Yavru Kedi Tuvalet Eğitimi??

muezzagumus
muezzagumus

104153 Puan

Evde 5tane 5 haftalık yavru kedim var anne ve baba kedim de bizimle beraber. Anneleri altlarını temizlese bile Yavrular arada tuvaletlerini ortaya yapıyor. Onların girebilecekleri bir leğene kum koydum patileriyle kum kazmayı öğretmeye çalıştım 3tanesi tuvaletini yaptı diğerleri yapmadı.Nasıl tuvalet eğitimi verebilirim? Evde baba kedim de olduğu için yavrulara zarar vermesin diye ve kaybolmasınlar diye ortalığa bırakmadım henüz yavruları. Yaklaşık 2metrekarelik bir alan yaptım. Ne zaman evde serbestçe gezebilirler? Son sorum da annelerine hazırladığım tavuklu sebzeli çorbadan çok severek yiyorlar bir zararı olur mu?

9 CEVAP

kedilimadam
kedilimadam

114398

Sevgili @muezzagumus kusura bakmayın lütfen yoğunluğum dolayısıyla özel mesajınıza cevap yazamadım.Burada uzunca yazma şansım olduğu için buradan cevaplayacağım.Anne kedi ve yavruları bir odada tutma şansınız varsa eğer o odaya tuvaleti mama kabını suyu alarak 1 hafta kadar hepsini birarada tutun.Böylelikle yavrular annelerinden görerek kuru mama yemeye ve tuvalet alışkanlığını kazanmaya başlayacaklar.Anneye verdiğiniz tavuklu sebzeli çorbadan yemelerinde hiçbir sakınca yok hatta onlar için güzel de bir takviye.Özellikle annenin kuru mamasını yavruların kaldığı odada bulunmanızı öneriyorum çünkü bu kademesiz şekilde kuru mamaya geçişinizi kolaylaştıracak br yöntem.Gözlemleyerek kuru mamayı yemeyi başarıp başaramadıklarını anlayacaksınızdır.Benimkiler kuru mamayı 5haftalıkken yemeye başlamışlardı.Yavru kedi ile ıslatıp verdiğim kuru mamanın ise yüzüne bile bakmadılar.Tuvalet alışkanlığı konusunda da dediğim gibi önemli olan annelerinden bunu kopya edebilmeleri.Bu nedenle aynı odada tuvaletin bulunmasının faydası çok.Yine de bazı tembel bebekler annelerinden görseler dahi bildiklerini okuyup ortaya yapmaya devam edebilirler ki bende de böyle durumlar oldu:) birkaç gece sıkı nöbet tutarak bu durumun üstesinden gelebilirsiniz.Yemek yediklerini anları takip edip yedikten ortalama 10-15 dk sonra poposuna nemli pamukla masaj yaparak kuma bırakıp bekleyin, bunu birkaç kez tekrar edin.Birkaç kez kuma yaptıktan sonra takibinize gerek kalmaksızın kendileri girip yaparlar.Bir de tuvaleti gelen kedi koklaya koklaya kuytu köşe aramaya başlar o anda alıp hemen kuma koyarsanız bu da alışkanlığının pekişmesine hızlı bir katkı sağlıyor.Bu neden bir iki günlük tuvalet nöbeti gerekebilir diyorum.Lütfen tekrar kusuruma bakmayın çok yoğun bir dönemdeyim fırsat buldukça yardımcı olmaya çalışacağım seve seve:) sevgiler...

muezzagumus
muezzagumus

104153

Cevaplarınız için hepinize çok çok teşekkür ediyorum. Söylediklerinizi uygulayacağım.

muezzagumus
muezzagumus

104153

Tecrübeli arkadaşlar cevaplarınızı bekliyorum ...

kedilimadam
kedilimadam

114398

*yavru kedi sütü ile ıslatıp verdiğim kuru mama demek istemiştim:)

Heiter
Heiter

115202

Bizimkilerin anneleri falan öğretmedi (evet, baya bildiğiniz öğretmedi). Yanlış hatırlamıyorsam 3 haftalıkken (baya erkenden) öğrendiler. Onu da şöyle yaptım. İdrarlarını anneleri temizlemeyi bırakınca kutularına işemeye başladılar. Biz de kutuyu, koliyle değiştirdik. Sürekli yanlarına gittiğim için bir seferinde tam idrarını yaparken denk geldim bir tanesine. Yavruları içinden çıkarıp koliyi (en başından beri yanlarında duran) tuvalet kabına götürdüm ve idrarı çam peletin (ilk başlarda kum kullanmadık, tuvalete girip kum yiyorlardı) birkaç noktasına döktüm. Ondan sonra hepsi tek tek idrarını yapmaya başladı. Kakalarını sonradan yaptılar fakat kaç gün sonraydı hatırlamıyorum. Sanırım kuru mamaya başladıktan sonra oldu ve hiç dışarıya yapmadılar. Sadece üzerini örtmeyi beceremediklerinden patilerina dışkı bulaşıyordu. 1 buçuk aylık olduklarında o sıkıntı da ortadan kalktı. | Siz de yapmayan birinin idrarını veya kakasını kuma gömün (mesela yerde biriken idrarı pamukla kuma gömebilirsiniz veya kumu ona döküp tuvalete geri koyabilirsiniz). Belki bu şekilde tuvaleti kullanmaya başlarlar. Bir de ekleyeyim: Şu an 5 kediye tek tuvalet kullanıyorsanız, biri girdiğinde halihazırda bir dışkıya ya da idrar topağına denk geldiyse tuvaletin dışına yapmış olabilir. Yani temiz hayvanlar olduklarından yapıyorlar. Tuvalet sayısını artırabilirsiniz. Kumu de derin tutmayı ihmal etmeyin derim. | Babadan ayrı tutmanız akıllıca olmuş. Yavaş yavaş tanıştırmaya başlayın isterseniz. Babanın ve yavruların tepkisini ölçün. Şimdiden söyleyeyim, hırlamalar olacak. Kademe kademe alışırlar fakat ben olsam gözetimim olmadan tamamen yalnız bırakmam. Babalarının olası saldırısına karşı koyabilecek kadar olgunlaşmasını bekleyin tam serbestlik için. | Çorba meselesine gelirsek, yavrularda ishal/kabız yapmıyorsa sıkıntı yok bence. Sonuçta süt dışında besin almaya başlama zamanları bunlar. | Yavrularınıza ve diğer kedilerinize sahipleriyleriyle birlikte sağlıklı ömürler dilerim.

Bizimkiler annelerini izleyerek öğrendiler ve ben kumuna götürüp kedinin ön patileriyle kumunu eşeleyerek ve eşelerken poposunu havlu kağıtla silerek öğrettim. tam 3 aylık olduklarında evde serbest gezebilirler. Tavuklu sebzeli çorbadan sık verilmediği sürece zararı olmaz

muezzagumus
muezzagumus

104153

Cevabınız için teşekkür ederim

Derdedermanim
Derdedermanim

14076

Bern iddia ediyorum nböyle bir eğitim yok yavrular çişlerini tutmöayı öğrendiklerinde kendileri otomatik olarak tuvaletlerini yapar ve bir süre sonrada örtmeye başlar.

muezzagumus
muezzagumus

104153

Cevaplarınız için hepinize çok çok teşekkür ediyorum. Söylediklerinizi uygulayacağım.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 717 Görüntüleme
  • 9 Cevap
  • 1 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 91.086 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR