Herkese merhaba. Kedim 2,5 yaşında. Eylül ayında kulak enfeksiyonu olmuştu, tedavi oldu. Normalde hiç kusmaz ama bu aralar kusmaya başladı. Öncesinde bağırıyor, bizi çağırıyor, arkasından da sindirilmemiş mama kusuyor. Hemogram yaptırdık, tüm değerler normal çıktı. Elle muayenede de her şey yolunda dedi veteriner. Yeni mama değişikliği falan da yapmadık. Ciddi bir sorun olsa hemogramda az çok belli olur muydu yoksa biyokimya şart mıdır?
Öncelikle uzun bir cevap yazacağım, çünkü konu çok kapsamlı. Burada bir soru sorduysanız ve kedinizin kusmasını önemsiyorsanız okuyacağınızı varsayıyorum.
Kusma bir hastalık değildir, bir semptomdur ve bir çok hastalığın semptomunda da yer alabilir. Kusma ile seyreden hastalıklar diye google'da aratırsanız bir sürü hastalık çıkacaktır.
Kedinize hemogram yapıldığını ve herhangi bir sorunlu değer olmadığını söylemişsiniz. Hemogram testi kıymetli bir testtir. Zira halsizim diye sağlık ocağına da gitseniz, doktorun ilk isteyeceği şeylerden biri hemogram testi biri biyokimya testidir.
Hemogram, kırmızı kan hücreleri ve içeriğindeki maddelerin sayımı ile anemi(kansızlık), aneminin türü, pıhtılaşma bozuklukları gibi hastalıkları, beyaz kan hücreleri ve kısımlarının sayımı ile kedinizin bağışıklık durumu, enfeksiyon varlığı, enfeksiyonun ne zaman başladığı, enfeksiyonun türü(viral-bakteriyel-paraziter) ile ilgili fikir verir.
Kedinizde bir enfeksiyon olmaması ve bağışıklık sisteminin yeterli olması sizin için sevindirici bir haber. Bu yüzden iyi ki yaptırmışsınız. Enfeksiyonlar, anemi ya da bağışıklık sistemi problemleri kusmaya sebep olur ve siz hemogram yaptırarak bu ihtimali elemişsiniz.
Biyokimya ise karaciğer, böbrek, safra kesesi, pankreas gibi, organların değerlendirilebilmelerini, kan şekerinin, proteinin ve vücuttaki enzimlerin değerlendirilebilmesini sağlar. Ki bunların bozukluğunda da kusma görülebilir. Örneğin, kedinizin böbrekleri fonsiyonunu yerine getirmiyorsa ve vücutta üre birikiyorsa, çocuğununz üre zehirlenmesi yaşayabilir ve kusmalar görülür. Veya safra enzimleri yeterli miktarda salgılanmıyorsa yağların sindirimi sağlanamayacağı için yine kusma görebilirsiniz.
Daha önce yazılmış olduğu gibi röntgen de değerli bir tetkiktir. Bağırsakların ve midenin doluluğunu, akciğerlerin durumunu ve karında gaz birikimini gösterebilir. Yabancı cisimlerle alakalı şunu söyleyebilirim, röntgende sadece taş, kemik, metal gibi ögeler belirgin olarak görülür. Kediniz bir kumaş, toka, plastik parçası yutmuşsa ve bu parça çok çok büyük değilse röntgende görülmez.
Bu tetkiklerin hepsinin ve veteriner hekiminizin şüphelendiği başka bir durum varsa bunların testinin yapılması gerekir. Zira bizler gibi kedi ve köpeklerde kapalı birer kutudur ve içini görme şansı kimsenin yoktur.
Fiyatların yüksek oluşu ve bizdeki sağlık sigortası gibi bir sistemin olmayışı, bu testleri yaptırmayı zorlaştırmaktadır. Keşke kedi köpek sahiplerinin yaptırabileceği aylık küçük miktarlar ödeyerek tedavinin tahlillerin bir kısmının devlet tarafından karşılandığı bir sistem olsa. Bununla alakalı ben cimer e yazdım. Sizde yazabilirsiniz.
Kediniz mamayı hızlı yiyorsa da hava yuttuğu için kusmalar gerçekleşebilir. Kedilerinizin mama kabını boyun seviyesine gelecek şekilde altına birkaç kitap koyarak yükseltmeniz hava yutmasını azaltacaktır.
Geciktirmeden tedavinize başlayın derim. Geçmiş olsun.
Bir şey yutmuş olabilme ihtimalini göz önünde bulundurun derim. Genelde benim kedim bir şey yuttuğu zaman kusuyor.
Herkese cevapları için teşekkür ederim. Biyokimya yapıldı, sonuçlar iyi çıktı. Röntgen çekildi. Hatta endoskopi yapıldı. Gastrit teşhisi konuldu. İlaç tedavisine başlayacağız. Duruma göre kontrol edilecek. Bakalım umarım geçer.
Hemogramda hiçbir şey belli olmuyor açıkçası, bir bakteri varsa görünüyor, hiçbir işe yaramaz. Kusma olduğu için gençlik hastalığı testi ve biyokimya baktırmanız gerekli.
Bir dr röntgen çekilse daha iyi olur.
Yabancı cisim aklıma gelmemişti, bir röntgene de baktırayım en iyisi. Herkese cevapları için teşekkür ederim.
Sizin akliniza gelmemesi normalde veterinerin sizi buna yönlendirmesi gerekir isterseniz farkli bir veterinerde devam edin.Bazen mamayi butün kusması mamadan da kaynaklı olabiliyor bizim başımiza gelmisti mamayi degistirince gecti oncelikle onu bi deneyin isterseniz malum veteriner ucretleri ortada mama degisikliginden sonrada devam ederse mutlaka rontgen ve biyokimya baktirmalisiniz
bir şey yutma +1
birde mama bazen bayatlıyor durduk yere, yeni paket mama alın onuda sindirilmemiş şekilde kusarsa en azından mama olmadığı kesinleşir.
Kesinlikle arkadaslarımın dediği gibi yabancı cisim ilk akla gelen daha sonra aklıma gelen gastrit. Ev yemeği vermiyorsunuz dur sanıyorum ama bir gastroskopi yapılmasında fayda var
röntgen çekildi mi
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru Sor