Kedimin Cinsini Tam Olarak Bilmiyorum

Koftecikk
Koftecikk

169 Puan

Kedim 20 saat uyuyor kendini temizlemiyor cok miskin oyuncaklarıyla oturdugu yerden oynuyor cinsini bilmiyorum 😂 yardımcı olurmusunuz


4 CEVAP

aslihan_e
aslihan_e

131088

İran ve siyam kedisi karışımı. Himalayan diyorlar. Kulaklarında düşüklük varsa Scottish karışımı da vardır. Açıkçası kediniz çok sağlıklı bir görünümde değil fotoğraftan belli oluyor. Cinsi gereği aşırı hassas, burun yapısı yüzünden nefes alma problemi olabilir. Belki genel sağlık durumu iyidir ama normal bir kedi gibi parlak durmuyor yani.

aslihan_e
aslihan_e

131088

Yine de çok tatlı, Allah sağlıklı uzun ömür versin.

Koftecikk
Koftecikk

169

Yavru oldugu için olabilirmi tüylerinden dolayı mı diyorsunuz o sekilde tüylerden anlaşılırmı

aslihan_e
aslihan_e

131088

Tüylerinden değil de yüz yapısı İran kedilerine çekmiş basık duruyor, İran kedileri genetik olarak sıkıntılı kediler, Siyam kedileri de birçok genetik rahatsızlık riskliyle dünyaya geliyor, sizinki iki taraftan da genetik miras alıyor. Sizin kediniz konusunda ekstra hassasiyet göstermeniz gerekli. En ufak bir terslikte veterinere götürmelisiniz. İnternetten size yaşayabilecekleri sorunları buraya kopyala yapıştır yapıyorum, dilerseniz okuyabilirsiniz (Tabi bu demek değil ki bunları kesin olarak taşıyor, kedinizde bu problemlerin kesin var olduğu anlamına gelmez) :


Brakisefali (basık yüz)
Kafatası ve kafatasıyla ilgili tüm anatomik yapılarda aşırı düzeyde deformasyonlar oluşur. Çene deformasyonları nedeniyle dişlerin hizaları bozulur, ısırma ve çiğneme fonksiyonları zorlaşır ve bu da diş hastalıklarına ve yeme-içme sorunlarına neden olur. Küçük burun delikleri ve çok uzun bir yumuşak damak çok ciddi solunum problemlerine yol açabilir. Gözyaşı kanalları deforme olur ve buruna açılamayarak sürekli göz akıntılarına neden olur. Bu akıntılar yüzde kalıcı gözyaşı izlerine ve hatta ikincil yaralara neden olabilir. Brakisefalinin fazla olduğu bireylerde yüzde aşırı deri kıvrılmaları oluşabilir, bunlar bakteri ve mantar enfeksiyonlarına ve idyopatik yüz dermatitine yol açabilir. Yüzün düzlüğü göz problemlerinin ortaya çıkma şansını arttırır. Gözler büyük ve dışarı fazla çıkık oldukları için göz kapaklarının kapanmasını engelleyerek korneanın dış etkilere maruz kalmasına neden olabilirler. Bu durumun da İran kedilerinde görülen keratit ve kornea nekrozunun nedenlerinden olduğu düşünülmektedir. Çene anomalileri ise kedinin kendini temizlemesini zorlaştırır. Brakisefalinin derecesinin aynı zamanda küçük pelvisle ilişkili olduğu da tespit edilmiştir; bu da doğumların zorlaşmasına neden olmaktadır.


Not: Brakisefali sadece İran kedilerinde değil, basık yüzlü bütün kedi ve köpeklerde basıklığın düzeyine göre önemli sağlık sorunlarına neden olabilir.


Kürk tipi
Uzun kıllı İran kedilerinin her gün sahipleri tarafından kürk bakımlarının yapılması şarttır çünkü kedi hem kürk yapısı hem kafatasındaki bozukluklar nedeniyle kendi bakımını gerekli şekilde gerçekleştiremez. Bu bakım yapılmazsa kısa zamanda düğümlenmeler ve keçeleşmeler oluşur; bu durumda tüm kürkün tıraş edilmesi gerekir. Yüzü, anüs çevresini ve kuyruk altını da her gün temizlemek gerekmektedir. Hayvanın arkasındaki kıllara dışkı bulaşabilir ve temizlenmezse katılaşabilir. Kürkü azaltmaya yardımcı olmak için düzenli tımarlama da önemlidir çünkü İran kedileri için yutulan kıllar da problem oluşturabilir.


Diğer sorunlar
İran kedileri “otozomal baskın polikistik böbrek hastalığı”na neden olan bir geni taşıyabilir. 90’lı yıllarda tarama testleri kullanıma sunulduğunda İran kedilerini ve egzotik kısa kürkleri (exotic shorthair) kapsayan bir araştırmada kedilerin 1/3’ünde bu hastalığa rastlanmıştır. İlla İran kedisi alınacaksa sattığı yavrularda bu hastalığın olmadığını gösteren PKD tarama testi sertifikaları yetiştiriciye her zaman sorulmalıdır.


İran kedilerinde hipertrofik kardiyomiyopati hastalığının (kalp duvarlarının kalınlaşması) görülme sıklığı ortalamadan daha fazladır.


İran kedilerinde kalça dizplazisi (kalça çıkığı) görülme sıklığı ortalamadan fazladır.
İran kedilerinde ilerleyici retinal atrofi (İng. progressive retinal atrophy) hastalığı ve mannozidaz enziminin eksikliğiyle karakterize olan, kalıtsal bir lizozomal depo hastalığı olan alfa mannozidaz görülmektedir.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 44 Görüntüleme
  • 4 Cevap
  • 0 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 91.131 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR