Kedim Tuvaletin Önüne İşiyor

Tifany
Tifany

659 Puan

Merhabalar


Kısır bir dişi kedim var 2 yaşında. Erkek kedim de var oda kısır 5 yaşında. İkisi çok güzel anlaşıyorlar. Dişi kedimiz 1.5 senedir bizimle aynı evde. Herhangi bir ortam değişikliğine girmedi .1.5 senedir böyle bir sorunumuz yoktu yani. Son 1 aydır günde bir kere tuvaletin önüne işemeye başladı. 2 hafta önce veterinere götürdük tahlilleri yapıldı ve çok şükür temiz çıktı. Veteriner psikolojik olabilir dendi fakat psikolojisini bozacak herhangi bir ortam oluşmadı evimizde. Tuvaletinin önündeki kum paspasını istemiyor diye düşündük ve paspası kaldırdık. Bu sefer parke üzerine yapmaya başladı. Günde bir kez muhakkak yapıyor bunu. Ne yapacağımı şaşırdım.
Ne yapmalıyım bilgisi olan , daha önce böyle bir durumu yaşamış olanlardan yardım rica ediyorum.


3 CEVAP

aslihan_e
aslihan_e

131121

Kedilerin çoğunun tuvaletle ilgili sorunları vardır. Kendi kedim olsa gözlemleyerek bulabiliyorum ama sizinkinin problemini bilemem, sizin kendinizin bulması gerekiyor. Size olası nedenler hakkında fikir verebilirim. Kedimin birisi diğer kedilerimle aynı tuvaleti kullanmak istemez, şöyle bir koklar, üç ayı masalındaki gibi biri benim tuvaletimi kullanmış der tuvaletin yanına yapar. Onun tuvaletini saklar, arada çıkartır çişin geldiyse yap derim yapar. Bu kedim ve başka bir kedim, eğer ki tuvalette önceden yapılmış tek bir çiş bile varsa tuvaleti kullanmıyorlar, daima temiz olsun istiyorlar. Arada dışarı yapan kedime tuvalet alışkanlığını hatırlatmak için günde birkaç kez tutup tuvalete oturtuyorum ve pişpişpiş, çişimizi tuvalete yapalım falan diyorum, çıkmasına izin vermiyorum, sonunda çişi varsa yapıyor. Sizde fırsat bulduğunuz zamanlarda tuvaleti temizledikten sonra üst kısımı kapatacak şekilde parfümsüz kum ekleyip kedinizi tuvalete davet edebilirsiniz. Kediniz bir şekilde tuvaletten rahatsız olduğu için arada dışarı yapıyor olabilir, temiz ve güvenli olduğunu gösterebilirsiniz veya tuvalete yapmak zorunda olmadığını hissediyordur, ona hatırlatmanız gerekiyordur. Bazı kediler, özellikle çok kedili evse ve aynı tuvaleti kullanmaktan hoşnut değillerse paspasa yapmayı tercih edebilirler. Bir ara kedimin biri full paspasa çiş yapıyordu. Paspası iptal ettik yere yaptı. Sizinkinin paspasa yapmak hoşuna gittiği için kaldırsanız bile alışkanlık kazandığı için oraya yapmaya devam ediyor olabilir. Tuvalet kabı kapalıysa bazen girmeye üşenirler veya bir şekilde korkuya kapılabilirler, açık tuvalet değilse açığa geçin. Bazen açık bile yetmiyor, kedimizin biri için geniş bir leğen koyduk, sadece onu kullanıyor, rahat rahat yapıyor. Kediler dar tuvaletleri sevmeyebiliyorlar, dar dediğim de xxl kap yani. Kediniz birgün tuvaleti çok kirli bulduysa gıcık kapıp yere yapmış olabilir, bir kez huylandıysalar en ufak problemde yere yapabiliyorlar. Ay bunda parfüm var, biri çişini yapmış, kaka yapılmış falan, kafalarına eserse kullanmak istemeyebiliyorlar. Tuvaletin yerini değiştirin, ek tuvaletler koyun, tuvalet sayısı çoğalsın. Dediğim gibi gün içinde temiz kuma oturtun. Küçükse daha geniş bir kap kullanın. Günde bir kez yapması biraz işaretleme gibi geliyor, burası benim tuvaletim gibi ama pek sanmıyorum öyle olduğunu. Tuvaleti pek işaretlemezler, daha güzel yerleri işaretlerler. Zaten dişi kedi kaç kere çişe çıkacak, birinden birinde artık kafasında ne varsa yere yapıyordur. Çişin üstüne tekrar yapmaz tiksinir, siz temizleyince o anlık deterjan kokusundan rahatsız olur yapmaz, ertesi gün koku gidince yine yapar falan. Tuvaletin önüne portakal esansı gibi sevmediği bir kokudan dökebilirsiniz belki. Asla çamaşır suyu ile silmeyin, daha çok yapmak ister.

Tifany
Tifany

659

Cevabınız için şok teşekkür ederim. Bu zamana kadar diğer kedi ile aynı tuvaleti kullandılar hiç böyle birşey yaşamamıştım. Sabah yine gözümün içine baka baka yaptı. Daha sonrasında baktım yine eşeliyor orayı hemen aldım tuvaletine koydum hemen işedi tuvaletine. Tuvaleti temiz sürekli ama artık kafayı yiyeceğim :)
Bu akşam sıfırdan farklı kum alacağım tuvalet kabını yıkayıp onu dökeceğim. Yine aynısını yaparsa artık 2. tuvaleti düşüneceğim. Evim 1+1 kendimiz zor sığıyoruz 2. kedi tuvaletini nereye sığdıracağım hiç bilmiyorum :))

Empati yapması için evde biri gönüllü olarak kedinin yaşam alanlarına işesin. Ondan sonra anlayıp tuvaletini kullanmaya başlar. Gülnuray adlı bir kedimiz vardı onda işe yaramıştı.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 148 Görüntüleme
  • 3 Cevap
  • 0 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 91.249 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR