Merhaba,
Uzun bir konu olacak birden fazla sorum var.
4 aylık erkek sarman bir kedim var. Kedime çip taktırdım, aşılarına başladık düzenli olarak gittiğimiz bir veteriner var.
Başta çok araştırarak kötü yorumlar var mı yok mu dikkate alarak buldum bu veterineri anca gidip geldikçe bu konuda biraz kafa karışıklığı yaşadım. Tecrübeli ve birden fazla veteriner deneyimlemiş, doğru veterineri bulmuş kişiler tarafından yardıma ihtiyacım var.
İlk sorum şu ki veterinerin instagram hesabında 1 veteriner hekimin ismi ve üniversitesi mevcut ama ben kliniğe ne zaman gitsem kedimle ilgilenen kişi farklı oluyor. Bu hekim dışındaki kişilerin tekniker olduğunu mu gösterir? Öyleyse bu yanlış bir durum mu? Bu durum kafamı çok karıştırdı.
İkinci olarak kedim kliniğe ne zaman gitsek inanılmaz strese giriyor. İlk gittiğimizde tırnakları kesilirken bile bağırdı inanılmaz derecede ama hekim kedimin canı acımasa da sıkılmaya gelmediğini ve bağırdığını söyledi. İkinci gidişimizde kedim kaçtı, buzdolabının arkasına girdi. Buzdolabını çekmemiz falan gerekti. Ensesinden tutup taşıdı kediyi ama benim canım acıdı öyle görünce. Vet ateşine falan baktı, sonra o zamanki bir sebepten ötürü röntgene girmesi gerekti patilerinden tutup karnını açtılar ama kedim hep miyavladı. Kucağıma aldığımda üstüm hep tüy dolmuştu stresten bir sürü tüy döktü.
Kedi sahiplenmeden önce vet videoları izliyordum, veterinerden sonra ödül maması falan veriyordu bazı hekimler bizim veteriner asla vermiyor da. Hal böyle olunca bizimki için veteriner işkence ortamı gibi oluyor, eve gelene kadar miyavlıyor eve gelince boxundan koşup çıkıyor hemen.
Yani açıkçası tutarken çok sert tutuyor gibi hissediyorum ben ama veteriner olduğu için ben mi fazla hassasım anlayamıyorum.
Başka bir konu da veterinerimin yaş mama hakkındaki düşünceleri. Yaş mamayı ayda bir kez vermem gerektiğini düşünüyor. Avrupadaki çoğu hekim yaş mama ağırlıklı beslenmeyi savunurken kuru mamaya bu kadar bağlı olmaları doğru mu bilmiyorum. +
O patiden tutup açma olayını falan yapıyorlar mecburen, serum takılırken de bas bas bağırtıyorlar, yapacak bir şey yok kedi bu yoksa yaptırmaz. Tırnak konusunda o kadar rahatsız oluyorsanız kestirmeyin, biz hiçbir kedimizin tırnaklarını kestirmiyoruz, tırmalama eşyalarını kullanınca tırnaklarındaki o kılıf gibi şey düşüyor, tırnakları yenileniyor. Diğer arkadaşın dediği gibi ben de gittiğimde hangi nöbetçi hekim varsa o bakıyor. Önemli bir sorunu varsa o zaman uzman kişinin bakmasını isteyebilirsiniz. Aşı için hiçbir veteriner hadi test yapalım demiyor. Şöyle de bir şey var, diyelim ki test istedi ve kedide virüs var ama siz test yaptırsanız bile vücudunda aktif halde olmadığı için testte görünmüyor ama aşıyı yaptırdıktan sonra aktifleşip ortaya çıkabiliyor. Negatif sonuçlu test, belirti göstermeyen kedi için hiçbir zaman %100 doğru sonuç vermez. O ödül maması veren veteriner videoları o yüzden ünlü oluyor zaten. Öyle veteriner bulmak zor. Hem de onların da arka planda göstermediği ağır hasta kediler var, onlar da bazı işlemlerde kedi bağırsa da zorla işlem yapıyorlar. Zaten ağır hasta kediye ödül maması versen ne olacak, yüzüne bakmaz.
selam endişenizi anlıyorum, veterinerde farklı kişiler bakabiliyor benimde gittiğim bir yerde 7/24 açık oldkları için hekimler sürekli değişiyor böyle bir durum olabilir, diğer gittiğim veterinerim tek kişi çalışıyor ne zaman gitsem kendisi ile muhattap oluyorum ve kedimi tanıyor huyunu suyunu biliyor eğer tek kişi çalışan bir yere giderseniz bu açıdan avantaj olabilir ama diğer yandan çok hekimli yerlerde hekimler fikir birliği için birbirleri ile görüşüp doğru tedavi için karar verebiliyorlar bu da diğer yerin avantajı.
evet karma öncesi veya lösemi öncesi kan bakılması tavsiye ediliyor bu da hekim insiyatifinde ben bebekken 3 veteriner değiştirdimtaşınma durumlarından genel olarak kedi sağlıklı ise biokimya yapmadan aşıyı vuruyorlar eğer siz ayrıca bakılmasını istemezseniz.
mesela gaz anestezide kısırlaştırmada öneriliyor benim veterinerim çok kısa olacak operasyon gaz anestezide daha çok stress olur demişti, hekimin kararına saygı duydum ona bıraktım işlemleri.
izlediğiniz videolar tabiki video çektikleri için kedi dursun diye ödül veriyorlar bizde böyle bişey yok, ensesinden tutacaklar eldiven giyip kediyi sıkı sıkıda tutacaklar mecburlar buna kedinizin sağlığı için.
sonuç olarak farklı yerler deneyimleyin içinize neresi siniyorsa oraya gidin.
Sonuçta o bir veteriner kesinlikle bilgisini yermiyorum ama kuru mamanın susuzluk kaynaklı böbrek ve üriner sistem sorunlarına yol açtığı ve Türkiyedeki çoğu erkek kedinin de üriner sistem problemleri çektiği gibi de bir gerçek var. Bir veteriner hekimin yeniliklere açık olması ve devamlı kendisini geliştirmesi gerektiğini düşünüyorum. Sizce ne yapmalıyım?
Şöyle bir şey oldu mesela lösemi aşısının ilkini olduktan sonra kedim halsizleşti biraz, sonrasında ben kısa bir araştırma yaptığımda veteriner hekimin aşıdan önce kan değerlerine bakması gerektiği bilgisine ulaştım ama bizim hekimimiz böyle bir şeyden bahsetmedi bile. Aşının ağır olduğundan veya aşının çok gerekli olup olmadığından bile bana bahsetmedi.
kedinizi sokaktan aldıysanız lösemi aşısı öncesi muhakkak kan testi yapılmalıydı, zamanında bana da hekim söylemedi. eğer vücudunda varsa ölebilirmiş bile. bunun dışında teknikerin genel kontrole girmesi normal, hep öyle olur, eğer ekstra sıkıntılı bir durum yoksa. bir diğer konu, yaş mama konusunda asla güvenmeyin, bakın direkt birinci ağızdan veteriner tanıdığım var, kendisinin bariz söylediği şey "bu 'sektördeki' tuzaklara düşme" siz de düşmeyin, sorup soruşturun. kuru mama doğalarında yok, elimde olsa asla vermem, kedimde üriner sistem sorunları baş gösterdi ki ben çoğu zaman yaş mama veriyorum, ev yapımı mama ile besliyorum bazen. buna güvenmeyin ve hiçbirinin gerçekten hayvansever olduğu kanısına kapılmayın, öylesi çok az, gerisi işi tamamen para için yapıyor. başka hekim arayışına girebilirsiniz, içinize en çok sineni tercih edin ama unutmayın, bu ülkede insan sağlığı bile p kadar ciddiye alınmıyor, sadece tek hekimin lafıyla yola çıkmayın, hee daim araştırmanızı yapın. bir de fırsatınız varsa her gün kaliteli yaş mama veya kendi hazırladığınız mamayla besleyin.
Tabiki bunlar çok extrem durumlar değil ama benim içim rahat etmezdi şahsen değiştirdim , kedim yavruyken lösemi aşısı için bizden de kan istenmedi ve bilgim yoktu bunu öğrenince gece yarısı kliniği actirmistim bir şey olacak sanıp kendisi de hatasını kabul etti . Birde beni tutma şekli rahatsız etti açıkçası
Sonuçta o bir veteriner kesinlikle bilgisini yermiyorum ama kuru mamanın susuzluk kaynaklı böbrek ve üriner sistem sorunlarına yol açtığı ve Türkiyedeki çoğu erkek kedinin de üriner sistem problemleri çektiği gibi de bir gerçek var. Bir veteriner hekimin yeniliklere açık olması ve devamlı kendisini geliştirmesi gerektiğini düşünüyorum. Sizce ne yapmalıyım?
Karma aşıdan önce kan baktı mı
@Reynaa hayır bakmadı
Kuru mama disinda farkli bir seyi oneren hekim aramayın iste o maalesef cok zor :) siz mumkun oldugunca icerigi temiz yas mamalari sulandirarak vermeye calisin
Yorum yazanlara teşekkür ederim bugün kedimin 2.doz lösemi aşısı vardı ve içim rahat olmadığı için dün akşam klinik yorumlarından yola çıkarak yeni bir klinik arayışına girdim. Veterinerimizle ilgili kötü yorumların fazlasıyla olduğunu farkettim (ilk araştırmamda bunları hiç görmemiştim nasıl böyle bir hata yaptım bilmiyorum) bugün aşımızı başka bir klinikte vurulduk. Aslında endişemin yersiz olmadığını az çok anladım, daha önce de burada başlık açmıştım veterinerimiz kedimi ilk sahiplendiğimde iç dış parazitini ve karmasını aynı gün yapmıştı. Bugünkü hekimimiz bu uygulamanın kediyi çok yoracağını bayıltabileceğini bile söyledi. Ben olsaydım önce iç dış parazitini yapardım, 3-4 gün sonra kakasını kontrol ederdik paraziti varsa dökmüş mü diye sonra karmasını yapardım, dedi. Benim kedim o gün tüm günü çok halsiz geçirmişti gerçekten. Veterinerim ilk lösemiden önce kan tahliline bakilmasinin da gerekli olduğunu söyledi çünkü @blue_hpood sizin de değiniz gibi kedi vücudunda bu hastalığı taşıyorsa aşı onun ölümüne bile sebep olabiliyormuş. Kedim sokaktan gelmedi ama annesi onu sokakta doğurmuştu benim sahiplendiğim kişi de onu hiç veteriner kontrolüne götürmemiş. Yeni veterinerimiz de yaş mamaya öcü gibi bakıyor 😀 ama dediğiniz gibi Türkiye’de gerçekten farklı düşünen bir veteriner bulmak zor. Mama konusundaki düşüncelerini kulak ardı ediyorum. Maddi gücüm tamamen kuru mamayı kesmeye yetmiyor ama sık sık yaş mama vermeye ve evde kendim mama hazırlamaya dikkat ediyorum.
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru Sor