Arkadaşlar bugün kedimi veterinere götürdüm ve kısırlaştırma işlemini sordum. Kedimin yaklaşk 1 ayı kalmış kızgınlık için . Kedimin ilk kızgınlığı olacak sizce ne yapayım
Veterinerin numarasını herkese vermelisiniz bence zira kendisi hem falcı hem veteriner, iyi iş çıkabilir :D
Yahu nasıl olmuş da her kedide farklı olan, bünyeye, metabolizmaya ve hatta onu geçtim hava sıcaklığına göre bile değişen bir şeyi şıp diye anlamış. Çok takdir ettim doğrusu :P
Sorunuza gelince, Avrupa ve Amerika'da ve hatta Uzak Doğu ülkelerinde kedilerin 4. ayını doldurduktan sonra, 2,5kg ağırlığı aşmış olmaları koşuluyla kısırlaştırılması gerektiği yaygın olarak savunuluyor ve uygulama da bu şekilde. Bizim ülkemizde bazen ısrar ediliyor 1 yaş dolmalı diye. Ama kısgınlığa girmemiş olması aslında kötü değil iyi bir şey. Biz bazı sağlık nedenlerinden dolayı 13 aylıkken kısrlaştırdık kızımızı ve 5 tane kist çıktı ne yazık ki. Ne kadar beklenirse o kadar kist birikiyor. Çünkü kedilerde kirli kanı ve kullanılmamış yumurtalığı atma (regl) mekanizması yok. Erkek kediler için de farklı çeşitli riskleri var bunun. En güvenlisi en kısa sürede kısırlaştırmak benim araştırmalarıma göre. (Ve yeni veterinerimiz de neyse ki bunun en ateşli savunucularından).
@kedilerim2018 Apartmanda yaşıyorsunuz değil mi? Orası hep apartman mıydı? Tek bir ağaç kesilince bile yüzlerce canlıyı evinden ediyoruz. Yazdığınız defter bile ağaçların kesilmesiyle yapılıyor. Yenilen etlere değinmiyorum bile. Doğanın her yerini didik didik parçalıyoruz. Kısırlaştırılmamış kedilerin ömürleri kısalıyor, sağlıkları tehlikeye giriyor. Her şey mübah ve bu günahsa, ben günahkarlığa razıyım şahsen.
Kısırlaştırma işi her zaman günah olarak görülmüştür, hâlâ da öyle görenler var. Doğru, bir canlının doğasıyla oynuyoruz ama bunu onun iyiliği için yapıyoruz sonuçta. İnsanlarda bile sağlık sorunu çıkınca bu işlem yapılabiliyorken neden hayvanlarda yapılmasın? Onlar da can, değil mi? Ve bize emanetler. Onları en iyi şekilde korumak bizim görevimiz diye düşünüyorum.
Kısırlaştırılmayan dişi bir kedinin ömrü gerçekten kısalıyor, istisnalar dışında. Bakın şöyle de bir bilimsel açıklaması var: Kızgınlık geçirmeden önce kısırlaştırılan kedilerin meme kanserine yakalanma riski %0-0.5 arası, ilk kızgınlıktan sonra kısırlaştırılanların %5-8 arası, ikinci kızgınlığın ardından operasyon geçirenlerin %26 imiş. Üçüncü siklustan sonra ameliyat olsa da oluşan tümörlerin kötü huylu olma riski %50 olarak belirlenmiş. Yani böyle sağlık riskleri varken hâlâ inatla kısırlaştırmaya karşı olanlar bir düşünmeli.
Kızgınlığa girmeden kısırlaştırmanız en doğrusu. Hem sizin için hem de kediniz için en iyisi bu.
Kısırlaştırmadan sonra bazı kedilerin kızgınlık belirtileri göstermesinin sebebi hormonların bir kısmının böbrek üstü bezlerinden salgılanmasıdır. Belirtiler genellikle bir süre daha görüldükten sonra kaybolur. Belki bazı istisnalar olabilir. Ancak yumurtalık, rahim ve testislerde oluşabilecek hastalıkların bu operasyonla önlenebileceği bilinen bir gerçektir.
Ben bir kez doğursun demiştim yavrular çok tatlı ama doğumun riskini falan geçtim sahiplendirmek zor oluyor. Tabii siz kolay sahiplendire de bilirsiniz. Ama emzirme dönemi bitsin derken tekrar kızgınlığa girecek . Ben kısırlaştır derim. Kedinin sağlığı için de doğrusu bu bence.
Bence çiftleştirin sonra kısırlaştırın en azında baba olsun ve bence nasıl insanlar kısırlaşmıyorsa hayvanlarında kısır olması doğru değil BENCE!!
Kedim 5 , 5 aylık 6 aylıkken kısırlaştırılıyormuş ve şuan çok azda olsa kızgınlık belirtileri var
bende sokttsh leri değilde tekir kedimi kısırlaştırıcam .sebebi sokttshlerin yavru olmalaına rağmen şimdiden yavrularını isteyen çok fakat tekir kedimde böyle birşey olmayacagı için .yani yavrularını sahiplendirmek zor olacağı için kısırlaştırmak istiyorum.fakat nasıl nerde yaptırırım bilmiyorum .birde işin günah boyutu var .bir canlının karnından organlarını almak nekadar doğru bilemiyorum .
Doğacak 3-4 kediyi bir süre sonra sokağa bırakman gerekebilir. Bakabileceğini düşünüyorsan bile yavrular da kızgınlığa girecek ve başa çıkamayacaksın. Yani sokağa ölüme terk edeceğin 3-4 belki daha fazla kedinin günahını da düşünmelisin o zaman. Ve kedinin doğumda yaşayacağı sıkıntılar da var tabii.
Şey kedim erkek zaten çiftleştireceğimiz kedinin sahibi kedilerin 2 veya 3 ünü sahiplendirecek geriye ne kadar kalırsa onları kendi bakacak
Yavruların 2 tanesini ben alacağım
kısırlaştırma kızgınlığa kesin çözüm değil diye biliyordum kısırlaştırılan çoğu kedi gördüm hepsi kızgınlığa girmişti
Hım
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru Sor