Merhaba Arkadaşlar iyi forumlar.. 9 Aylık Tekir kedim hakkında bazı sorularım olacaktı 2 Aylık iken sahiplenmiştik... 2 Aylıkken İç dış hap olarak Parazit ilacını yaptık bunun harici Herhangi bir şey yapmadık.. Şimdi sanırım 1 seneden önce çip Taktırmak zorunluymuş..
1-çip Şart mı? Aşı Kartı Yeterli değil mi?
2- Çip dediğimiz direk kimliğin kendisi oluyor değil mi Ayrı Bir kart çıkıyor mu?
3- çipi sadece veteriner hekimliginden mi Yaptırabiliyoruz? Tarım Orman İlçeleri Deniyor ama ne kadar sağlıklı?
4- Çok Nadir dışarı çıkıyor kedim.. Hangi Aşılar Ne sıklık ile ve Hangi formda (Enjeksiyon -hap- damla)Şarttır? Hangileri ektir
5-Bizler kendi uyguladığımız İlaçları Aşı Kartına resmiyete nasıl ekleriz?
1-) Yıl sonuna kadar çip takılması şart (gerçi daha önce de böyle 'son tarih' verip uzatmışlar), taktırmazsanız para cezası var (pratikte nasıl uygulanıyor bilmiyorum). Ben veterinere "hayvanın canı yanmasın diye taktırmayı düşünmüyorum" dediğimde, "aşıları karnesine işlenmez, özellikle kuduz aşısı yoksa karnesinde uçak vs. yolculuğuna çıkamazsınız hayvanınızla" demişti. Ek olarak çip takılı değilse bazı köpek ırklarına (saldırgan/ağızlıkla dolaşması gereken) ölmek üzere dahi olsa yasa gereği müdahale edemediklerini, ileride bunun kedilere de uygulanabileceğini, çip takılması gerektiğini söyledi. VHO asgari ücret tarifesini uyguladılar, yani öyle aman aman bir kazanç da elde etmiyorlar bu işten (600 küsür TL aldılar yanlış hatırlamıyorsam.) Acısız bir operasyon, sadece iğne batırılırken acıtıyor 3-5 saniye sürmüyor.
2-) Hayvana takılan mikroçip dışında ayrıca kart verilmiyor, bilgileriniz oraya işleniyor, hayvanın kaybolması/sokağa bırakılması durumunda sizi arıyorlar 'gelin alın' diye. Size sadece Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan mikroçip'in seri numarası SMS olarak geliyor.
3-) Sadece veterinerler değil, il ve ilçe tarım müdürlüklerinde de takılıyor çip. Hatta fiyat olarak yarı yarıya denk geliyor bazı yerlerde. Ama ne kadar iyi bilmiyorum.
4-) Aşı takviminin tamamını uygulamalısınız. Gereksiz aşı yok orada. Belki karma 3'ü yaptırmayabilirsiniz sadece, ki o da belki.
5-) Kendi uyguladığınız ilaçları karneye işleyemezsiniz. Ancak ilacı veterinerden filan alıp uygulamasını kendi yaptığınız ilaçlar varsa, rica edersiniz 'ilacı sizden alıp uyguladım karneye işler misiniz?' diye, kabul ederlerse onlar işler. İlaçların barkodlarını karneye yapıştırıp, uygulama tarihi, kaşe ve imza basıyorlar çünkü.
Son olarak 6 aydan büyük sahipli hayvanlara çip takılmadan önce sahibine idari para cezası uygulanıyor. Hayvanla birlikte barınağa gidip sokakta bulduğunuzu ve sahiplenmek istediğinizi söyleyip "Sahiplendirme Belgesi" ile cezasız kimliklendirebileceğiniz söyleniyor Tarım ve Orman Bakanlığı'nın sitesinde. Ya da yine insaflı bir veterinerle konuşup 3-4 ay küçük yazdıracaksınız karneye.
Önceki düzenlemelere göre, kedi ve köpeklerin chip takılması işlemi genellikle 6 aylık yaşa kadar tamamlanmalıydı. Ancak, 2024 yılında yapılan düzenlemelerle bu yaş sınırı kaldırılmıştır. Artık evcil hayvanların chip takılması, doğumdan itibaren herhangi bir yaşta gerçekleştirilebilecektir. Bu değişiklik, evcil hayvan sahiplerine ve veteriner hekimlere daha esnek bir zaman dilimi sunarak chip takma sürecini kolaylaştırmaktadır.
Yeni düzenlemeyle, chip takma süresi de uzatılmıştır. Daha önce belirlenen süreler, evcil hayvanların chip takma işlemlerini zamanında gerçekleştirebilmelerini sağlamak amacıyla değiştirilmiştir. 2025 yılının sonuna kadar geçerli olacak bu yeni süre, hayvan sahiplerinin ve veterinerlerin uygulamayı daha rahat bir şekilde gerçekleştirmelerine olanak tanıyacaktır.
Cevaplarınız için Teşekkür Ederim Arkadaşlar..
cevaplar uzun bence google dan bakın. bütün bilgiler orada var.
Kediniz çok nadir olsa da dışarı çıkıyorsa çıkıyor demektir kaldı ki o hiç çıkmasa bile siz dışarıya çıkıyorsunuz o şekilde bile dışarıyla teması oluyor lütfen aşılarını aksatmayın şimdiye kadar bir sorun çıkmamış olması bundan sonra da çıkmaz demek değil
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru Sor