Keşke daha önce bilseydim veya şöyle yapsaydım dediğiniz neler var? Önlem için ne tavsiye edersiniz? Ve hastalıktan önce hangi mamaları kullanıyordunuz acaba
Benim kedimde şu an öyle bir sorun yok çok şükür ama erkek ve kısır olduğu için ilerde olmaması adına önlem almak istiyorum bu yüzden sordum soruyu
Ben sorun yaşıyorum ya kedim idrarini tam yapamiyor. Sistit tablosu çiziyor. Hatta kabız bile oldu sandık surup da verildi. Enfeksiyon cikmadi bobrek sorunu cikmadi. Simdi antibyotik aliyor. Bu süreçte şırıngayla bol bol su vermeye çalışıyorum başka çözümüm yok. Nasil iyilesecek bilmiyorum. Surekli kuma girip çıkıyor. Yaşına göre kilosuda cok fazla. Umarım senin kedinde hemen iyilesir 🙏 bobrek sorunu olduğunu düşünüyorsan mama değişimi gerekli olabilir.
Ben uzun süre proplan mama kullandim ama genelde idrar yolu problemleri bu mamayi kullanan kedilerde daha fazla goruluyormus diye duydum net bir bilgim yok. Su içmesine dikkat etmek gerekiyormuş. Mama konusunda çok fazla yorum var okudukça kafam karışıyor o yüzden mama konusunda tavsiye veremiyorum. Tek bildiğim su tüketimine dikkat etmek cok önemli.
Ben kan görene kadar anlamadım. Sadece çişe günde 3 değil 5 kez çıkmaya başladı. Yaz ayları su içimi arttı ondan dedim ve kan görene kadar anlamadım. Çiş topağının boyutu biraz bile azalsa şüphelenmek gerek diye düşünüyorum ilk olarak. Benim kedi dişi bir de. Şu stick ödül mamalarından vermezdim yerinizde olsam ben üç dört günde bir veriyordum, yaş mama çok seviyor diye haftada bir paketi ikiye bölerek veriyordum gimcat, nd gibi kaliteli mamaları asla vermezdim bunları yine. Kuru mama içeriği okumayı kesinlikle öğrenirdim. Markalı mama demek kaliteli içerik demek değil. Mamaların da birçok çeşiti var markada. Beslenme ve su kısmını tam ve sağlam tutmaktan başka çare olduğunu düşünmüyorum açıkçası.
Guncel
Bu tip sorulara dikkat ediyorum kimse cevap vermiyor.Sanki bizim basimiza geldi herkes yasasin der gibi cok enteresan. O kadar cok bu sorunu yasayanlar var bir taneside cikip ben sunlari sunlari yaptim basimiza bu geldi dikkatli olun demez mi arkadaş pess
Ahudr inanın ben de cevap bekliyorum kimse yazmamış umarım yaşayan birileri yazar
Benim kedim iki kez idrar yoluyla ilgili sorun yaşadı.İlkinde antibiyotik kullandı, veterinerde böbrekte birşey yok dediler, kristalleşme olabilir denildi.6 ay sonra yeniledi, mamasını değiştirdim.RC nin urinary mamasından verdim, 1 hafta içinde toparladı.Ağlıyordu, her yere çişini yapmak istiyordu, damla damla yapıyordu, ya da yapamıyordu.Urinary mamayı bitirdi.İki ay ara verip tekrar o mamadan vereceğim.Bu tahıllı mamaların bir kısmında kristalleşmeye yol açan fazla mineral var sanırım onlar hastalığa sebeb oluyor.
Merhaba,
Dişi kedimin 1 ay önce böbrek rahatsızlığı olduğunu öğrendim. 1 aydır düzenli giden bir rutinimiz var o yüzden bildiklerimi anlatmak istedim. Bunlar veterinerden almış olduğum bilgiler ve kendi şahsi deneyimimden yola çıkarak verdiğim bilgilerdir.
Öncelikle kedinizin geçmişi, yaşı, ırkı ve genetik yatkınlığı bu rahatsızlıkta çok önemli bir durum. Kedimde bu rahatsızlığın olduğunu öğrenince birkaç makale okudum ve araştırma yaptım. En büyük etken genetik yatkınlık. Kedilerde böbrek rahatsızlığının yaygın olma sebebi öncelikle düşük nefron sayılarıdır. Köpekler ve insanlara kıyasla kedilerde daha yaygın görünür bu sebepten kaynaklı.
Benim kedim dişi, sahiplendiğimde hamileydi, yaraları vardı ve yetişkin bir kediydi. O yüzden kısırlaştırma durumu geç olmuş oldu. Hiç stres yaşamadan yapılması daha iyi bence. Kedimin geçmişini ve net yaşını bilmiyorum ama sanırım 4 - 5 yaşlarında var, kendisi 2 senedir benimle beraber. Tekir ve bir süre sokakta yaşamış bir kedi o yüzden ne etkiledi bilemiyorum.
Kedimin rahatsız olduğunu nasıl anladım kısmına gelirsek, hareketleri ile çok belli ediyor. Uyuma şekli, normalde ilgili olduğu şeylere ilgisini kaybetmesi, yemeğini az yemesi ama suyu çok fazla içmesi, çok sık idrara çıkması ve en önemlisi sarı şeklinde veya aç kaldığı için köpüklü şeffaf şeklinde kusmasıydı. Direkt veterinere götürdüm kan testi yapıldı ve Fosfor oranı ile Kreatinin oranının çok yüksek çıktı. Bu süreçte 1 haftalık bir serum tedavisi gördük. Daha sonra veterinerimizin vermiş olduğu takviye ve ilaçları kullanmaya başladık hala daha kullanıyoruz. Böbreklerde erken evre fark etmek çok zor olabiliyor maalesef dikkatli gözlemlemek en başından beri çok önemli.
Bundan önce hangi mama'ları kullandığıma gelecek olursak Acan'a ve Orije'n mamalar kullandım. Mama'lardan ziyade en büyük etken dediğim gibi genetik yatkınlık fakat mamalarda bulunan fosfor oranı çok önemli buna dikkat eder, etiket okumayı öğrenirseniz sizin için daha kolay olur.
Umarım yardımcı olabilmişimdir. Umarım hiçbiriniz bu süreci yaşamazsınız minnoşlarımız hep sağlıkla kalır.
Ben kısır erkek kedim için bir dönem yoğun olarak orijen, acana ve ND mama kullandım. Sonrasında idrar yolları tıkandı, sayısız defa sondalandı, sistoskopi yapıldı, ilaç tedavisi gördü. Çok maliyetli bir iş, en sonunda Uretrostomi ( dişileştirme) ameliyatı oldu. Son 3-4 yıldır, her 6 ayda bir kür Virbac Urinary1 kürü uyguluyorum ve kesinlikle kısır maması veriyorum. Önerilerim, böyle bir risk gördüğünüz kedi varsa Orijen, Acana ve ND den kaçının. Su içmesine çok dikkat edin, mümkünse su pınarı alın, tıkanma var ise hızlıca sonda taktırıp mama olarak Virbac Urinary 1 e geçin. Gereksiz önerilen takviyelere para harcamayın.
Merhabalar güzel bir soru sormuşsunuz, kedilerde idrar yolu problemi sık karşılaşılan ve görülürse önlem alınmadığında tekrarlanan bir problem. Belirtiler arasında zor idrar yapma, idrar yaparken ağlama, normalden fazla su tüketimi, kap dışına idrar yapma, iştahsızlık, kabızlık, ileri vakalarda kanlı idrar ve kusma görülebilir.
Kontrol edilmesi gereken noktalar; idrara çıkma sıklığı, topaklanma boyutu, idrarın renginde oluşan değişiklik, yeme içme düzeninde oluşan değişiklik, sürekli yatma isteği ve kucağa alınınca tepki göstermesi.
Bu ve bunun gibi durumlarda öncelik tabii ki veteriner hekiminize danışmak olacaktır.
Tedaviye gelecek olursak;
Öncelikle sadece antibiyotik kullanımı yeterli gelmeyecektir. Bu durumda antibiyotik yanında c vitamini, hastalığı tedavi edecek bir mama (royal canin uriner maması tedavi sonrası önleyici olarak daha iyi çalışır) , idrar yolundaki taş ve kristalleri eritmek için bir takviye ilaç, kanama varsa idrar yolundaki tahriş tedavi etmek için glukozamin gerekebilir ve gerekiyorsa tıkanıklık yoğunsa sondalama şarttır.
Genetik yatkınlık ve aşırı kilo problemi olan kedilerde çok sık karşılaşılan bir hastalık. Kullandığınız mama çok önemli, kesinlikle tuz oranı yüksek mamalar tercih edilmemeli. Hastalık geçiren kedilerde 6 aylık periyodlarla kontrol muayenesi ve kesinlikle organ durumlarını görmek için biyokimya analizi yapılması gerekiyor.
Güncel
Güncel
bende yeni sahiplendiğim kısır 4 yaşındaki dişi scotish fold kedimin gelir gelmez 40 kere tuvalete gitmesi dikkatimi çekmişti. eski sahibi çocukluktan beri olduğunu söyledi ama ilgilenilmemiş maalesef. veterinere 2 kere gittim ilkinde antibiyotik uyguladı ve antibiyotik hap verdi, 4 gün kullandıktan sonra tekrar gidip bir doz daha antibiyotik aldık, kan tahilili yapıldı ve bağışıklığı düşük çıktı. bu yüzden bağışıklık iğnesi de vuruldu. ayrıca daha kolay sisteminden atılması için c vitaminli bir serumda takıldı. şimdi eksta c vitamini verdi ve yine antibiyotik hap kullanacağız 4 gün boyunca sonra tekrar kontrol var. önceden tahılsız ve kaliteli olduğunu düşündüğüm brit care weight control kullanıyorlarmış bende ondan devam ediyordum ama veteriner urinary mamaya geçmemi söyleyince sanabelle nin urinary ürününü sipariş verdim. inşallah çözüm olur.
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru Sor