Bu Denli Saldırmasının Sebebi Ne?

cik
cik

724 Puan

Merhaba,


Bu tarz sorular, açıklamalar çok gördüm; ancak Ekpe'deki abartı ve yaptıkları biraz garip.


Kedim Ekpe (geçen hafta 7 ayını bitirdi) sahiplendiğim zaman uysal bir kediydi, her sabah beni severek uyandırırdı. Zamanla kolumu ve bacağımı ısırmaya başladı, dişleri kaşındığı için yapıyordur diye düşünüp başka şeylere yönlendirmeye çalıştım ve her seferinde oyun oynayarak oyaladım; ancak bir işe yaramadı. Tırmalama tahtası aldığımızda ona gitmedi, kedi otu alıp çevresine döktük yine oralı olmadı. Aynı zamanda (özellikle geceleri olmak üzere) zaman zaman evin içinde delirimeye, sağa sola koşturmaya başladı. Benden de kaçıyordu delirdiği zamanlarda, tabi kendini kabartıp kulaklarını geri yatırarak kaçıyordu, yani korkuyordu. Bu zamanlarda üstüne gitmeyip rahat bırakıyordum.


Aradan zaman geçti, korkup kaçmaları bıraktı ve gördüğü yerde ayağıma saldırmaya ve beni kovalamaya başladı. Dişleri düştü, yenileri çıktı ama hâlâ ısırmaları bırakmadı. Şimdilerde uyuduğumda üzerime zıplayarak (özellikle göğsüme) uyandırıyor ve acılı olsa da Ekpe yaptığı için bundan bile keyif alıyorum. Artık hiçbir şekilde sevmeye gelmiyor, sabahları hep ısırarak uyandırıyor. Bugün uyandırmak için ise yüzüme saldırdı ve gözümü ısırmayı denedi, nasıl bir refleksle uyanıp savunduğumu bilmiyorum bile. Ancak uyandırdığı zamanlarda kendimi savunayım derken farkında olmadan incitebileceğimden de korkuyorum. Kapıların kapalı olmasından nefret ettiği için kapıları da kapatmıyorum; aynı zamanda miyavlayamıyor, bir şey anlatmak isterse yanıma gelmesi gerekir.


Sonuç olarak şunları merak ediyorum:



  1. Ekpe'nin bu derece saldırgan olmasının sebebi ne olabilir?

  2. Benim bu durumda yapmam gereken şey ne?

6 CEVAP

Heiter
Heiter

115202

Belki de kızışma dönemine girmiştir (aslında bu ifade dişi kedilere uygun çünkü erkek kediler kızışma dönemine girmez, dişinin çağrısına cevap vermeye hazırdır ama dediğim şeyi anlamışsınızdır sanırım.) | Diğer konuya gelirsek: Biz geceleri yatak odasının kapısını kapatıyoruz çünkü saldırmasa bile gece tepemizin üstünde sinsi sinsi yürütebiliyor. Uzun vadede can sıkıcı bir durum. Uykusuz kaldığımız zamanlar oldu çünkü. Kapıyı kapalı tutmanız, bazı sınırlar çizmeniz açısından iyidir. Yani hayvana zulmetmiş olmuyorsunuz. Dediğiniz gibi gece yanlışlıkla vurabilirsiniz bile. | Bu davranışları kızışmaya bağlıysa çözümü kısırlaştırmak olabilir sanırım. Eğer düşünüyorsanız şimdiden araştırmaya başlayın derim. Anesteziyi kaldırabilecek kondisyona sahip olması lazım kedinizin. O yüzden kimisi "1 yaşını doldurmalı" diyor kimisi de ilk kızışmada getirin. Karar sizin. Umarım sorunun kaynağını bulabilirsiniz.

Gul36
Gul36

113368

Uysal dönemiyle saldırgan dönemi arasında hayatınızda herhangi bir değişiklik oldu mu? Bu sizin önemsemediğiniz bir şey bile olabilir. Takmıştır kafasına. Benimki de durup dururken kardeşime taktı mesela.
Bunun dışında, Benim Belalı Kedim programına bir göz atın derim. Belki yardımcı olabilir.

cik
cik

724

Değişiklik oldu mu diye uzun süre düşündük; belirgin bir şey göremeyince ufak ayrıntılara indik. Dolayısı ile ufak ayrıntılara indiğimizde değişiklik sayısı bir anda "hiç yok" yerine "birçok" oldu. Tabi bunlar arasından hangisinin cidden onu etkilediğini anlayamadık; çünkü davranışları bir anda değişmedi, bu değişim zamanla gerçekleşti. Dolayısı ile kafasına neyi taktığını hiç bilmiyoruz, buna rağmen her şeyi onun istediği gibi yapıyorum, yapıyoruz. Tabii Ekpe'nin bu davranışlarından ziyade, "İstediği veya onun canını sıkan bir şey var da onu çözemiyor veya anlayamıyor muyuz?" düşüncesi bizi rahatsız ediyor.


Evde sadece beni ısırarak uyandırıyor, annemi kolay kolay ısırmıyor. Babamı da uykusunda çok rahatsız ediyor ve uyku dışında ısırıyor; ancak uykuda ısırmıyor.


Hemen bu gece bahsettiğiniz diziyi izlemeye başlayacağım. Öneriniz için teşekkür ederim. :-)

cik
cik

724

@Heiter,
Çok miyavlamıyor ve miyavladığında sesi çıkmıyor. Tabi kapıların kapanmasına genelde sinir oluyor ve miyavlamaya çalışıyor, ta ki az da olsa ses çıkıncaya kadar kendini zorluyor. Biz gelinceye ve o kapı açılıncaya kadar bu çabası sürüyor. Buna ek olarak sesi çıkan bir kedi olsa uyurken kapının kapalı olması sorun olmaz, bir şey için bize ulaşmak isterse sesini duyduğumuz gibi gideriz. Ama ses olmadığı için bunu yapmak istemiyoruz. Tabi bir de havalar çok sıcak olduğu için klimanın açık olduğu yeri tercih etmek istiyor o da. Bu da ayrıca yaz mevsiminde gelen bir engel kapıyı kapatmamız için.


Kısırlaştırma için henüz hâlâ net bir karar veremedik. 3 veteriner hekime sorduk: 2'si şimdi bu kedi için erken dedi, biri ise isterseniz hemen kısırlaştıralım dedi. Tabi bu ara kısırlaştırmayı düşünecek olsak bile İstanbul'a döndüğümüzde kısırlaştırırız sanırım. Hiç bilmiyorum.


Ayrıca hareketleri yaklaşık iki-üç aydır bu yönde değişmeye başladı. Yani iki-üç ay önce de böyle saldırganlığı vardı ve bahsettiğiniz etkinin henüz beş aylıkken olur mu ki? Başka bir işaret de yok, sadece saldırganlık var.


Teşekkür ederim, ben de çok umuyorum.


@BuyukBilgin
Mix; ancak Norveç Orman baskın. Biraz yaramazlık ve saldırganlık huyunun olduğunu duymuştum bu cins kedilerin. Tabi bu kadar değildir herhalde, hem bu şekilde bir anda da değişmez diye tahmin ediyorum.

BuyukBilgin
BuyukBilgin

171

Merhaba bende kısırlaştırmamın iyi olacağını düşünüyorum kedinizin cinsi nedir öğrenebilirmiyim?

KediliBaba
KediliBaba

14655

Bence bu saldırganlık değil hala çocukluk alışkanlıklarınıb bırakmamış bu oyuna devam edişyor e vucut ve dişler irileşince oyun tek taraflı kalıyor muhtemelen şikayet ettiğiniz şeyin sebebi bu bir arkadaşı olsa onunla oynar dı sizinle değil e ne yapsın şimdi dilekçe ile nereye başvursun :)

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 474 Görüntüleme
  • 6 Cevap
  • 0 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 81980 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR