Koronavirüs Ve İkinci Kedi

Merhabalar benim 1.5 yaşında bir kedim var ancak kendisi koronavirüs taşıyıcısı. Bağışıklığı güçlü olduğu için şanslıyız ki fip'e çevrilmemiş. Bu sıralar 2.kediyi sahiplenmek istiyoruz ancak bu nasıl bir sıkıntı yaşatır bilmiyoruz. Sahiplenmek itediğimiz kedi de sokaktan henüz 50 günlük ve sokaktan olduğu için muhtemelen onun da koronavirüsü olması ihtimali çok yüksek. Böyle bir durumda kediler birbirlerinin bağışıklığını düşürür mü? Ya da ikisinden birinde fipe dönüşme ihtimali var mı? Daha önce böyle bir durumda kalanlar deneyimlerini paylaşırsa çok mutlu olurum.

4 CEVAP

edadnmzr
edadnmzr

119046

Benim kedim de korona taşıyıcısı. Veterinerim başka kedi almamamı söyledi bulaştıracağı için. Yani elbette dışarıdaki çoğu kedi korona. Ama ya o değilse diye düşünüyorum. Ben mama verirken mesela kedime asla dokundurtmuyorum. %80 i %90 ı korona olsa bile olmayan denk gelir benim yüzümden olmasın diye düşünüyorum. Aslında bu konu çok düşündürtücü, dışarısı da hiç güvenli değil artık hayvanlar için. Korona olmasa araba çarpar insanlar kötü neler neler geliyor başlarına. Alsanız daha iyi de olabilir bu nedenle. Yani iki türlü de iyice düşünüp bir karar verebilirsiniz. Kediler birbirlerininin bağışıklığını düşürürler mi diye sormuşsunuz bunun başka kediyle alakası yok biri fip olsa bile diğeri olmaz, fip bulaşmaz yani korona bulaşır. İkisi de fip olmayabilir bu arada mutasyona dönme ihtimali %5 çünkü. Yıllarca korona taşıyıcısı olarak kalabilirler. Kısaca eve kedi almanız evdeki kedinizi tehlikeye atmaz (alacağınız kedide farklı bir virüs yoksa) ama alacağınız kediye korona geçecektir. Çünkü tükürük dışkı ve cinsel yolla bulaşıyor. İlla fip olacaklar diye bir şey yok. Mama, su kapları kum kapları tertemiz olmalı stres olmamalı mamanızın kaliteli bağışıklık desteği olmalı

aslihan_e
aslihan_e

130993

Tek kedili evlerde de fip olabiliyor. Uzmanlara göre evde kedi sayısı olarak beşin üstüne çıkmamak ve tuvalet kaplarını birden fazla kullanmak gerekliymiş. Tuvalet kabı hijyenine dikkat edilecek.

aslihan_e
aslihan_e

130993

Korona en çok aktif döneminde bulaşıyor ben bunu gördüm. Bir kedinin vücudunda çoğaldılarsa temas ettikleri kedilere geçiyorlar, onları da hasta ediyorlar. İster diğer kedi korona taşıyıcısı olsun ister olmasın, hastalık belirtisi gösteren kediden ona geçip onu da hasta ediyor. Kedi daha önce Korona geçirip iyileşmiş olabilir, aktif olarak hasta olan kediyle yoğun temas ederse tekrar kapıyor, yaşı gençse 1,5-2 yaşındn küçükse daha risk altında oluyormuş. Kediniz yakınlarda Korona nedenli hastalandıysa, halihazırda burun akıntısı ishal gibi belirtileri varsa bebeği almayın ama bir belirti göstermiyorsa alın. Aldıktan sonra da hop diye kedinizin yanına koyamazsınız. O kedi neden 50 günlükken annesiz? Annesi gençlik hastalığından ölmüş olmasın? Öyle olmasa bile yavruyu en az iki hafta başka odada karantina altında tutmanız gerekli, o da en az. Yaşı biraz daha büyük olsa aşısını yaptırın sonra tanıştırın derdim ama 3 aydan önce karma aşı yaptırmak gibi bir yanlışa düşmeyin. Aşı 3 aydan önce bir iki hafta bağışıklık kazandırmak dışında hiçbir işe yaramaz, silinir gider. 3 ay bile erken. Ayrıca yaşı kaç olursa olsun sokaktan gelen hiçbir kediye belirli bir gözlem süresinden önce pat diye karma aşı yapılmaz. O hayvanın vücudu gizliden bir hastalıkla savaşıyorsa aşıyla ölümüne neden olabilirsiniz. Bence bebeği alacak kimse yoksa, siz almazsanız sokakta kalacaksa alın. Henüz bebek, koyun bir odaya, kediniz sizinle yatmıyorsa yatak odanıza mesela, kediyle temas edince kıyafet değiştirip elinizi yıkayın, tuvaleti vs. zaten ayrı olacak, bebek durur odada, gittiği yere kadar ayrı bakın, en az iki hafta.

aslihan_e
aslihan_e

130993

Kediyle temas edince derken bebekle temas edince kıyafet değiştirip el yıkayın, o sokaktan geldiği için daha riskli. Belki Korona'yı yoğun olarak almadı, olabilir. Hayatının kalanında illa ki bir yerden kapar o, biri sahiplense bile hiç mi veterinere gitmeyecek, hastalık yuvası oralar, devamlı hasta kedi geliyor. Burada sizin kedinizin hastalığı ne denli yaydığı önemli. İshali varsa çok yayıyor olabilir.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 81 Görüntüleme
  • 4 Cevap
  • 0 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 91.028 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR