Kokarca Böceği Belası

Bettys07
Bettys07

851 Puan

Merhaba bahçeli evde yaşamamdan dolayı evime kokarca böceği girmiş kedim oynarken sanırım gözüne zarar verdi bi anda deli gibi koşturarak yanıma geldi gözü çok yaşarmıştı ve gözünü açamıyordu gözüne baktığımda hafif kızarıklık vardı hemen bol suyla yıkadım ve çay pansumanı yaptım. Gözünde herhangi bir renk değişikliği vs yok kızarıklık minimuma indi ve gözünü açabiliyor. Ciddi bir problem oluşturur mu başına gelen var mı başka ne gibi önlem alabilirim ?

14 CEVAP

Magnetar
Magnetar

555

Osuruk böceğinin püskürttüğü sıvı, bakteriyel yük taşımaz. Göz yaşartıcı bomba olarak düşünün. Dolayısıyla aslıhan arkadaşın önerisine katılmıyor ve antibiyotik kullanımı önermiyorum.

Magnetar
Magnetar

555

Bilmediğin şeyi, git mektebinde oku, arkadaşım. Yazmayacağım dedim ama bu denlisine de kayıtsız kalamayacağım.


Gözüne ya da cildine sürdüğün herhangi bir ilaç, yutmayı geçtim (ki sana göre sadece yutunca ya da enjeksiyonla etkiliyor ya) nerede metabolize oluyor?


Metabolize olmak nedir, onu bilmiyorsun tabii, mektebinde okumadın zira. Yediğin içtiğin yemekler ve içkilerde dahil, vücuduna giren dokunan her şey metabolize olur, yani parçalanarak vücudundan atılır. İster hap olarak yut, ister gözüne, ister cildine sür. O metabolizasyon denen şeyi yapan birincil organ karaciğerdir. İstersen yut istersen cildine sür. Karaciğerde noktalanır. Bitti. Daha az bir kısmı da böbrekte parçalanır. Bunu nereden biliyoruz, Tıp denen naneden. Biyologlar, biyokimyacılar, doktorlar birleşmişler, böyle olduğunu bulmuşlar. Yapacak bir şey yok. Bilim, bilimdir. Daha ne diyeyim, bilmiyorum.


Ama sana son bir önerim var, önerdiğin ilaç bir antibiyotik ve antibiyotiği yutmakla sürmek arasında bir fark yok. Bye bye...

Bettys07
Bettys07

851

Teşekkür ederim bugün gözü daha da iyi sadece az miktarda yaşarma mevcut teramycn krem ile devam edeceğim olmadı yarın veterinerimize götüreceğim

aslihan_e
aslihan_e

130467

O böceğin püskürttüğü kimyasal göze denk gelirse ciddi anlamda zarar verebiliyor, sizinkinde sadece hafif bir kızarıklık oluştuysa şanslısınız. Böyle durumda bize veterinerimiz enfeksiyon gelişmemesi için GEMYSETİN göz merhemi ve flarex göz damlası
yazmıştı, tercih ederseniz eczaneden bulabilirseniz alabilirsiniz. Tabi veterinere göstermek daha iyidir.

Magnetar
Magnetar

555

Bir şey olmaz. Arkadaşın parmağının gözümüze girmesi gibi. İrrite olmuş, o kadar. Ha olur da enfeksiyon kapar, antibiyotik diye bir silahımız var. Kısaca her haliklarda bir şey olmaz.

aslihan_e
aslihan_e

130467

Hayır bir şey olmaz demeyin, onun salgıladığı sıvı bildiğiniz çok yakıcı bir kimyasal, korneayı kör olma derecesine kadar yakabiliyor.

aslihan_e
aslihan_e

130467

Bakteri püskürtmüyor zaten yakıyor, yanık nasıl iltihaplanabilirse bu da aynı şekilde gözde enfeksiyon oluşturabiliyor. Ne göz yaşartıcı bombası...

Magnetar
Magnetar

555

Aslıhan hanım, kimyasal tahriş ve bakteriyel enfeksiyonlar farklı şeylerdir. Şöyle düşünelim. Gezi olaylarında kapsaisin gazını gözlerine yiyen insanlar bakteriyel enfeksiyonla mı karşılaştı? Hayır, neden, tahriş edici kimyasalla, bakteriyel enfeksiyon farklı şeyler.


Bahse konu olan ve umumda osuruk böceği diye geçen hayvan, savunma olarak tahriş edici kimyasal madde salgılarlar, tıpkı sizin de dediğiniz gibi. Lakin kimyasal ve biyolojik kelimeleri iki ayrı dünyayı temsil ediyor. Kimyasal saldırıya karsı antibiyotik; yani biyolojik saldırıya karşı koyan molekülleri kullanmanın bir manası yoktur. Zira yine sizin de dediğiniz gibi, saldırı kimyasal. Bol su ya da çay yeterli.

Magnetar
Magnetar

555

Yanığın iltihaplanması farklı bir durum. Bunu bilemezsiniz. Kafanıza göre profilaktik tedavi de uygulayamazsınız. Antibiyotikler hayat kurtarmasının yanında, son derece tehlikeli ilaçlardır.

aslihan_e
aslihan_e

130467

Yani böyle umursamazca konuşmak yerine sadece kokarca böceği göze zarar verir mi diye aratsanız bile "İnsan vakalarına ilişkin raporlar nadirdir, ancak kokarca böceğinin vücut sıvıları toksiktir ve insan derisi ve gözleri için tahriş edicidir. Kokarca böceği kaynaklı kornea iltihabı vakası bildirilmiştir." şeklinde sonuç çıkıyor. Evet insan vakaları nadir, onlarda çok fazla örnek yok çünkü bir insanın kokarca böceği gözüne sıvı püskürtecek kadar dibine girip onu kışkırtması zor ama söz konusu hayvan olunca onlar için daha mümkün oluyor. Hayvan gözünü açamamış ve gözü kızarmış, oradan bile anlarsınız ne kadar zararlı olduğunu. Uzaktan koklamıyor, gözüne püskürtüyor sıvıyı. Siz de şunu anlamıyorsunuz göz tahriş edici bir kimyasala maruz kalırsa enfeksiyon gelişimi olabilir o nedenle önlem almanızda fayda vardır. Benim kedimi gözüne kaçar kaçmaz götürdük ve veteriner inceleyip konjonktivit ve kemosis gelişmiş olduğunu söyledi. Bizim veteriner kafadan attı değil mi, adam cihazla baktı. Gerekli olmasa neden merhem yazsın. Belki bu kedide hafif bir sorun oluştu, belki yarına geçer bilemeyiz ama siz kesin zararsız iltihap oluşturmaz gibi şeyler söyleyemezsiniz.

Magnetar
Magnetar

555

Hala toksiktir, tahriş edicidir, bla bla nedeniyle bildirilmiştir, gibi şeyler söylüyorsunuz. Ben de aksini iddia etmedim zaten. Veterineriniz öyle demiş, evet sizin durumunuzda olabilir. Ama durum aynı mı?


Kafaya göre antibiyotik kullanamazsın. Sen hayvanın böbreklerini biliyor musun? Ya karaciğerini? Neye dayanarak antibiyotik öneriyorsun? Pratisyen dese dahi, kendi vakandan yola çıkarak bilmediğin konuda antibiyotik öneremezsin. Öldürür. Antibiyotikler nadiren bir profilaksi ilacıdır. Insan ya da hayvan. Nokta.


Bu tartışmaya da daha fazla devam etmeyeceğim. Kişi dilediğini uygulasın. Sorumluluk kendisine aittir. Daha fazlası ve ilaç için hekimine başvursun.

aslihan_e
aslihan_e

130467

Siz uygun bir zehir alıp bahçenizdeki ağaçlara sıkın derim, o böcekler ağaçlara da çok zararlı, gövdesinde çoğalırlarsa ağacı kurutuyorlar. Biz önce zararsız böcek deyip geçiyorduk, müdahale etmek istemedik, böceklerin de yaşam hakkı var ama sonra zararlı olduğunu öğrendik ve kaç yıllık ceviz ağacımızı da kurutuyorlardı neredeyse, özünü emmişler.

aslihan_e
aslihan_e

130467

Sanki antibiyotik yuttur demişim, gözüne sürdüğü merhem ne derece böbreğini etkileyebilir ki reçetelerine de baktım böbrek hastaları için kullanmayın falan demiyor. Gece gece gidin işinize Allah aşkına. Ben illa al onları kullan demedim, bazılarının vete gidecek durumu şartı olmuyor aklında bulunsun diye söyledim.

aslihan_e
aslihan_e

130467

Ayrıca ben aksini iddia etmedim diyorsunuz ama yok arkadaşının gözünün parmağına girmesi gibi yok göz yaşartıcı bomba etkisi sadece diyen sizsiniz. Ben de uzatmazsanız çok sevinirim.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 245 Görüntüleme
  • 14 Cevap
  • 0 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 90.354 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR