi olur demişti. Korktum şu anda gerçekten de. Ama yapmadan önce taşıyıcı mı diye bakarlar değil mi?

Castielthecat
Castielthecat

2464

Çok teşekkür ederim! Mutlaka önce testi yaptıracağım sizlerin sayesinde yeni bir şey öğrenmiş oldum. Benim kedim hep ev ortamındaydı ama bütün etrafımdaki kedi sahipleri yaptırdığından ben de yaptırmalıyım sanırım. Umarım bir sorun yaşamayız.

onurtemiz
onurtemiz

116286

Ev kedilerinde fazla aşıya karşıyız. Lösemi yaptırmadım ben yavruma. 7,5 aylık şu an. Ömrü boyunca da yaptıracağımı sanmıyorum Allah a şükür.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 1778 Görüntüleme
  • 11 Cevap
  • 1 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 77392 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR