4,5 aylık dişi scotish kedim var. Aşı takvimi için herkes farklı bir şey söylüyor. Şu an kedime 3 kere karma aşı yapıldı. Bundan sonra kuduz ve lösemi deniyor. Bir başka veteriner de 3 kere karma aşı olmaz diyor. Kafam iyice karıştı. Bunun tam olarak sırası nasıldır. Bilen arkadaşlar aydınlatırsa çok sevinirim.
Hayır veterinerinizle asla yollarınızı ayırmayın, çok bilgili bir veteriner bulmuşsunuz. Küçük yavru kedilerde anne sütünden geçen maternal antikorlar nedeniyle aşılar 1-2 hafta gibi kısa sürelerde etkisiz hale helir. İlk doğduğunda sadece bir kere bile emse ortalama 17 haftalık olana kadar maternal antikorlar vücudunda kalır. Peki aşılar kısa sürede etkisiz oluyor diye 17 haftalık olana kadar bu hayvan aşısız mı gezecek, risk altında mı olacak? Hayır, bu nedenle yetişkin kedilere göre daha sık dozlarda aşılar yapılarak bu riskin önüne geçiliyor. Kediniz şuan yeni aşılanmaya başlasa evet 3 doz gereksiz olabilirdi ama bundan önce yaşı küçük olduğu için en doğrusu üç doz yapılmasıdır. Emin olun en doğrusunu sizin veterineriniz yapıyor, 2 aylık kediye 2 doz aşı yapıp bırakan veterinerler değil. O hayvanlar tamamen savunmasız kalıyorlar, para da çöpe gidiyor. Aşılamaya ya 17 haftalıkken başlanmalı, ya ikinci doz 17 haftaya denk gelecek şekilde yapılmalı ya da bu şekilde 3-4 doz uygulanarak 17 haftaya kadar gelinmeli. Maddi açıdan evet daha masraflı ama daha güvenli. Yurtdışında da böyle sık dozlar yapılır. Sadece sizin veterineriniz değil 3 doz uygulayan başka veterinerler de var ülkemizde ama aşıların fiyatlarının da artması ile 3 doz yaptırmak isteyen pek olmuyor. Çoğu veteriner de neden 2 doz, neden 3 doz veya neden yetişkin kediye 1 veya 2 doz uyguladığını bilmiyor bile. Şuan kediniz yavru olduğu için %90 %100 bağışıklık kazanamaz, ancak %60-%70 kazanır ama bu onu gençlik hastalığından ölmekten koruyabilir, 1 yaş dozunu aldığında tam bağışıklık kazanacak. Eğer iki doz yapılsaydı haftalık olarak küçük olduğu için büyük ihtimalle bir süre sonra aşı tamamen etkisiz hale gelip bir yaş dozu yapılsa da desteklenmeyecekti bile. O 3 doz karma aşı yapılmaz diyen veterinerin bir şey bildiği yok. Bir küçük yavru kedi ya da köpek, özellikle hastalığın yaygın olduğu bir bölgede risk altındaysa 6 kez bile yapılabilir. Veteriner diye her dediğine inanmayın.
Yurtdışında yaşıyorum kedim 3. Aşısını olacak. 4 hafta aralıklarla yapıyor veteriner. Sadece içeride yaşayan bir kediyse 2 doz yeterli eğer dışarıda yürüyüş yapacaksanız 3 doz yapıyoruz dedi. Kuduz seyahate çıkacaksaksanız yapalım dediler. İç-dış parazit yaptı ama sürekli yapmayacağını eğer ki parazit görürsek yapacağını söyledi (ilaçları kuvvetliymiş.) yani işin özü veterinerlerin bilgisizliği değil de kullandığı aşı ve ilaca göre değişiyor bence.
Benim kedime üç aylıkken 2 doz karma 2 doz lösemi bir doz kuduz aşısı yaptıtdım 2 ayda bir de iç dış parazit yaptırıyoruz her yıl da birer doz olmak üzere lösemi kuduz ve karma aşı yaptırmamız söylendi 3 doz karma aşıyı ilk defa duydum
Kedime bir yaşındayken 2 karma, 2 lösemi ve bir kuduz aşısı yaptırdım. Benim bildiğim ilk kez yapıldığında 2 doz karma aşı yapılıyor sonra da senede bir doza düşürülüyor.
Alla alla benim veteriner sadece 3 kere karma aşı yaptı. Düzenli olarak iç dış paraziti oluyor. Bana lösemi ve kuduz için ocak 20 de yapılacak dediler. Anlaşıldı bu arkadaş ile yollarımızı ayıracağız.
Evde ortada ayakkabı vs bırakmadığımız için ve tek kedi olduğu için dikkat etmek koşuluyla lösemi aşısı yaptırmadık. Sokaktan geldiğinde hemen hemen 40 günlüktü, iç dış parazit o gün yapıldı. Antibiyotik tedavisi bitiminden 20 gün sonra 2 hafta arayla 2 doz karma aşı yapıldı. Karma aşıdan da yaklaşık 20 gün sonra kuduz aşısı ve çipi hallettik. Senede 1 doz karma aşı ve iç dış parazit aşılarıyka devam etmeyi düşünüyoruz. Kuduz aşısı anlamsız geliyor şahsen, çip için mecburen yaptırdık.
1-) Karma1
2-) Lösemi
3-) Karma2
4-) Lösemi2
5-) Kuduz
6-) Karma3 şeklinde yaptırdık biz.
[İç-dış parazitleri yazmadım. Onlar zaten her yerde ya ayda 1 şeklinde (damla+hap), ya da 3 ayda 1 (sadece enseye damla) şeklinde yapılıyor]
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru Sor