Merhaba ben yaklaşık 2 hafta önce sokaktan bulduğum yaralı yavru kediyi sahiplendim. Kedi yaklaşık 50 günlük falan bu arada.Sahiplendiğim gün 1 kilonun altında olmasına rağmen iç dış parazit yaptırdık nolur nolmaz diye. . 1 hafta sonra karma aşı yaptırdık ve karma aşıdan sonra önce göz altında olmak üzere topuğunda bir şeyler gözlemledim. Topuğunu kaşımaktan biraz yolmuştu. Göz altının birkaç gün önceki fotoğraflarını ekliyorum. Petshoptaki bir abi çok küçük olduğu için karma aşıdan dolayı mantar çıkarmış olabilir dedi. Mantarsa en fazla 2 aylık bu kediyi nasıl tedavi etmeliyim evde ? Öğrenciyim ve daha 50 günlük 1 kg altındaki kediye karma aşı yapan veterinerlere para dökmek istemem. Sürekli değil ama hapşurmasıda var gözlemlediğim kadarıyla. Önerilerinizi ve görüşlerinizi bekliyorum
Veterinerler konusunda haklısın fakat veteriner kendisi söyledi Max 50 günlük olduğunu. Burada veteriner hatalı çünkü diğer veterinerlerden zıt görüş aldım karma aşıyla ilgili .Burada amacım veterinerler şöyle böyle demek değil. Sokaktan sahiplendiğim yavru kediyi iyileştirmek . Sürekli veterinere götürmek hak verirsin ki masraflı oluyor. O nedenle burada çözüm arıyorum. Konunun dışına çıkıp yargılamak yerine öneri ve desteği olabilecek birilerini dinlemek isterim. Böyle bir durum yaşayıp süreçte şunlar sizin için faydalı olur diyenler bana ulaşırsa çok sevinirim.
50 günlük yavruya neden karma aşı yaptılar peki? Aşı hiçbir işe yaramaz o kadar küçük yavruda. Gözündeki alerji olabilir, fotoğrafına bakarak bilemeyiz.
İnan neden yaptıklarını bilmiyorum.. Tabi alerjide olabilir ama daha çok mantar gibi. Bu durumda ne yapmalıyım ? Yayılmasını nasıl önlerim ? Nasıl hemen iyileştiririm ?
`
Ben çok acılı bi durumdayım. Anne 3 yavrularını bahçeye getirince 4 kedi çin ev yeterlş olmayınca bahçede onlaea çok iyi yuva yaptım anneyide emdiler. Ve okadar iyilerdiki kiloları,sağlıkları ve sürekli kardeşlerle gece geç saatlere kadar oynuyorlardı.Ben onlar büyüyene kadar tğm iş planlarımı iptal ettim. Küçük oldukları için yuvalarını hep sıcak su torbasıyla sıcak tuttum. İlk defa kedi bakıyordum. Tecrubeleliler iç,dış parazit yaptır deyince özel klnşkte 3 yavruya iç,dış parazit yaptırdım. 1.5aylıktılar sanırım.Kilolarıda iyiydi. Birini güvendiğim biri sahiplendi. Aşıdan 1 hafta yavrunun birinin süreklş burnu akmaya başladı. Hemen bişey olduğunda vet. götürme itice hasta oluyor ilaçlar bağışıklığını düşürür dedi yeğenim. İuice kötüye gidince diğer kardeşininde burnu akmafa başladı. O günden sonra toparlanamadı.Yemek yemiyordu ağzı hep yara olmuş burnu tıkalıydı.Serum takıldı kötü olana 10 gun yatış dediler, diğerinede 5 gün yatış dediler.Ve ciddi paragözler.Yatırmak istemedeim güvenemedimde. Ozaman ilaçları siz uygulayın dediler reçeteyi yazıp. 5 gün yine başka yerde işlemler uygulandı iyileşti denildi. İyilerdi eskisi gibi tam 4 gün sürdü. Kötü oldular acil götürdüm serum,vitamin,antibiyotik verdiler hiç düzelmedi yoğun bakıma alındılae. Ve birini dün kaybettim.Diğerinin durumuda kritik kötü çok korkuyorum. Daha önce beslediğim çok kedi vardı. Ama bukadar birebir herşeyiyle ilgilenmemiçtim yakından birde yavru olunca daha acı veriyor.Hayat durdu sanki. Bahçeye,balkona çıkamıyorum. Onlar bahçenin gülü,neşe kaynağıydı. Gözümün önündeler her an gözyaşlarıma hakim olamıyorum. Normal hayatıma dönemiyorum.Yeğenimi dinlemedim.Bağışıklıkları düçer aşı yaptırma demişti.Kendimide suçluyorum aşılar yapıldıktan sonra ne olduysa oldu. Yada yyvaları çok sıcak,dışarı soğuk ondanmı bilemedşm. Veterinerlerin söylediği viral enfeksiyon kapmışlar. Bu annedende, başka kedilerdende bulaşmış olabilir. Çok yaygın hemen bulaşır dendi. Bağışıklıkları da güçsüz olunca durumları kritikleşir dedi. Ben yaptıklarımdanda, yaptırmadıklarım tedavilerden de pişmanım. Güvenmek çok zor kliniklere. Sokak hayvanı deyince önemsemiyorlar. Paragöz olmuşlar. Ama tanıdığınız bildiğiniz bi veterinere danışın. Çünkü burun,göz akınyısı, iştahsızlık kedilerde ciddi bi başlangıcın belirtileri olabilir. Yaşadıklarıma göre. Canım çok ama çok acıyo şuan
Veterinere götürün.
Evde tedavi edemezsiniz.
Mantarlar viral ya da bakteriyel hastalıklar değildir.
Veteriner mantarın türünü teşhis edip ona uygun bir ilaç sunar.
Veterineri suçlamışsınız.
Siz yavrunun 50 günlük olduğunu varsayıyorsunuz.
Ama tam olarak doğum tarihini bilmiyorsunuz.
Belki 80 günlük ve yeteri kadar beslenmediği için çelimsiz kaldı.
Bilemeyiz.
Bu noktada veteriner sizden de benden de daha bilgili.
O bu noktada vurulması gerektiğini düşündüyse sizin bu karara saygı göstermeniz gerekiyor.
Ya da hayır ben bu kedinin henüz yeni doğduğunu düşünüyorum deyip başka bir veterinere götürürsünüz.
Kediler 2 aylıktan itibaren karma aşıya başlayabilir.
Dolayısıyla veterinerin bir suçu yok burada.
Yaşını bilmediğiniz bir hayvanda direkt aşıya başlamak bence de doğru bir karar.
Geçen de başka bir kullanıcı sokakta bulduğu yavrunun yeni doğdunu sanıyordu.
Halbuki kedi 3-4 aylıktı.
Ona da hemen karma aşı başlandı.
Kaldı ki veterinerler karma aşıdan ne kazanıyor da böyle kötü niyetli bir yaklaşım içindesiniz.
Hiçbir veteriner 100 lira fazla kazanacağım diye bir hayvana zarar vermez.
Kötü, tecrübesiz, ilgisiz veterinerler vardır fakat kötü niyetli veterinerler yoktur.
Konuya bu şekilde yaklaşmak gerekiyor.
Zira hayvan bakarken veterinerler bizim en yakın ortağımızdır.
Veterinere götürmeden tedavi edilmez. Benim kedim de 3 aylıkken geçirdi anne sütü az emdiği için bağışıklığı çok düşüktü kan değerleri zayıftı önce güçlendirici tedavi gördü bağışıklığı ve kan değerleri düzeldikten sonra mantar tedavisine başlandı mantar inatçı hemen geçen bir şey dğeil ve insana da bulaşıyor tedavi olması şart tedavi masraflarının şu andaki karşılığı ne bilmiyorum ama o zamanlar 1 mantar tableti (ecosin) 500 liraydı ve 3 tane almamız gerekti sadece mantar tedavisinin ilacı 1500 lira tuttu diğer masraflar hariç. Kekik yapmak onu yapmak bunu yapmak tamamen hikaye veterinerde tedavi olmalı özel kliniğe götüremiyorsanız belediye veterinerine götürün
Bağışıklığı gelişmeden ya da düzelmeden katiyen geçmez
@Naz-can hanımefendi aşılar kedilerin ya da insanların bağışıklığını düşürmez. Bağışıklığı zayıfsa aşıyla vücuda verilen zayıflatılmış mikroplarla vücut savaşamaz ya da çok zor savaşır ve çok hasta şekilde geçer bu süreç. Bağışıklık sistemi çok önemlidir. Bağışıklığı ne kadar güçlü olursa o kadar rahat atlatır süreci. Ve zaten iyi veterinerler kedilerin kan değerlerine bakmadan aşı yapmazlar bağışıklık düzeyi aşıyla savaşmaya yetecek düzeyde mi diye bakılır. Değilse benim de anlattığım gibi yukarda önce güçlendirici tedavi uygulanır sonra da normal aşı programına başlanır
Özel kliniğe götürdüm. Hiçbir değerine bakılmadan aşı yapıldı. Şuan kardeşi yoğun bakımda.kardeşin kan değerlerine bakıldı. Çok düşük. Bu değerlerin düzelmesi için tedavi yapılıyor. Vücut cevap verirse inşallah kurtulacak. Çok ama çok acı bi durum. Diğerinin acısı çok büyük. Bu kurtulunsun ki kardeşi hayattaymış gibi sıcaklığını hissederim.
Direkt aşıya başlamak hiç doğru bir karar değil, özellikle de sokak kedisiyse. O kedi hastalık taşıyorsa, bağışıklığı düşükse ölümüne neden olabilirsiniz. Veterinere kötü niyetli olmayabilir ama bazen yanlış işlemler de yaptıkları bir gerçek.
Göz çevresine eczaneden küçük bir damlalıklı gliserin alıp sürebilirsiniz, mantarı geçirmeye yardımcı ama göz içine damlatmayın. Dış kısma bir iki damla damlatıp yayın. Ayağı için travogen krem alabilirsiniz ama yalamaması gerekli, yakalık takması gerekiyor. Önce mutlaka batikon damlatın sonra kremi sürün, günde iki kez uygulayın. Bir de eczaneden advantan losyon alırsanız o alerji de olsa enfeksiyon da olsa çok etkili, onu da kullanın derim, kaşıntıyı da azaltır, rahatlatır. Onu da göze kaçırmamaya çok dikkat ederek göz altına da minicik yaydırabilirsiniz.
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru Sor