Kısırlastırma Sonrası Ölüm.

kang14
kang14

3704 Puan

Bir sokak kedimiz vardı daha 7-8 aylık falan.Hamile kalmadan kısırkastıralım dedik belediyeye götürdük. Bizim belediye de hayvanları kısırlastırma sonrası 1 hafta tutar iyileşince getirip bırakır. 1 hafta orda kaldı. Mahalleye geldi. Gayet iyiydi sevdirdi kendini mamasını suyunu içti hopladı zıpladı. Fakat geldiği günün gecesi ölmüş galiba komşunun bahcesinde ölü bulundu sabah Hiç bir yerinde kan yokmuş.Komşumuz bize haber verdi. Sagolsun kocası da alıp yan bahceye gömmüş.Kısırlastırma yüzünden mi acaba diyorum ama 1 hafta da çıkmaz mıydı sorun? 1 hafta kaldı belediyede.Sadece geldiğinde karın kesik üzerinde kalın katmanlı baya sert kurumus kan vardı. Aşırı vicdan azabı cekiyorum kısırlastırmadan mı diye düşünüyorum deli gibi..Kedi mi boğdu diyeceğim ama yetişkinler birbirini boğuyor mu? Araba mı carptı diyorum ama kan yok iç kanamamı gecirdi. Ya da kalp krizimi? Off içim içimi yiyior hep.Bir de bu hayvanı ben 1 hafta özel veterinerde tedavi ettirdim agzı enfeksiyonluydu otlar batmıstı.O kadar emek verdim ki üzerinde cok hayal kırıklıgı yasadım ölmesinde.Bütün inancım yerle bir oldu neden diye sorgulamaktan.

12 CEVAP

Cennet29
Cennet29

124639

Çok üzüldüm büyük ihtimal gerekli testler yapılmadan kısırlaştırıldı sonrasında değerleri kötüleşmiş olabilir 🥺Malesef belediyelere ve yaptıkları işlere güvenmiyorum. Çok nadir bazı belediyeler hayvanların sağlığını umursuyor. Burda da var barınak veterineri ama ben hiç güvenip ona götüremedim sokaktakileri de hep özele götürdüm hala borç ödüyorum ama en azından vicdanım rahat.

aslihan_e
aslihan_e

134256

Siz siz olun belediyede kısırlaştıracaksınız hayvanı asla orada bırakmayın, tabi ki hastalık kapar, orada bırakmak akıl mantık işi değil. Kediler hastalık kaptıklarında durumları kötü bile olsa bazen bakıyorsunuz sizi görünce seviniyor mamaya saldırıp yiyor falan, iyi iyi diyorsunuz, ertesi güne bir bakıyorsunuz can çekişmeye başlamış. Aniden kötüleşebiliyorlar. Yalnız benim de sokakta baktığım bir kedi vardı, hayvanda ishal vardı sadece, annem sabah aynı şekilde yolda ölü bulmuş. Annem ishali vardı işte hastaymış ondan öldü der ama kediyle ilgilenen gözlemleyen benim, bunca yıldır kedi bakarım, durumu ne kadar ağır anlayabiliyorum, o kedinin mesela hastalıktan öldüğünü düşünmüyorum. Sizinki gibi onun da hiçbir yerinde kan yokmuş ama artık bir insan mı boğdu, köpek mi boğdu bilemiyorum. Köpek yapmıştır diye düşünüyorum. Durumu kötü olsa yolun ortasına yatıp ölmezdi, bahçemize sığınırdı. En azından yol kenarına sürünürler. Gece doyurmuştum çocuğu, her gün gözümün önündeydi, gayet iyiydi. Sizinkinin durumunda ise kedinin bir haftadır nasıl bir durumda olduğunu bilmiyorsunuz, o gördüğünüz bir günlük acısını gizlediği hali olabilir. Karnında kurumuş kan olması mesela hiç normal bir durum değil. Kısırlaştırmadan sonra sizde olsa, bir hafta boyunca gözlemleseydiniz de durumunun iyi olduğunu söyleseydiniz kesin başka bir şeyden olmuştur veya kalp krizi falandır diye düşünürdüm ama o sadece özgürlüğüne kavuşmanın, sizi görmenin sevinci ile acısını unutmuş olabilir. Dışarıda baktığım sokak kedileri bazen uzun süre gelmezler, döndüklerinde mesela gece bir kez kusma gözlemlerim, oradan anlarım bir sorun olduğunu, gençlik hastalığı veya fip olurlar genelde. Ben mama verince hoplarlar falan, iyi herhalde, kusma gördüğüm için yarın bir veterinere gidelim derim, sabah bir bakarım birden felç gelmiş, öğlene daha fazla acı çekmeden ölürler şanslılarsa. Öyle hızlı şekilde ölebiliyorlar ama öncesinde belirtileri oluyor. Bir gün birkaç saatlik iyi görünmesinden kesin bir şeyi yoktu diyemezsiniz. Önceki günleri de bilmek gerekir. Sizinkinin kesin ölüm nedenini otopsi yapılmadığı sürece kimse bilemez.

kang14
kang14

3704

Bulundugum yerde hiç sansar gelincik görmedim. Komşumuzun bahcesinde ölmüş yavrum. Hiç bir yerinde yara izi yokmuş öyle uyuyor gibi ölmüş...bizim mahallede cok kedi var. Anne kediler var kısır olmayan erkekler de cok var. Hep yan mahallelerden de gelşyorlar.. Umarım yavrum beni affeder hakkını ararken ,öldüğümde.

Emirrckr
Emirrckr

13407

Adınıza üzüldüm başınız sağolsun..
Her ne kadar belediye de olsa bence bir özel klinik etmez.Bulaş riski daha fazla olur,kısırlaştırma öncesi gereken testler gerekli prosedürde uygulanmaz,çünkü özel kliniklerde biz bu testlere de belli miktar ödemiş oluyoruz aslında.
Altta yatan bir rahatsızlığı olabilir,oradaki 1 haftalık süreçte enfeksiyon kapmış olabilir.
Veya çok farklı bir sebepte olabilir.
Bu dakikadan itibaren elden bir şey gelmez maalesef çok acı.

SevimliCadi
SevimliCadi

116215

Öncelikle başınız sağolsun, çok üzüldüm. Operasyondan dolayı bağışıklığı düştüğü için belediyede bir şeyler kapmış olabilir veya altta yatan bir hastalığından dolayı vefat etmiş olabilir, diyecektim. Ama bulduğunuzda yara izinde çok fazla kurumuş kan vardı, demişsiniz. Yarasının 1 hafta-10 günde kapanması gerekir. Bahsettiğiniz kadar kan olması normal değil, bence. Çok hareketli bir kedi olsa yaranın iyileşmesi gecikir, yarası bir miktar kanayabilir.Ama bu kediyi belediye kafeste tutmadı mı? Hareket alanı sınırlı olması lazım, zıplayıp koşturup yarasını açacak eylemlerde bulunamaz. O nedenle belki de dikiş tutmamıştır. Yarası açıldıysa iç/dış kanamadan dolayı kan kaybetmiş olabilir.


Belediyenin her kliniğinde kan testi cihazları olduğunu sanmam. İl/ilçenin büyük kliniklerinde vardır. Olsa da kısırlaştırmada kullandıklarını görmedim hiç. Belirli hastalıklar için kan alıp bakıyorlar sanırım.

aslihan_e
aslihan_e

134256

Ayrıca ayrı kafeslerde olmaları hastalık bulaşmasını engellemez. Sadece durumu ağır-hasta kediden değil oraya kısırlaştırma için gelen sağlıklı görünümlü bir kediden de hastalık kapabilir. Hastalık bulaşmaması için ayrı kafeslerde değil ayrı özel odalarda tutulup bir kedi çıktığında o odayı komple dezenfekte etmek gerekli. Özel kliniklerde bile kedilerin hastalık kapma şansı çok yüksek. Ne özel ne belediye, kedinizi veterinerde ne kadar kısa süre tutarsanız o kadar iyidir.

kang14
kang14

3704

Kediler kafeste tutuluyor arkadaslar belediye veterinerinde.Ve asla ama asla bizim operasyon sonra gidip teslim almamıza izin vermiyorlar. İllah kendileri getirecekmiş. Çok dil döktük. Barınakta ki sorumlu müdürle görüştük ama olmaz dedi. Yoksa zaten biz de orda kalmasından yana değiliz asla operasyon sonrası. Bu arada kurumuş kan dediğim bütün karnını kaplamıs sekilde değildi. Karına arılan bir kaç dikişin üzerindeydi. Ve 1 hafta 10 günde o dikiş düşmüyor. Baska dişi kedi de kısırlastırmıstık ve onunki nerdeyse 2 hafta aldı dikiş düşmesi. 1 hafta gecip geldiğindeyse hafif kızarıklık vardı ama yeni pembe eti kapanıyor gibiydi. Allah kahretsin ki işte alamadık ölen kediyi eve gözlemlemek için 1 hafta sonra gelince. Babam yüzünden bir sey adam akıllı yapamıyoruz ki. Babam yüzünden hep vicdanımla başbaşa kalıyorum. Yavru kedi bulurım korumaya almak isterim ama babam asla istemez kavga ediyor. Bahcedekileri atarım hepsine bir yere diyor.Belediye de izin verse zaten bakımınj bir sekilde gözlemleyip ablamda falan gecici süre yapabilirim. Özelde de kısırlastıramıyorum testler dahil olmadan 5000 tl istiyor dişi kedi için.erkek ise 4000 tl. Artık kısırlasrırma yapmasam mı diyorum psikolojim aşırı bozuldu

kang14
kang14

3704

Yine de kan olmasını garipsedim ben. 1 haftaya yara kapanmaya başlıyor; kediler yarasını gerecek eylemlerde bulunmadığı takdirde yara komple olmasa da kapanıyor. 10-14 güne de ipliği kediler dişleyip koparıyor genelde. Yarasında kanama olacak kadar açık olmaması lazım yani. Açıklık varsa kanama olmuştur; ya dikiş tutmamıştır ya da kedinin kendisi dişleyip açmıştır. Kısırlaştırdığım kedilerin sadece birinde 1 aya yakın sürmüştü yaranın kapanması, o da çok hareketli olduğundan. Sürekli koşturup ağaçlara tırmanıp duruyordu, eve alıp hareket alanını kısıtlamamız gerekmişti. Onun dışındakiler hep 10 gün sonra ipliğini koparıyordu, birkaç gün dikiş yerindeki yara açıkmış gibi görünüyordu ama iki hafta sonra yara kapanmış oluyordu. 1 haftanın sonunda ne dikişte ne de yarada kan gördüğüm oldu.


Belediyenin kedileri vermemesi çok ilginç geldi bana. Belediyede kaç tane kedi kısırlaştırdım, götürülen kediyi vermedikleri olmadı. Ama biz operasyon öncesinde, kısırlaştırma sonrası kediye bakım verip alındığı yere salacağımızı beyan ettiğimiz bir form imzalıyoruz. Siz böyle bir şeyler imzalamış mıydınız? Bir de kedinin operasyon yeri neresiydi? Karnı derken göbeğini mi kastetmiştiniz yoksa yan tarafı mı? Burada hep yandan kesilip rahim ve yumurtalıklar alınarak işlem yapılıyor. Operasyonun şekli şehirden şehre değişiyor olabilir mi?


Siz elinizden geleni, imkanınız doğrultusunda yapıyorsunuz; kendinize yüklenmeyin bu kadar. Hatanızı bulmak için yaptıklarınızı sorgulayın ancak kendinizi bu kadar suçlamayın.


Tesekkür ederim ama artık kısırlastırma işinden korkuyorum.Soğudum. bu arada dişi kedileri yandan değil evet göbeğinden kısırlastırıyor belediye. Bizim belediyenin bize vermemesinin sebebi, sokak kedisi diye sahipli kedi getiren cok oluyormus teslim almak isteyen. Ayrıca sokakta ki kedileri kıısrlastırıp sahiplendirmeye calısıp sahiplendirirken kısırlastırma parası isteyen sözde hayvan severler varmıs. Bu belediyenin kulagına gitmiş. Artık izin vermiyorlar gidip teslim almamıza ve kendileri 1 hafta -10 gün tutuyor iyileşene kadar. Kagıt falan da imzalatmıyorlar. Durumu ağır olan kedileri de derneklere veriyorlar özele götürün tedavileri için diye. Barınak müdürüyle de konustuk ama buralarda hastalıkk kaparlar hayvanlar biz alıp bakımını yapıp salacagız diyoruz ,olmaz diyor. Geri getirmemezlik yapmıyorlar hatta getirilince fotograf videosunu cekiyorlar bırakıldıgı yerle birlikte

kang14
kang14

3704

Daha öncede kısırlastırma yaptırdık erkek dişi ve bir sorun yaşamamıstık.Aslında bizim belediye de ilgilenmeleri iyi. Ne biliyim temiz ortam ayrı ayrı kafeslerdeler ve durumu apır kedilerle kısırlastırma için kıyulan kedileri bile aynı ortama koymuyorlar. Belediye veterinerlerinde normalde kan testi cihazı falan oluyor mu? Bizim mahalle de o kadar cok ki hayvan maalesef mamalarına ve tedavilerine cok zor yetişiyorum tek basıma. Yoksa ben de cok isterim özelde yaptırmak..bir de bizim veterinerler paraları da hep peşin istiyorlar..

Tolga_yay26
Tolga_yay26

12126

Geçmiş olsun kedi boğmazda sansar gelincik bunları görüyorsanız yaşadığınız yerde onlar yapabilir ama 1. İhtimal kısırlaştırmadaki yapılan hatalardan olma olasılığı daha yüksek

AhsenAise
AhsenAise

117760

Başınız sağolsun
Emekleriniz için kedicik adına teşekkür ederim
Elinizden geleni yapmışsınız

SevimliCadi
SevimliCadi

116215

Yine de kan olmasını garipsedim ben. 1 haftaya yara kapanmaya başlıyor; kediler yarasını gerecek eylemlerde bulunmadığı takdirde yara komple olmasa da kapanıyor. 10-14 güne de ipliği kediler dişleyip koparıyor genelde. Yarasında kanama olacak kadar açık olmaması lazım yani. Açıklık varsa kanama olmuştur; ya dikiş tutmamıştır ya da kedinin kendisi dişleyip açmıştır. Kısırlaştırdığım kedilerin sadece birinde 1 aya yakın sürmüştü yaranın kapanması, o da çok hareketli olduğundan. Sürekli koşturup ağaçlara tırmanıp duruyordu, eve alıp hareket alanını kısıtlamamız gerekmişti. Onun dışındakiler hep 10 gün sonra ipliğini koparıyordu, birkaç gün dikiş yerindeki yara açıkmış gibi görünüyordu ama iki hafta sonra yara kapanmış oluyordu. 1 haftanın sonunda ne dikişte ne de yarada kan gördüğüm oldu.


Belediyenin kedileri vermemesi çok ilginç geldi bana. Belediyede kaç tane kedi kısırlaştırdım, götürülen kediyi vermedikleri olmadı. Ama biz operasyon öncesinde, kısırlaştırma sonrası kediye bakım verip alındığı yere salacağımızı beyan ettiğimiz bir form imzalıyoruz. Siz böyle bir şeyler imzalamış mıydınız? Bir de kedinin operasyon yeri neresiydi? Karnı derken göbeğini mi kastetmiştiniz yoksa yan tarafı mı? Burada hep yandan kesilip rahim ve yumurtalıklar alınarak işlem yapılıyor. Operasyonun şekli şehirden şehre değişiyor olabilir mi?


Siz elinizden geleni, imkanınız doğrultusunda yapıyorsunuz; kendinize yüklenmeyin bu kadar. Hatanızı bulmak için yaptıklarınızı sorgulayın ancak kendinizi bu kadar suçlamayın.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap