Sokaktan Aldığım Yeni Kedim

Mertt919
Mertt919

923 Puan

Kedimi 1.5 ay önce eve aldım sokaktan geldiği için nefes darlığı ve nezlesi vardı ilk gün iç dış ile kuduzunu oldu hastalığı geçince de karmalarını ve kısırlaştırmasını yaptırcaktım , nefes darlığı problemi düzeldi normal şekilde nefes alıp veriyor birkaç gün hapşırık yoksa en sonunda hapsiriyor ve bildiğiniz salya sümük arada kucağıma aldığım zamanlarda da sanki nefesi kesiliyormus gibi içinden öksürük sesi gibi hırıltı duyuyorum tavsiyeniz nelerdir

5 CEVAP

aslihan_e
aslihan_e

135179

Antibiyotik denendi mi? İlk başta viral enfeksiyonu vardı, şuan geçmiş olabilir ama ikincil bakteriler gelişmiş olabilir. İlk başta antibiyotik kullanmış olsa bile şuan tekrar kullanması gerekebilir. Bunun için hemogram baktırabilirsiniz veya şansınızı denemek için test yaptırmadan antibiyotik denenilebilir fakat maddi açıdan çok büyük sorun yoksa önce hemogram baktırılmalı. Aşırı sümük olmasa belki astım mı gelişti derdik ama bu sümüğün nedeni bakteriler olabilir.

aslihan_e
aslihan_e

135179

Tabi viral enfeksiyon devam ediyor da olabilir. Kedinize bol sıvı vermelisiniz, tavuk haşlama suyu olur, yaş mama suyu, kedi çorbası vs. Bol bol su içmeli o sümükleri atabilmesi için. Özellikle tavuk haşlama suyu söker ama göğüs olmayacak, yağlı olmalı.

Mertt919
Mertt919

923

İlk zamanlar veteriner antibiyotik için gerek yok dedi
Dışarıdan yeni geldigi için 1-2 hafta içinde sıcakta kalır tavuk suyu yapıp içirirsiniz demişti baya toparladı ilk zamanlara göre ama arada yine semptom veriyor sabah arayacağım birde şuan bu kedim evimde ayrı bir odada kalıyor hastalığı diğer kendime bulaşmaması için böyle tutuyorum sağlıklı kedime taşıma gibi bi risk olabilirmi sizce çok dikkat ediyorum elimi her zaman hasta kedimin odasından çıktıktan sonra yıkıyorum

aslihan_e
aslihan_e

135179

Tabi ki dikkat etmelisiniz. Belirtilere göre iki hastalık ihtimali var. Herpes Virüs ise diğer kediniz kapsa bile biraz burnu akar en fazla, geçer. Zaten aşılıdır, hastalığa karşı bağışıklığı vardır ama Korona ise aktif olduğu için az da olsa tehlike doğurur. Tabi dediğim gibi şuanki belirtiler viral değil de bakteri kaynaklı olabilir, böyle bir durumda diğer kedi için risk teşkil etmez. Evet aslında viral enfeksiyonlarda öyle hemen antibiyotik vermek doğru değil, veterineriniz iyiymiş, başka veteriner olsa hemen bir hafta antibiyotik iğne yapar parasını alırdı. Şuan için ise böyle geçecek gibi olup geri başlayan hastalık belirtileri, burun akıntıları, hırıltılı nefes genelde bakteri oluyor. Bence veterineriniz de şuan antibiyotiği düşünür çünkü çok uzun süre geçmesine rağmen hâlâ rahatsızlık var. Viral enfeksiyonları normalde bizdeki grip gibi, bir hafta yatıp sonra artık iyileşme başlaması gerekli. Siz bir buçuk aylık bir süreçten bahsediyorsunuz. Ya bağışıklık problemi var virüsü yenemiyor, ya Korona gibi inatçı bir virüs ki Allah korusun böyle uzun süre geçmediğinde fipe dönebiliyor ya da büyük ihtimalle antibiyotik kullanmasını gerektiren bir durum oluştu. Böyle bir durumda veteriner hâlâ antibiyotiğe gerek yok demez bence ama geçiştirme yaparsa siz mutlaka daha ayrıntılı konuşun. Çoğu zaman veterinerlere kendim şu testi yapın diyorum da hastalık ortaya çıkıyor, bazen durumu basite indirgeyebiliyorlar. Alerji ihtimali de var, onu da atlamamak gerekli ama diğer ihtimalleri testler yaparak elemeden onu bulmak zor.

aslihan_e
aslihan_e

135179

Elinizi yıkarsanız, kucağa alınca kıyafeti değiştirirseniz, kapı altından koklaşmayı önlüyorsanız hiç bulaşma olduğunu görmedim. Defalarca ayrı odada gençlik hastalığı taşıyan kedilere bile baktım, bulaşma olmadı.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap