Nacizane Tavsiyeler

zuhall
zuhall

10265 Puan

Buraya bir soru acmistim baya oldu. Kedim malt vermeme ragmen kusar gibi yapip kusamiyor diye. Baslarda daha nadir olsa da son zamanlarda sıklastigi icin (2-3 gunde bir) veterinere goturmek istiyordum. Ama hastalik durumunda ozel veteriner yerine daha kapsamli oncelikle fakulteye gitmeyi tercih ettigim ve ona da haftaici tam gun ayirmak gerektigi icin biraz geciktim.(Tabi genel durumunda bir problem olmadigindan icim rahatti) Daha oncesinde durum seyrekken kendi veterinerimiz muayene edip trakeit olabilir vs deyip sonra da malt vermisti.


Neyse sonucta cektigim videolarla avcilar fakultesine gittim ve kusma sandigimiz seyin aslinda baya baya oksuruk oldugunu ogrendim.Ara sira su kusmasi da oksurukle beraber provake olan birseymis.Kusma hareketi yaparken agzini acarlarmis genelde bizimkinde pek oyle seyler yoktu. Haliyle muayenesi gayet normal oldugu genel durumunda bir bozukluk olmadigi icin ilk ontani astim,bronsit tarzi alerjik bir olay oldugu yonundeydi. Film cekildi.Kan verdik.Kan sonuclari temiz,filmde bronslarin dolu olmasi taniyi guclendirdi. Kalbi de biraz buyuk gozukuyor ama cigerler dolu oldugundan tam net ayirt edilmiyor denildi.Bronslari rahatlatmak icin steroid igne+temizlemek icin de 1hafta antibiyotik tedavisi sonrasi kontrele cagrildi.


1hafta sonunda gittik.Akcigerler daha iyiydi bronslar acilmis temizlenmis duruyordu.Kalp sinirlarda gozuktugu icin EKO yapildi cok sukur birsey cikmadi. Bu nedenle astim tanisi konuldu 1 hafta sonra tekrar steroid ignesi vurulacak ve genel tedavisi de zaten toza,sigaraya vs dikkat etmek ve atak sıklastiginda steroid almasi olacak. Bakalim zaten suanki gidisata gore de anlasilir dogru tani olup olmadigi.


Simdi ben bunca seyi niye yazdim onu soyleyeyim:) Oncelikle ayni problemi yasayan varsa ona yol gostermek olsun. Onun disinda da kesinlikle dikkat etmeniz gereken seyler var ki bu sitede maalesef cokca okuduklarim bunu yazmaya yonlendirdi.Buraya sigmayacagi icin alt yorumdan devam edecegim (:

2 CEVAP

zuhall
zuhall

10265

1.Bulundugunuz yerde ya da yakin birsehirde kapsamli bir hayvan hastanesi veya fakulte varsa hastalik durumunda ilk oraya gidin.Tabi hepsi mukemmel diyemem ama en azindan tetkik secenekleri daha cok ve birden fazla veteriner oldugu icin fikir alisverisinde bulunulur.


2.Kedinizde dusundukleri on taniyi sorun,ne ilaci verdiklerini ne icin verdiklerini sorun.Bunlari sorgulamak sizin hakkiniz.Isine karismis olmak ya da o en iyi bilir diye dusunmek cok yanlis.Hatta sonraki surecte ne olacagini,baska ne olabilecegini,neyin sebep oldugunu,neye dikkat etmeniz gerektigini sorun arkadaslar.Bunlara zaten dogru duzgun cevap vermiyor kem kum ediyorsa oradan uzaklasin.


3.Size mantiksiz gelen herturlu mudahaleye izin vermeyin. ( yaa biz veteriner miyiz ne bilelim diye dusunmeyin, bazen kucuk cocugun bile yapmayacagi hatalar yapiyorlar)


4.Tetkik etmeden, dusundugu seyi dogrulayacak bir kanit sunmadan veterinerlerin rastgele antibiyotik,vitamin vs vs vermesine izin vermeyin.


5.Yapilan mudahaleyi,tetkikleri,ilaclari alin isimleri not edin, baska bir veterinere gittiginizde hepsini yaninizda bulundurun.


6.Kedinizde hangi bulgular varsa veterinerin onlari rahatca gorup yorumlayabilecegi fotograf ya da video ile gidin ki yanlis dusuncelere sebep olmasin. Ve de takiple baska butun size garip gelen seylerini biryere not edin.Halsiz yemek yemiyor vs gibi.


Gercekten bilmiş bir insan oldugumdan yazmiyorum bunlari, okadar cok sey gordum,okudum ki bunlara dikkat etmeyince neler oldugunu..sizin,hicbir pet sahibinin basina gelmesin hatali tani tedavi isterim. Saglicakla kalin..

zuhall
zuhall

10265

Hmm bir de astim hakkinda da edindigim bilgileri yazayim. Birkere bizim yaptigimiz birseyle mi alakali diye cok uzulmustum ama alakasi yokmus.Cocuklardaki astim gibi genelde genetik olurmus. 2-3 yaslarinda ortaya cikarmis.Genel olarak oksuruk ataklari olurmus, onun disinda ilerlemedigi muddetce muayenesi normal olurmus. Ben hani boyle nefes darligi vs gibi birsey olmuyor dedim, baslangicta okadar bulgu vermez ama ileriki asamalarda akcigerleri dinlerken bile o bronslardaki daralmanin seslerini duyuyoruz dedi.
Genel anlamda tabi ki bi cocukta astim icin neye dikkat ediliyorsa ayni seyler.Tozdan uzak olmak,ev temizliginde bitkisel urunler kullanmak,bol havalandirma,evde sigara icmeme vs vs. Ve de semptomatik tedavi.. Ilerleyip de kriz durumlari olursa hastanede mudahale.Oksuruk deyince okdr kotu seyler dusundum ki aralarindaki seceneklerden astim icimi rahatlatti hicdegilse. Bakalim sebep olabilecek herturlu seyi uzaklastiracagim, basta kullandigim deterjan ve yumusaticilar olmak uzere.. Bizim icin de iyi olacak diye dusunuyorum,sayesinde kimyasallara son (:

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 542 Görüntüleme
  • 2 Cevap
  • 5 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 80221 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR