Kedimi, perşembe günü kısırlaştırdım, veteriner yakalık takıp teslim etti, o gün akşam 7-8 tane kuru mamayı malta bulayıp verdim ama kustu, cuma sabah çay kaşığı ucuyla yaş mama verdim, akşam üstü vitamin içine toz halinde gizlediğim antibiyotiğini verdim, veteriner 6 adet vermişti ancak birini, ilk gün, yaş mama içinde yediremediğim için heba ettim. İlk iki gün, çorba kaşığıyla su, çay kaşığıyla yaş mama verdim, çünkü yakalık, çenesinden uzun, ağzının mama kabı içine erişmesini engelliyor. Su pınarına önden yaklaşırsa, yakalığı pınarın altına sokup su içebilir ancak elbette kedi bunu hesaplayamaz. Bu sabah zıbın giydireyim dedim ama iki defa çıkarttı üstünden. Zıbını giydirmek de zor, tıslıyor, yakalığı denemedim bir daha. Yarasından ziyade traşlı iki bölgenin kenarlarındaki tüyleri yapıyor ama bazen yarasını da yalıyor, engelliyorum.
Kedinin hem su içebileceği, hem dikişlerine zarar veremeyeceği yöntem tecrübelerine ihtiyacım var.
Bu arada kısırlaştırma konusundaki ilk tecrübem olduğu ve tecrübeli danıştıklarımın da "farketmez, spesifik bir işlem değil, herhangi bir veteriner olur." demesiyle gittiğim veterinerin, hali hazırda kullanılan en ilkel haliyle yaptığını sonradan farkettim; gazlı anestezi yerine enjeksiyon, lazer yerine neşter, içten dikiş yerine dıştan dikiş ve en kötüsü de oldukça büyük bir kesi, 4 dikişle anca kapanmış.
O zıbın çıkıyorsa sorun zıbındadır. Benim biraz dikiş bilgim olduğu için kendim dikerim mesela, boyun kısmı geniş gelirse veya gereğinden fazla esnerse çıkarırlar. O yakalık yerine yakalığı simit şeklinde olanlardan olmalı, o zaman mamaya uzanma sıkıntısı çekmez. Sert kartondan kendiniz bile yaparsınız. Simit şeklinde boynu sığacak ama kafası sığmayacak şekilde ortada delik olacak, kenarından kesiği olacak, boynuna geçirip kesiği bantlayacaksınız. Bir de mavi sprey sıkmamış herhalde, kendiniz alıp sıkabilirsiniz, acı diye yalamaya çekinir. Çok az yalamaktan bir şey olmaz zaten ama takıntılı kediyse riskli tabi.
Böyle değil
Böyle görünmesi gerekli yakalığın o da çok geniş olmayacak.
Teşekkürler arkadaşlar. Yakalığı da zıbını da çıkartıp 1,5 gün her an yanında durup gözledik. Yarasını hiç yalamayınca ara ara kontrol etmek üzere serbest bıraktım. 12. gün dikişleri alındı, sorunsuz geçti süreç. Kalan tek şey, öncesinde sevdiği box'ına artık girmek istememesi ve yolculukta çok fazla gerilmesi.
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru Sor