Köpeğim Bana Saldırıyor ?

Hcclrrb
Hcclrrb

245 Puan

Merhabalar 4 aylık dişi bir akbaşım var. 6 haftadır bizimle yaşıyor. Yakın zamanda müstakil eve taşınacağız. Bu zamana kadar dairede baktık. Problemimiz şu ki ara sıra hiç ummadığımız zamanlarda bize diş gösterip hırlıyor, bazen de ısırıyor. Kemiğini kemirirken bazen hırlıyor bazen hırlamıyor. Aynı şey yemek yerken de geçerli. Ancak bazen de onunla hiç ilgilenmeyip sadece yanından geçsek bile bir anda saldıracakmış gibi hırlıyor bize. Şu an dört aylık fakat büyüdüğünde bize saldırıp zarar verecek diye korkuyoruz. Tüm bu davranışlarının liderlik sorunu olduğunu düşünüyorum. Evin içinde koltuklara, yatağımıza çıkar; öğrettiğimiz komutları çok iyi anlar ama elimizde yiyecek ya da oyuncak olmadıkça uygulamaz; dışarı çıkıp yürüdüğümüzde beraber yürümek yerine önden yürümeye çalışır. Ben kesinlikle vermek istemiyorum fakat babam, sağlığımızı tehlikeye atacak bir şey yaparsa (saldırırsa) hiç düşünmeden vereceğini söyledi. Onu çok seviyorum buna nasıl çözüm bulabilirim?

3 CEVAP

Merhaba. "Köpeklere Fısıldayan Adam" izlemiş biri olarak, hırçınlığı genetik olabilir. Bazı köpek türlerinde özellikle iri ve güçlü olanlarda maalesef 2 ayaklı bazı varlıkların, yanlış ve agresif eğitimi yüzünden hayvancıklar sinir hastası olabiliyor. Ve kendi yavrularına -hatta 3 kuşak sonrasına bile- bu özelliği aktarılabiliyor. O yüzden anne ya da babasında saldırgan hareketler varsa sorun genetiktir ve köpek psikolojisinden anlayan bir veterinere danışmanız gerekebilir. Çünkü bu tarz köpeklerin eğitimi diğer köpeklerden daha farklı oluyor. Eğer yoksa size hırladığında veya ısırmaya kalktığında ondan asla korkmayın ya da tedirgin olmayın. Bu onu daha da agresifleştirir. Sizi ısırmaya çalıştığı durumlarda sert bir hayır komutuyla burnunu vurun. Hırladığında da göz teması kurup yumuşak bir ses tonuyla onu teskin edin ve hırlaması geçene kadar sakince konuşmaya devam edin. Hırlaması azaldıkça yavaş yavaş okşamaya başlayın.

cdogali
cdogali

792

Öcelikle mamasını verirken beklemeyi, ve kontrolün sizde olduğunu öğretin. Gerekiyorsa mamasını koyduktan sonra kabın üzerine elinizi kapatın, ve bir süre yedirmeyin. (Örneğin köpek sakinleşene kadar) Köpeğinizin, ancak siz istediğinizde mama yiyebildiğini ona gösterin. Ayrıca köpeğinizi gezdirirken kontrolün sizde olduğunu anlamasını sağlayın. Bunun dışında, hırladığı zamanlarda köpeğin önünde hiçbir şey yapmadan durmanız yeterli olacaktır. Köpeğin yaptığı hareketi, enerjisinin sonucu olarak görebilirsiniz. Onu sakinleştirin. (Bununla hırlayan köpeği sevmeyi kastetmiyorum. Hırlarken onu sevmeniz, teşvik edici bir davranış olacaktır. Ancak ona asla bağırarak bir şey öğretmeye çalışmayın) Köpeğinize KESİNLİKLE vurmayın. Yanlış bir davranışta, hayır komutuyla beraber, burnunun ucuna, parmaklarınızın ucuyla tıklayabilirsiniz.
Ayrıca yanından geçerken hırlaması ilginizi çekmek için de olabilir, ki eminim istediğini elde ediyordur. Buna da izin vermeyin, gerekiyorsa hayır diyip ilgilenmeyi bırakın. Bütün bunlardan sonra, size olumlu bir davranışta bulunduğunda ona ödül maması verin. Ödül mamasını, susturmak için ya da istediğiniz davranışa yönlendirmek için rüşvet olarak kullanmayın, köpeğiniz hatalı bir şey yaparken verilen mama, ödül, oyuncak vs. onu sadece yanlış yaptığı davranışa teşvik etmek anlamına gelir.

Elifmuzeyyen
Elifmuzeyyen

120699

Öncelikle bir şeyi merak ettim kopeginizin fotografini da paylaşır mısınız ben paylasip cinsini sormustum ve akbas cevabini aldm bazi arkadaşlardan bunun icin merak ediyorum sizinkine benziyor mu yani akbas mi diye. Bu dediginiz seyleri benim 5 yasindaki kopegimde yapiyor eskiden beri yapiyordu ve bize bir kere bile saldirmadi. Ama bize saldirmadi isirmadi yani bir isirma vukuati mevcut. Bazen hic hirlamayip bazen bizim anlamadigimiz sekilde hirlamalari olmuyor degil tabiki. Bunun cozumu hemen kopegi vermek birakmak değil tabiki. Endişeleniyor olabilirsiniz ama burda bir denge var. Beni yukardaki yorumun aksine ona asla vurmamaniz taraftariyim ne yavas ne hizli. Asil bu daha cok agresiflestirir. Sizi şöyle bi örnek verebilirim hatta kopek sahibi olan ve her gun bizim ordan gecen iki genc vardi birkaç kez tek baslarina kopeksiz geçerken bizimkini sevmisler iki uc gun sonra kopekleriyle geciyorlar bizimki kopek at koyun kuzu keci bunlari gordugu an baslar havlamaya. Ardindan iki uc gun sonra o iki genc tekrar geciyor kopeksiz bizimki havliyor hirliyor bunlara bagli olmasa isiracak o derecee ve babam sert bir sekilde sozel olarak hayir ifadesiyle uyarip vurdu burun kismina. O gunden sona kopegimiz o kisileri gordugu her zaman havliyor bagiriyor kendini oyle kaptiriyor ki. Bu daha da kotu yapıyor yani her seyi. Onun için asla vurmayın yazilar okuyun kopek egitimiyle ilgili kisilerle egitmenlerle gorusun konusun ama asla vurmayın benim fikrim bu tabi

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 8582 Görüntüleme
  • 3 Cevap
  • 0 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 80068 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR