Dişi Kedi Kısırlaştırma Ne Zaman Yapılabilir?

Sm_Ft
Sm_Ft

1017 Puan

Merhaba,
Henüz 4 aylık olan bir dişi kedim var. Son bikaç haftadır yüksek sesle miyavlama, idrarında ağır koku ve müthiş bir agresiflik ve en kçtüsü halıya dışlılama olacak şekilde kızgınlık olduğunu tahmin ettiğim belirtiler baş gösterdi. Daha evvel hiç dişi kedim olmamıştı, bu ilk deneyimimiz kızımızla. O nedenle dişilerde süreç farklı mı? Ne zaman kısırlaştırılmalı? Dikkat etmem gereken bir şey var mı?


Halıya dışkılamasının önüne nasıl geçeriz? Agresifliğini ısırarak bize yansıtmasının önüne nasıl geçeriz?

3 CEVAP

honeypie1
honeypie1

678

Kısırlaştırma için biraz daha beklemeyi önerebilirler benimki 7 aylıkken kısırlaştırıldı. Ayrıca profilinize baktığımda yıkanabilir kedi kumu gibi acayip bir şey kullandığınızı da gördüm. Kedinizin dışkısını halıya yapmasının sebebi bu kumun yeterince temiz olmaması gibi geldi bana. Ayrıca o şekilde kum kullanmak oldukça sağlıksız. Kedi besliyorsunuz, tüy de olacak kum da olacak. Kumuna para da vereceksiniz, kumdan tasarruf edemeyeceksimiz. Bunları göze alıp kedi bakmanız gerekiyor. Benim de evime kum yayılıyor. Günlük süpürüyorum, faraşlıyorum ve tertemiz bir şekilde hayatıma devam ediyorum. Sorumluluğum bu şekilde, hayvanı evime almayı ben seçtim çünkü.
Isırmalarının birden fazla sebebi var. Yalnız kediler ısırıklarını ayarlayamayıp can yakabilir. Oyun sırasında hafif bir ısırık alabilir. Hoşlanmadığı bir şey yaptıysanız uyarı amaçlı ısırabilir. Bunları ancak siz ayırt edebilirsiniz.
Oyun amaçlı ise ısırabileceği oyuncaklar alıp ısırdığında bu oyuncağı uzatın. Davranışını cezalandırmak yerine yapmasını istediğiniz davranışa yönlendirin. Kediler cezadan anlamaz. Sağlık günler 🎀

aslihan_e
aslihan_e

131071

Siz kedinizin tam yaşından emin misiniz? Sizin kediniz asla 4 aylık görünmüyor, 6 aylık, büyük ihtimalle. Dişilerde erkek kediler gibi 1 yaş doldurmasını falan beklemeye gerek yok. Tabi ki erken dönem kısırlaştırma kemik gelişimleri için çok iyi değil ama sorun çıkıyorsa mecbur yaptıracaksınız. Özellikle evde kısır olmayan başka erkek varsa hamilelik riskine karşı yaptırılması gerekli. Kediniz 4 aylık olsa evet evde kısır olmayan erkek kedi yoksa en azından bir ay bekleyin derdim ama yaşı öyle görünmüyor. Agresifliği kısırlaştırdıktan sonra azalabilir ancak çoğu dişi kızgınlık zamanı aşırı insancıl olurlar, sizinkinin ya kızgınlık canına aşırı tak etmiş ya da başka bir şey onu strese sokuyor. Bazı veterinerler kedinin kızgınlığının geçmesini beklerler ki bu çok zor, bazıları da sorun görmeden yapıyor. Veterinere danışıp gününü ayarlayıp bir an önce kısırlaştırın yoksa psikolojisi de kötüye gidecek, çiş kaka yapma davranışı alışkanlık halini alıp ameliyat sonrası bile yapmaya devam edebilir. Kediniz sizi ısırıyorsa çok şımarık yetiştirdiniz demektir. Sizi ısırdığında asla elinizle ittirmeyin, elinize bir örtü, yastık, vs. o an elinize ne geçerse alın onunla kovun. Genelde örtüden çekiniyorlar. Sizin ondan üstün olduğunuzu ve kavga edebileceği bir konumda olmadığınızı, sizinle kavga etmek için temas edemeyeceğini öğrenmeli. Araya farklı bir nesne girerse bire bir dövüştüklerini düşünmezler. Kucağınıza aldığınızda falan arada sinirlenip ısırıyorsa kısırlaştırınca düzelme olabilir. Sizinki agresifliğe çok erken başlamış, genelde yavruyu sütten kesen dişiler aşırı agresif olurlar. Kızgın kediler de sinirlenir ama dediğim gibi biraz şımarıklık sizi ısırması, eğitiminde pek başarılı olamamışsınız gibi görünüyor. Dişi kedim bana zarar vermez ama ameliyat öncesi sinirlenip kaçardı şimdi şirinlik yapıp duruyor. Bir ümit var yani sizinkinin sakinleşmesinde.

Sm_Ft
Sm_Ft

1017

Teşekkür ederim hepinize.
Yaşından pek emin değilim bize 22 günlük falan demişlerdi sahiplendiğimizde ona göre hesaplıyorum ben ama yanlış da olabilir.
Normal kuma geri döndüm ancak davranışı değişmedi. Paradan kaçındığımız falan yok, aksine her şeyin en iyisini tedarik etme gayretindeyiz. Yıkanabilir kedi kumu ile ilgili değil anlaşılan durumu zira normal kumda yine tekrarladı. Kızgınlıktan mı bilmiyorum ama çok fazla agresif durduk yere saldırıyor ve asla vazgeçmiyor. Yanlış yaptığı şeylerde "hayır" dediğimde durur normalde ama son 2 aydır onu hiçbir şey durduramıyor. Bunun eğitimini verdik aslında ancak son zamanlarda bir şeyler ters gidiyor anlayamıyorum. Eşim şehir dışında olduğundan onun dönmesini beklemek durumunda kaldım. Veteriner randevusu aldık bakalım ne diyecekler.


Verdiğiniz bilgiler için hepinize çok teşekkür ederim ❤️ sağlıcakla kalın

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 123 Görüntüleme
  • 3 Cevap
  • 0 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 91.086 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR