Merhaba, benim kedimin annesi yavruyken sahiplenilmiş ve bütün aşıları yapılmış bir ev kedisi. 2 yaşında doğum yaptı ve yavrularından birini 4aylıkken ben sahiplendim. Evde doğru ve hiç sokak görmedi ve balkona dahi çıkartmıyoruz çok hareketli ve avcı karakterli olduğu için. Parazit aşılarını düzenli oluyor. Fakat karma lösemi gibi aşıları yan etkilerinden korkuttukları için ve birazda cahillik/tecrübesizlikten duyduklarım yüzünden yaptırmamıştım. Şuan 3 yaşında sağlıklı bir ev kedisi. Ama bu karma aşıyı lösemiyi yaptırmalı mıyız hala emin olamıyoruz. Hiç böyle bir hastalık geçirmedi. Kardeşleri dışında başka kedi görmedi. 4 aylıkken de tek kedi olarak evimizde yaşamaya başladı. Vücuda bu antikorları alması yeşikinken aşı yan etkilerini atlatması daha zor olmaz mı? Veterinerler bu konuda hiç güven vermiyor. Gerçekten gerekli mi yoksa para almak için mi yapalım diyolar bilmiyorum.
Merhaba;
Lösemi biraz ağır bir aşı. Şöyle demişti veterinerimiz " Lösemiye çocuğunuzun yakalanması çok az bir olasılık ama yine de bu risk var ve bunun aşısı da var. Yaptırır mısınız yaptırmaz mısınız?" Diğer yandan bir kedime yaptırmıştık ve hayvanın suratına su serperek kendisine getirdik, çok ağır geldi. Covid zamanı bizim verdiğimiz aşı kararı gibi bir şey. Karma aşı ağır bir aşı değil ve bildiğim kadarı il çok sık görülen gribal enfeksiyonlarda etkili. Siz de dışarıdan bunları çok rahat taşıyabilirsiniz eve.
Lösemiyi benim kizim icin uygun gormemisti veteriner. O yuzden yaptirmamistik. Biraz agir bir asiymis. Veterinerinizden de gorus almanizi tavsiye ederim.
Tamam lösemiyi yaptırmaktan çekinebilirsiniz ama diğer yazdıklarınız kusura bakmayın ama o kadar yanlış ki. Kediniz aşısız, acilen iki doz karma aşı yaptırın. Gençlik hastalığı kaparsa hayatta kalması mucize olur. Yetişkinken antikor alması ağır olur falan bunların hiçbir bilimsel açıklaması yok. Bebeğe aşı yapılınca hafif gelecek de koca adama yapılınca ağır gelecek öyle mi? Size mantıklı geliyor mu? Evden çıkmıyor ama yarın bir gün veya 10 yaşına da gelse bir şekilde veterinere gidecek, veteriner hastalık yuvası sürekli hasta kediler gidiyor. Gençlik hastalığı kapma riski o kadar yüksek ki. Siz de üstünüzde hastalık taşıyan bir pire getirebilirsiniz veya ayakkabınızla gider hasta bir kedinin kurumuş kusmuğuna basarsınız kapının girişinde bir şekilde girebilir içeri. O balkonu da bir an önce file tel falan yaptırın, yazık değil mi çocuğa balkona bile çıkartmıyorsunuz o kadar hareketli bir kedi olduğu halde. Karma aşıyı mutlaka iki doz yaptırın, veteriner tek doz yeter yetişkin kediye derse bu yanlış bir bilgi. İlk kez aşı olacağını söyleyin ve ikinci dozu yaptıracağınızı belirtin 2-3 hafta sonraya randevu verir. Aşıdan korkuyorsunuz bir şekilde hastalık kaparsa ne olacak? Gençlik hastalığı kaparsa aşısız kedinin hayatta kalma şansı %1 - %2
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru Sor