Sahiplendigim Hayvanı Nasıl Yurtdısına Çıkarabilirm ?

CanD
CanD

166 Puan

pasaport gerekiyormuş sanırım anlam veremedim tam olarak bunu yapan veya bu konuda bilgili olan birisi yardımcı olursa sevinirim

5 CEVAP

didemkaranfil
didemkaranfil

2660

Bende merak ettim araştırdım işlemler bayağı uzun sürüyormuş...Alıntılıyorum :
Yurt dışına çıkış işlemlerini başlatabilmeniz için, öncelikle evcil hayvanınızın o güne kadar tüm aşılarının düzenli olarak yaptırılmış olması gerekiyor. Dolayısıyla bu da şu anlama geliyor: dostunuzun AB uyumlu “Pet Pasaportu” elinizde bulunuyor ve hayatı boyunca olduğu tüm aşılar, gördüğü tedavilerin detayları bu pasaport (aşı karnesi) içerisinde bulunuyor. Bu aşılardan en önemli olanı ise, yurt dışına çıkış öncesi test yaptırılması gereken kuduz aşısı.
Evcil hayvanlara kuduz aşısı yapılırken, aynı anda artık bir de “mikroçip” takılıyor. Eğer kedi veya köpeğinize mikroçip uygulaması yapılmadı ise, yurt dışı çıkış işlemlerini başlatmadan önce veterinerinize söyleyerek çipini taktırın. Çip takılması çok kısa süren ve ağrısız bir işlem. Pirinç büyüklüğünde olan mikroçip, ufak bir iğne ile derinin hemen altına enjekte ediliyor. Size verilen barkod numarası ile evcil hayvanınızı üzerinize kaydettirmiş oluyorsunuz. Bu barkodu pet pasaportuna yapıştırın ve kaybetmeyin (barkodun kendisi kaybolursa üzerindeki numarayı bilmeniz de yeterli oluyor, bir yere kaydedin.).
Evcil hayvanlar için yurt dışına çıkış işlemleri, her şey yolunda giderse minimum 3 ay sürüyor. Ancak yaşanabilecek gecikmeleri, resmi tatil vb. günleri de göz önünde bulundurarak, seyahatinizden en az 4-5 ay önce işlemleri başlatmanızı tavsiye ederiz. Süreci başlatırken ilk yapmanız gereken, veterinerinize giderek evcil hayvanınızla yurt dışına çıkacağınızı söylemek. Çipini, kuduz aşısını ve pet pasaportunu soracak olan veterineriniz, evcil hayvanınızdan ufak bir tüp kan alacak. Kan alma işleminin fiyatları veterinerlerde değişiklik gösteriyor, Yakın zamanda aynı işlemi yaptıran bir arkadaşımız 250 TL ödeme yapmış. Kısacası önce bir fiyat araştırması yapmakta veya tanıdık veteriner bulmakta fayda var. (Yeri gelmişken belirtelim, evcil hayvanınız için hep aynı veterinerden destek almanızı da ayrıca tavsiye ediyoruz; hayvanınız ile veterinerin birbirini tanıması bizce önemli bir konu.)
Kan verme işlemi ile beraber, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı olan Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü’ne ödemeniz gereken bir ücret var. Yatırılan bu ücretin dekontu olmadan kan örneği test laboratuvarına gönderilmiyor; dolayısıyla işlemlerinizi daha pratik bir şekilde halledebilmek için önce para yatırıp sonrasında veterinere giderek kan vermenizi tavsiye ederiz. Bankadan veya internet üzerinden yatırılabilen ücret 343,20 TL (Haziran 2017 fiyatı) ve “T.C. Ziraat Bankası Bakanlıklar/Ankara Kamu Girişimci Şube” hesabına, açıklama kısmına “Kuduz Titrasyon Testi” yazılarak ödenmesi gerekiyor.
Test laboratuvarına evcil hayvanınızın kan numunesi gönderim işlemi ile veterineriniz ilgileniyor (veya sizi gerektiği şekilde yönlendiriyor). Bunun için bir form dolduruyor ve pet pasaportunun kimlik ve aşı bilgileri ile ilgili sayfalarının fotokopisini alıyor. Kan örneği ile beraber bu belgeleri de enstitüye kargoluyor. Bu aşamada sizin yapmanız gereken, bu işlemlerden 1 hafta kadar sonra veterinerinize tekrar uğrayarak sonuçları almak. Enstitü testleri her hafta Salı günleri yaptığı için, veterinerinizin Pazartesi akşamına kadar kan serumunu, dekontu ve aşı karnesinin ilgili sayfalarının fotokopisini kargoya vermiş olması gerekiyor; planlamanızı buna göre yapabilirsiniz.
Kargo yapıldıktan genellikle 1 hafta sonra, test sonuçları yine kargo yolu ile veterinerinizin eline ulaşmış oluyor. Veterinerinizden bu test sonucunu alarak özenle saklayın, çünkü evcil hayvanınızın her yurt dışına çıkışında bu belgeye ihtiyacınız olacak (evcil hayvanınızın ömrü boyunca -eğer kuduz aşılarını düzenli olarak yaptırmaya devam ederseniz- bu testin bir kez yapılmış olması yeterli).
Test sonuçlarını almanız ile beraber artık yapmanız gereken, evcil hayvanınızın kan verdiği günden sonra tam 3 ay beklemek (3 aylık süre kan verdiği günde başlıyor; test sonucunun geldiği günde değil. Zaman kaybetmek istemiyorsanız bu detaya dikkat edin). Bu bekleme süresi sonucunda, 3. ayın dolduğu gün veya sonrasında İl veya İlçe Tarım Müdürlüğü’ne giderek, son aşamaya geçebilirsiniz. Buraya elinizdeki belgeler (test sonucu, pet pasaportu) ve evcil hayvanınız ile beraber gitmeniz gerekiyor. Evcil hayvanınızın çipi okutulup, çipin düzgün çalışıp çalışmadığı ve söz konusu hayvanı götürüp götürmediğiniz kontrol edilmiş oluyor. Kendi bilgilerinizi ve evcil hayvanınızın bilgilerini verdiğiniz bir form dolduruyor ve 110 TL ücret ödüyorsunuz; bu işlemleri tamamladığınızda evcil hayvanınızı yurtdışına çıkarmanızda bir sakınca olmadığına dair Türkçe-İngilizce bir rapor hazırlanıyor. Sonrasında evcil hayvanınızın 10 gün içinde Türkiye’den çıkış yapması gerekiyor. Yani seyahat tarihinizden en fazla 10 gün önce Tarım Müdürlüğü’ne gitmelisiniz.
Bizim evcil hayvanlarla uçak seyahatimiz sırasında Sabiha Gökçen Havalimanı’nda yalnızca kuduz titrasyon testi ve pet pasaportuna bakılarak fotokopileri çekildi; Tarım Müdürlüğü’nden en son aldığımız (ve kedi başı 110 TL ödediğimiz) rapor sorulmadı. Aynı işlemleri yaptıran bir başka arkadaşımız da son işlemin gereksiz olduğunu hissettiğini ve rapora bakılmadığını söylemişti, ancak tabi ki risk almak istemedik. Avrupa’ya giriş yaparken ise hiçbir soru ile karşılaşmadık.
Adım Adım Evcil Hayvan Yurt Dışı Çıkış Prosedürleri:
– Evcil hayvanınızın tüm aşılarını düzenli yaptırın. Özellikle kuduz aşılarını dikkatli takip edin, süresini geçirmeyin.
– Çipini taktırın, barkodunu kaybetmeyin.
– Pet pasaportuna tüm aşı bilgilerini düzenli işletin.
– Kuduz titrasyon testi ücretini bankadan veya internet üzerinden ödeyin.
– Dekont ile beraber veterinerinize giderek kan verme işlemini yaptırın.
– Doldurulması gereken formu veterineriniz doldurarak, kan numunesi ve pet pasaportunun fotokopisini ile beraber test kuruluşuna yolluyor.
– 1 hafta sonra veterinerinizin adresine ulaşacak olan test sonucu alıp saklayın (evcil hayvanınızın her yurt dışına gidiş-gelişinde bu belge lazım olacak.).
– Tam 3 ay bekleyin.
– 3 ayın sonunda Tarım İl veya Tarım İlçe Müdürlüğü’ne gidin.
– Müdürlükteki formu doldurun, ücret ödeyin, hazırlanan raporu alın.
– Rapor tarihinden itibaren 10 gün içerisinde evcil hayvanınızı yurt dışına çıkartın.

aleynacamgoz
aleynacamgoz

5174

Evet pasaport gerekiyor, benim kedimin aşı karnesi aynı zamanda pasaport olarak geçiyor bi veterinize sorun sizin ki öyle değilse pasaportta çıkarır :)

Elifdmr
Elifdmr

683

Aşı karnesi ile uluslararası seyahat yapabiliyor pasaport sayılıyor Zaten

felishuman
felishuman

10828

Ben de ek olarak birkaç ülkenin evcil hayvan kabul etmediğini ona göre araştırmanızı tavsiye ederim:) Ne olur ne olmaz

ccamurr
ccamurr

4208

Kuduz aşısı olmadan çıkartamazsın ve genelde aşı karneleri pasaport oluyor

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 590 Görüntüleme
  • 5 Cevap
  • 0 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 80183 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR