Birkaç gün içersinde yavru kedi sahiplenicem nelere ihtiyacım olduğunu ve kesi bakmadaki püf noktaları biri anlatabilir mi(daha önce annesi olmayan 2 yeni doğmuş yavru kedinin bakımıyla tek ilgilendim öğrenmek istediğim nasıl yıkanır,tuvalet eğitimi verme,kumu temizleme gibi şeyler)
Öncelikle kediler,zorunlu haller dışında yıkanmazlar.
Tuvalet eğitimi ise eğer 1-1,5 aydan büyük bir yavru kedi sahiplenecekseniz zaten annesi bu eğitimi vermiş olur.
Tavsiyem sahipleneceğiniz kedinin bağışıklığı için 2 ay anne sütü almış olmasına dikkat edin.
Kum temizlemeye gelirsek gerekli malzemeleri temin ettikten sonra her gün kumunu kontrol edip temizlemeye çalışın.
Vaktiniz varsa sabah akşam da olur çünkü kediniz yavruyken az ama sık yapacak,yetişkinden de daha seyrek ama çok yapacak :))
Bu durumda vakit varsa sabah ve akşam günde ikişer defa kum temizliği yapılabilir.
Nelere ihtiyaç var?
Mama
Mama-su kabı(mümkünse seramik.)
Oyuncak(o hevesle bir sürü oyuncak almayın sonra yüzüne bile bakmıyorlar,çıngıraklı toplar ve kedi oltaları tavsiyem.)
Tırmalama tahtası
Tuvalet(xxl olsun zaten kediniz hızla büyüyecek)
Tarak(en başlarda basit bir tarak bile olabilir önemli olan taranma alışkanlığı kazansın.)
Yatak
Kedi filesi(bu çok önemli ve bence kediniz eve gelmeden riskli yerlere yani pencere olur balkon olur,kedi filesi taktırın bu sayede sizin de içiniz rahat olur.)
Şu anlık aklıma gelenler bunlar yine ekleme yapan arkadaşlar olacaktır.
Aciliyet olarak ben bunları sıraladım,kediniz gelmeden önce bu yazdıklarım evde bulunmalı.
Merhabalar.
Emir Bey'in yazdıklarına ek olarak kum temizleme meselesini biraz açmak istiyorum. Daha önceden ne kadar tecrübeniz var bilmiyorum ama fazla bilgi göz çıkarmaz. :) Günlük kum temizlemede kastedilen kumun içindeki kakayı ve çiş topaklarını bir kum küreğiyle alıp atmak, tuvaletin içindeki kum miktarı azaldığında da üzerine temiz kum ekleyerek takviyede bulunmak. Bunu günlük olarak düzenli şekilde yapmayı alışkanlık hâline getirirseniz kumunuz daha uzun ömürlü olur ve kediniz hijyenik bir tuvalete sahip olmuş olur. Aşağı yukarı 10 günde ya da 2 haftada bir de tuvaletin içindeki kumu tamamen boşaltıp, tuvaleti dezenfektan bir temizlik maddesiyle yıkayıp, iyice durulayıp kumunu değiştirirseniz hiç sıkıntı yaşamazsınız.
Mama olarak mutlaka yavru kedi kuru maması almalısınız. Kedinizin büyümek için ihtiyaç duyacağı besin değerlerini ancak bir yavru kedi maması karşılar. Kedinizi mutlaka kuru mamaya alıştırmalısınız. Eğer yavruyken alışmazsa yetişkinlikte alışması çok zor oluyor.
Kedinizi üzerine bir şeyler bulaşmadığı takdirde kesinlikle yıkamayın. Eğer sokaktan sahiplenecekseniz kedinizi eve getirmeden önce mutlaka bir veteriner kliniğine götürüp genel sağlık kontrolünden geçirin ve hekiminiz durumunu uygun görürse parazit uygulamalarını yaptırın. Eğer hekim ense damlası olarak dış parazit uygulamasını yaparsa kediniz çok kirli de olsa birkaç gün yıkamamalısınız ki damlanın etkisi geçmesin.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Umarım uzun ömürlü bir evladınız olur.
Bol patili günler dilerim. :)
Wc eğitimi yoksa o sana bakarken birkaç kez kum kabına işe kardeşim. Senden görünce o da yapmaya başlar zaten.
Ben her şeyden önce tabi ki veterinerinde uygun bulduğu zamanda kesinlikle karma aşılarını, iç dış parazit aşılarını yaptırmanızı tavsiye ederim. Çünkü gençlik hastalığına yakalandıkları an sizi yıpratmakla birlikte onların acı çektiğini görmeniz daha da kötü oluyor. Tedavisi olabiliyor ancak kesin bir şey söyleyemiyorlar aynı insanın kanser olması gibi. Maddi anlamda da pahalı bir tedavi süreci. Öncelikle bunları zamanı gelince mutlaka uygulayın. Benim bahçemde beslediğim kedimin biri mantar hastası diğeri gençlik hastası oldu ikisini birbirinden ayırdım ancak iyileşemiyorlar bi türlü ve ne yapacağımı şaşırdım. Mantar bana geçen sene tekir kedimden bulaşmıştı. O yüzden dokunamıyorum da. Gerisi kolay emin olun besledikçe, videolar izledikçe en kötü veterinerleri arayıp danışınca öğreniyorsunuz. Ben de hiçbir şey bilmiyordum şimdi neredeyse iğnelerini vurabilecek durumdayım :)
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru Sor