Köpeğimi Sahiplendiriyorum Yeni Ailesine Kolay Alışır Mı?

Zeynepkacan
Zeynepkacan

175 Puan

Sokakta bulup 1 yıldır baktığım köpeğimi sahiplendiriyorum. Benim icin cok zor olucak ama önemli olan onum icin nasıl olucağı yeni evine sahiplerine alışması kolay olur mu sokakta bulduğum icin tekrar o yalnızlığı yasasın istemediğimden kendimce en iyi imkana sahip aileye verme kararı aldım ama bu sürec onun icin iyi olur mu onlara nasıl alısıcak tekrar terkedilmiş gibi hissetsin istemiyorum ne yapmalıyım yardımcı olabilir misiniz?

8 CEVAP

Derdedermanim
Derdedermanim

14076

Köpekleri barınağa, sokağa ya da başka bir yere terk etmek fark etmez, bir köpek nereye terk edilirse edilsin yaşadığı ilk şey güven duygusu kaybıdır. Kendini tamamen güvensiz hisseder ve bu da beraberinde korkuyu getirir. Siz arkanızı dönüp gittiğinizde köpek için güven de gitmiş olur, dünya her zamankinden daha korkutucu bir yerdir artık onun için.


Bazı insanlar artık istemedikleri köpeği sokağa atmak yerine “sahiplendirme” yoluna giderler ve kendilerinin iyi bir insan olduğunu zannederler, oysaki köpekler insanları ile derin bağlar kuran canlılardır ve onlar için her insan aynı değildir, yani köpeği birine vermek kendini terk edilmiş hissetmesini engellemez.


Terk edilen köpeklerde acı üç tanımlanmış aşamadan oluşur;


Protesto etme (havlama, ağlama)
Umutsuzluk
Ayrılma

Terk edilen köpeklerde stres hormonu olarak bilinen kortizol seviyesi ciddi biçimde artar ve stres terk edilen köpeklerin bağışıklık sisteminin de zayıflamasına neden olur. Bu özellikle de birçok virüsün, bakterinin kol gezdiği barınaklara terk edilen köpeklerin kolayca hastalanabileceği anlamına gelir.


Terk edildiği için strese giren köpeklerin fiziksel durumları hızla bozulur, tüyleri dökülür, cansızlaşır, mide ülseri başta olmak üzere birçok sorun ortaya çıkar. Yani terk edilmek köpeklere yalnızca ruhsal olarak değil fiziksel olarak da zarar verir.


Terk edilen köpeklerin güven duygusunun yıkıma uğradığını söylemiştik, bu nedenle terk edilen köpekler yeni bir yuva bulabilse bile uyum konusunda sorunlar yaşarlar. İşte, 5-6-7 kere sahiplendirilen ancak uyum sağlayamadığı için barınağa geri dönen köpeklerin durumu tam da budur! Köpek uyum sağlayamadığı için suçlu değildir, bütün suç onu ilk terk eden ve güvenini yerle bir eden insanındır.


Gördüğünüz gibi terk edilmek bir köpek için asla iyileşmeyecek bir yara, hayat boyu sürecek acı demektir. Bu nedenle hayatı boyunca bakabileceğinizden emin değilseniz lütfen asla bir köpek sahiplenmeyin, eğer sahiplendiyseniz onu asla terk etmeyin. Unutmayın, köpekler kapınıza tekme atıp evinize, hayatınıza zorla girmiyorlar, onları siz alıyorsunuz ve kendi seçtiğiniz yaşam arkadaşınızı terk etmeniz asla kabul edilebilir bir davranış değil.


Kaynak: ajanimo

Baymeoww
Baymeoww

344

maalesef bunu ben de yaşadım:( Bu sahiplendirme süreci,çok değişken aslında.Sanırım köpeklerin sahiplerine tam olarak alışıp ona bağlanmaları 3 ay sürüyormuş. Mesela bizimki bizde 3 ay falan durmuştu,bahçeli bir eve sahiplendirdik.Tabii ki ilk günler zorlanmış ama 3. gün kucaklarında uyumaya, oyun oynamaya,havlamaya vs. başlamış.Ama şu an alışmış, mutluymuş. Yani 1 yıldır sizinle olduğu için daha çok zorlanacaktır,çünkü size iyice alışmıştır. Ama sahiplendirince eğer gerçekten seven bir aile bulursanız ilk sahibini unutamasa da alışacaktır diye düşünüyorum.
NOT Bu köpeklerin karakterlerine göre de değişim gösterebiliyor.
NOT Ve gerçekten ben de aylardır onu çok özlüyorum:(

Zeynepkacan
Zeynepkacan

175

@derdedermanım köpeğimi keyfi nedenlerden dolayı yok oraya cişini yaptı yok cok büyük bakamıyorum falan filan diye sahiplendirmiyorum maddi durumumuzdan dolayı bahceli evden apartman dairesine tasınıyoruz ve ben okumaya sehir dısına gidiyorum orada bi yurtta kalıcam ailem sabahtan aksama kadar calısıyor tum gün bir apartman dairesine onu hapsedip günde 1 saat gezmeye cıkarmak onum icin büyük haksızlık olucağından onun icin en doğru koşulu sağlamaya calısıyoruz burda vicdan rahatlatmak gibi bişey söz konusu olamaz burda bem kendimi değil su an onum psikolojisini ve nasıl kolaylastırabiliceğimi öğrenmek icin buradan yardım almaya calısıyorum. Hayvanlar hakkında olan bunca seyden sonra bu olan hassasiyetleri anlayabiliyorum bende hayvanlar konusunda hassas olan biriyim. İnsanların cocukları gibi gördükleri canlıdan vazgecmelerinin sebeplerini bilmeden bu sekilde yargılayıcı olmanız bana sacma geldi kusura bakmayın

Derdedermanim
Derdedermanim

14076

Sizi arıcak terkedildiğinide hissedicek bu kesin.

Zeynepkacan
Zeynepkacan

175

Basta öyle olucağını biliyorum ama köpek sahiplenen veya sahiplendiren birilerinden bu sürecin nasıl olduğunu ve ne kadar sürdüğü gibi bilgi almak istiyorum

Zeynepkacan
Zeynepkacan

175

Size anlayışlı cevabınızdan dolayı tesekkür ederim umarım onun icin en iyisi olur

Derdedermanim
Derdedermanim

14076

Paylaştığım yazı tamamen alıntıdır altındada belirttim zaten bu sebeple o yazıyı bulup ona tepki verin!

Derdedermanim
Derdedermanim

14076

Kaynak: ajanimo

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 8107 Görüntüleme
  • 8 Cevap
  • 0 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 79902 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR