Kedi İdrarini Daha Az Yapiyor

nht
nht

2461 Puan

bahcemde besledigim kedinin idrar yollarinda sorun cikti birkac ay once. ultrtasonla baktilar idrar kesesinde kristallesmis seyler falan. neyse sonda yaptilar, 3 gun veterinerde kaldi ve ondan beridir yani birkac aydir, malt, hap yada surup ve ozel uriner mama ile durumu idare ediyor - gerci arada hala bazen yas mama ve diger kuru mamadan da yiyor. birkac aydir idrarini yapiyor yani baska bir tikanma olmadi. ama size sorum su ki, idrarini daha az miktarda yapiyor. yani normal yiyor iciyor, idrarini da yapiyor ama eskiden mesela eve girdiginde legene yaptigindaki kum topagi cok buyuk olurdu. simdi onun ceyregi kadar bile degil. kac aydir boyle. bu neden boyle acaba. yanlis bir tedavi mi uygulaniyor yada nedir. yani hayvan suyunu normal ictigine gore o su idrar olarak cikiyor kac aydir tamam da neden eskisi gibi bir yapista cok miktarda yapamiyor. baska birsey mi yapmak lazim acaba

4 CEVAP

aslihan_e
aslihan_e

128341

Ben olsam ona kuru mama vermem hiçbir şekilde. Taşı yapan kuru mamalar. Yaş mamalar da mineral fazlalığı yüzünden riskliler. Bazen kızgınlıktaki kediler aşırı su içip çok çiş yapabiliyor. Çok çiş yaptığı dönem kısır mıydı değil miydi bilmiyorum. Siz onu her zaman evde tutmuyorsanız idrar miktarı kontrolü yapamazsınız. Belki dışarı yapıyor çişinin çoğunu. Bizim dışarı çıkan iki kedi mesela çişini tutar eve yapar, dışarıya yapmak istemiyorlar tuvalet yok diye, sizinki de eskiden öyle çişini tutup eve yapıyor olabilir, şimdiyse dışarı yapmaya alışmış olabilir, bilemiyorum. Bir de sıcaklık faktörü de var, ev sıcaksa çok su içiyorlar ve çok çiş yapıyorlar. Eskiden çok çiş yaptığı zamanlar evde sıcakta mı oluyordu yoksa dışarıda soğukta mı oluyordu, yani sıcaklıkta bir değişiklik oldu mu? Bir de daha az idrar yapıyor ama sık sık mı çıkıyor o da önemli. Böbreğinde sorun olduğu için az yapıyorsa çok daha sık gider. Kısır olup olmaması da önemli, bazen kızgın kediler koku bırakma amaçlı tuvalete oturup biraz yapıyor. Çoğunu da dışarıda gezerken püskürtmüş oluyorlar. Kısır değilse sık bile gitse buna bakarak böbreğinde sorun var diyemeyiz. Onu bir gün evde tutup tavuk haşlayıp suyunu verin, kendisi içsin, üstüne siz şırınga ile içirin şöyle bolca. Üstüne de iki üç şırınga içme suyu içirin. Bakalım o kadar sıvı alınca hâlâ az mı yapacak yoksa sorun gerçekten suyu yeterince içmemesi veya böbrekle ilgili bir sıkıntı mı var bir fikir edinebilirsiniz. O kadar sıvı alınca büyük çiş yapması gerekli. Kuru mama vermeyin ama yiyecek olarak o gün, suyu tutar yoksa, haşlanmış tavuktan yerse yesin.

nht
nht

2461

Olay bobrekteki tas degil, problem yukarida yazdigim gibi idrar kesesinde yani idrarinin icinde kristaller olusmasi ve bu fazla olursa idrar kesesini tikayacak olmasi. Kedi kisir degil, tahmini 3 yasinda erkek, sehir disindaki evimin orada disarda yasayan bir kedi ama ben oraya gittikce, ki cok siklikla gidiyorum, besliyorum o da oradan ayrilmiyor pek. Yukarida yazdigim gibi birkac ay once idrar kesesi icerideki kristallesmelerden tikanmisti ve sonda ile acilmisti. veteriner yas mama mumkun oldugu kadar az yesin, hatta bu sey gecinceye kadar hic yemese bile olur, ve kuru mama da bir yere kadar yesin ve evsel gidalar da vermeyin diyor. Malt ve surup da veriyorum veterinerin verdigi, idrarindaki kristallesmeleri azaltan. Kuru mama da uriner mama zaten. Birkac aydir bir tikanma olmadi yani o acidan bir problem yok. Benim sorum neden daha az miktarda idrar yapiyor tek yapista onu cozemedim.

aslihan_e
aslihan_e

128341

İdrar yolu üzerinde oluşan kristallerin genel adı böbrek taşı, bunlar mesanede veya böbrekte oluşabiliyorlar. Mesane sorunları böbrek sorunlarından bağımsız değildir, mesanedeki tıkanıklıklar böbreklerin işlevinde bozukluk oluşturabilir. Kendiniz diyorsunuz kristaller fazla olunca tıkanıklık oluşturacağını, bunun sonucunda ne olur? İdrar böbreklere geri dönüş yapabilir ve böbrekleri hasar alabilir. O tıkanıklık yaşadığı dönemde böbrekte bir sorun mu oldu da şuan az miktarda idrar yapıyor diye düşündüm, sonda takmayı gerektirecek kadar bir problem yaşamış ya hani, o işlem biraz gecikse böbrek kalıcı zarar görebiliyor. Böbrek zarar gördüyse idrara az çıkma görülebiliyor. Tabi bu sadece kötü bir ihtimal. Kedilerde kristallerin-taşların bu kadar yaygın görülmesinin nedeni kuru mamalar. Mama dolayısıyla yetersiz alınan su ve fazla alınmış mineraller. O kedinin bol bol sıvı alması gerekli, bunu tabi ki yaş mama üzerinden yapmamalı şuan. Evsel gıda derken gidip de ev yemeği, karbonhidrat bakımından yüksek yiyecekler, salam sosis verilmez, kedi için en uygun ph seviyesine sahip şey haşlanmış ettir. Haşlanmış et tüketmeli ve bolca suyunu içmeli. Tabi ki kristalleri eritmeye yönelik bir mama verildiyse onu da kullanır. Normal kuru mama tükettiği sürece de kristallerden biraz zor kurtulur. Siz tek yapışta neden az yapıyor diyorsunuz ben de size bunun ihtimallerini yazdım zaten. Birinci ihtimal siz görmeden başka yere yapıyor, evin içinde hapis değilse bu kedi anlayamazsınız. İkincisi kısır olmadığı için az az yapıyor. Kısır olmayan kediler dediğim gibi koku bırakma amaçlı oturup az bir şey yaparlar, daha sık giderler kısır kediye göre. Üçüncü ve kötü ihtimal de mesane kristali yüzünden tıkanıklıklar oluşması, idrarın tam olarak çıkamaması. Böyle bir durumda yine böbreklerin zarar görme ihtimali oluşur.

lwb
lwb

120674

az az idrar yapımı direkt idrar yollarında problemin belirtisidir genelde, hekime kontrole gittiğimizde ilk sorduğu şey idrarını takip ediyor musun, az az idrar mı yapıyor yoksa yaptığı yer büyük mü. yani az az idrar yapması bir problem. kediler genelde az tuvalete çıkıp işediği yere büyük miktarda işerler. kontrole götürün bence.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 149 Görüntüleme
  • 4 Cevap
  • 0 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 80366 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR