Beslenme Planı?

UmutOzer
UmutOzer

910 Puan

Merhaba hayvanseverler.. Hayırlı Geceler, Bitterim 11. Ayına yaklaştı 4 gün önce de kısırlaştırma işlemini oldu.. Şu vakte kadar beslenmesi pek sağlık olmadı bazı sebeplerden dolayı Yavru sınıfından alt sınıf mamalar kullandım Bazıları açık markasızdi bile.. %40 Lina %40 refleks %20 Paw paw ve diğer markalar ve bunların yanında ayda 1 veya 2 kez kırmızı et veya beyaz et.+ az da olsa balık ve ciğer.. 2 aylıktı neredeyse sahiplendigimizde ve ilk zamanlar cogunlukla kuru mama az da olsa yaş mama ile besleme yaptık. Sokaktan sahiplenmistik.. Anne süt tozları vesaire kullanmadık önemlisi buydu sanırım. Ve bu gecmis beslenmedeki sorum: Düşük beslenmeden dolayı bağışıklığı veya sağlığının zayıflığı kalici olur mu? Şu an için ekonomik sıkıntı da olduğumdan mama değiştiremiyorum ama 2 aya kadar üst seviye bir markaya geçebilirim Veya bu mamalardan daha sağlıklı olacak ise hangi gıdalar ile devam edebilirim En iyi sekilde sağlıklı olmasi icin? Ve şu an ki durumum için Simdlik evde ne yapabilirim ?

2 CEVAP

blue_hpood
blue_hpood

129947

insanlar gibi düşünün, hangimiz yeterince sağlıklı ve doğru beslenebiliyoruz ki? hepimiz kedilerimizi seviyoruz ve iyi yaşasınlar istiyoruz tabii ama bu işin biraz abartıldığını söyleyebilirim, özellikle mama sektörü bunu bilerek yapıyor. buna kanmayın. sokaktan kurtarmışsınız ne güzel, elinizden geleni yapıyorsunuz, siz almasaydınız belki ömrü 3 ay olacaktı, siz aldınız 20 sene yaşayacak belki de. bu yüzden öncelikle kimse kendisine kızmasın, herkes elinden gelenin iyisini yapmaya çalışıyor. kediler özelinde en iyisi çiğ beslenmedir, aksini mantıklı ve makul bir insanın inkar ettiğini görmedim. sadece hazırlanması zor, bakteriler parazitler insanı tedirgin edebiliyor ama doğru koşullarda yapıldığında mis gibi bir beslenmedir. ben güvenemiyorum derseniz peşinden pişmiş et gelir, ki bence de ev ortamında biraz daha sürdürülebilir ve uygulanabilir bir yöntem. çiğ beslenmede üç hafta etlerin dondurulması lazım. bu etler hazırlanacak, kesilecek ayarlanacak.. çoğu insanın bu kadar vakti yok. bunda sonraki versiyon da kaliteli konservedir ki hiç yargılamam, avrupada ulaşılabilir olduğu için bu beslenme yaygındır. ömür boyu schesir ile besle yani kediyi, mis gibi konserve. son çare kuru mamadır, bunda da üst segment acana, orijen gibi mamalar. evde yapabileceğiniz en iyi besleme türü çiğ veya yaş mamadır. fırsatınız varsa kuru mamaya ek et yapın çünkü kediler su içmiyor, çoğunluğu böbrek sorunlarına yatkın, en büyük sorunu budur zaten kedilerin. bunun dışında konserve almanızı önermem, iyisinin 70 gramı 80 lira, 200 liraya bir kilo tavuk alınıyor. mümkün mertebe bol çeşit ve az sebzeli veya sebzesiz yaş mama yapabilirseniz bu kedinin tüm ihtiyaçlarını karşılar. buğulama veya haşlama yapıp suyuyla verirseniz besin değerini maksimumda korursunuz. bu beslenme konusunda bağışıklığın düşmesi kalıcı olmayabilir, insanlarda da böyle, iki hafta iyi beslenin gözünüz açılır, şahsen ben iyi bir et yediğimde kendime geliyorum, eminim iki hafta sağlıklı beslensem hiçbir sorunum kalmaz. kedilerin zaten en önemli ihtiyacı protein yani çoğunlukla et, hayvansal protein. elbette kötü beslenme hasarlar bırakacaktır ama iyi kötü beslenen bir kedi çok da üzmesin sizi, o kadar iyi beslenemeyen insanlar var maalesef, elinizden geleni yapıyorsanız kötü hissedecek bir şey yok.
iki aya kadar üst segment mamaya geçmeyi düşünüyorum demişsiniz, orijen öneririm fakat hiçbir kuru mama tek başına yeterli değildir, her daim et ile veya konserveyle desteklenmeli. orijen de bayağı pahalı. onun yerine ev yapımı yaş mama öneririm yine. evde şu anlık yapabileceğiniz arada bir et vermek. eğer bu durumu sürdürebilirseniz, mesela iki ay sonrası için beslenme düzeni oluşturabilirsiniz. bir hafta tavuk göğsü, bir hafta kuzu yağsız, bir hafta balık, bir hafta dana, bir hafta ciğer vs gibi.. arada havuç, brokoli ve patates koyabilirsiniz az miktarda. kediler sebzeye ihtiyaç duymaz, unutmayın. böylesi bir düzen sağlıklıdır, bol su alır, taurin ekleyebilirsiniz, omega3-6 az olduğu zamanlarda eklenebilir. lizin ve metiyonin eklenebilir ama hekime danışmadan eklemeyin. kalsiyum oksalat taşı olanlar mesela fazla metiyonin tüketmemeli gibi. suzionline sitesine bir bakın, kedilerin besinsel ihtiyaçları ve çiğ beslenme yazılarında işinize yarayabilecek bilgiler var.

aslihan_e
aslihan_e

133972

Ayda bir et çok az. Kediniz artık kısır, bol bol sulu beslenmesi gerekli. Elinizden geldiği kadar haşlama yedirmeye çalışın. Tavukçudan tavuk kıymayı en son 70'e aldım, kenardan köşeden minik parçalar çıkarıp kıymalık satıyorlar. Ucuz kuru mamaya vereceğiniz parayı tavuğa verin. En pahalı kuru mama bile kristal yapabiliyor zaten. Bağışıklık konusunda ise bazen hayvanın bağışıklığının çok güçlü olması bile riskli çünkü Korona'da hayvanın bağışıklığı kendi kendisine saldırmaya başlıyor. B12 vitamini alıp arada kullanırsanız iyi olur, en güvenli bağışıklık destekleyici o. Anne sütü, süt tozu konusunda ise annesini neredeyse hiç emmemiş kedimin 8 yıl burnu bile akmadı, 8'den sonra fip olup vefat etti. 6 ay annesini emen kedim ise bir yaşında fip olup vefat etti. Kilo kilo balık alıp yediriyordum, hiç ona bakmıyor. Oralara hiç takılmayın, kaderinde varsa uzun yıllar yaşar. Sadece şuan ekstra su almasına özen gösterin, kuru mamayı daha az kullanın.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 40 Görüntüleme
  • 2 Cevap
  • 0 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 95.806 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR