Scottish Fold kedilerindeki genetik bozukluğun devam ettirilmesi, kısalmış uzuvlara, normal olmayan bir yürüyüşe, garip görünüşlü, bazen sert ve ağrılı olabilen bir kuyruğa ve erken yaşta osteoartirite yakalanma eğilimine sebep olmaktadır. Bu durum değişik oranlarda (sıklıkla ciddi derecede) topallamaya ve ikincil deformasyonlara sebep olmaktadır.
Ancak, dünyanın pek çok yerinde Scottish Fold üretimi devam etmekte ve kedi üreticileri ile veteriner hekimler bu kedilerdeki apaçık sağlık sorunlarını görmezden gelmektedirler.
Hala cevaplanması gereken pek çok bilinmeyen olmasına rağmen, bugün, bu kedilerin üretimine devam edilmesinin bir zulüm olduğunu anlayacak kadar detaylı bilgiye sahibiz. Bugün veteriner hekimler ve kedi üreticilerince bu uygulamaya göz yumulmasının, hiçbir haklı bilimsel temeli yoktur. Yapılan, belli bir ırk kedi üretmek değil, bir genetik hastalık durumunu sürekli kılmaktır.
Kaynakça ve detaylı bilgi için
Size katılıyorum sırf cins kedim var demek için oysa sokaktaki kedilerde bir cins kedi onların da bir cinsi var illa güzel olması scottish , british vb. Bir cins olmasımı lazım. Her kedi kendi güzelliğiyle meşhurdut
siz böyle ayda bir ortaya mı çıkıyonuz ya :D
İnstagrama bacağı ile beraber kedisini fotoğraf atıp beğeni rekorlarına alet etmesi lazım. Kedinin sağlığı vs umrunda değil o arkadaşlar için.
'' Bakın Cins kedim var benim '' diyebilmek için o kadar para bayılan tiplerden bu tarz insani davranış beklemek çok manasız
Her kedinin güzelliği kendine has insanlarda artık şöyle bir algı oluşmuş " cins olursa güzel olur" oysa bu kesinlikle yanlış bir durum. Her hayvanın ağrısız ve acısız bir yaşama ihtiyacı var
Audinlaticak biri yokmu bu konuyu.benim veterinerim gayet saglikli bi eklem sokintisi yok diyor.5ayina girocek hala atlayip zipliyor ben bi sikinti goremiyorum.cins kedi olsun diye degil hosuma gitti gorunce sevimli geldi aldim.boyle bi sikintida duymamistim.ki suan eklem agrisi olsa bu hayvan gostermezmi agrisini.anne british baba fold.kulaklar genetik sikintili onun disinda hic bir seyi yok.
Birkaç yerden okuduğum kadarıyla british-fold eşleşmesi sağlıklı olan. Fold-fold eşleşmesinden doğan yavrularda bu rahatsızlık ortaya çıkıyormuş. Tabii genetik tamamen şans işi scottish fold sahipleri kedilerini düzenli olarak veterinere götürmeli şuan sağlıklı olsa da ilerde rahatsızlığı ortaya çıkmaz diye bir şey yok. Sahiplendikten sonra üzülmeye yakınmaya ya da fold sahiplerini kötü hissettirecek şeyler söylememize de gerek yok birçok insan bu rahatsızlığı bilmeden bu cinsi sahipleniyor. Umarım foldlar dahil bütün yavrularımız sağlıkla hayatını devam ettirir. Bize düşen mevcut foldları kısırlaştırıp onlara max hayat standartlarını sağlamak.
Sadece fold olarak kisitlamamak da gerekli zaten. Genetik hastaliklarla savasan cok fazla kedi cinsi var.
benimde foldum var gayet sağlıklı .diğrlerinin zıplayamadığı yerlere inip çıkıyor.canı yansa gardolabının üzerine zıplayarak çıkıp inemezdi.
Oncelikle genetik olarak fazla etkilenenler buyuk ihtimal hayata tutunamiyordur. Problem olarak da erken yasta osteoartrit goruldugu soylenmis. Fold sahibi arkadaslar suan normal oldugunu soyluyor olabilirsiniz ama sizin kedileriniz henuz cok kucuk. 3-5 sene sonra bakalim ayni seyi diyebilecek misiniz ?
Kesinlikle katılıyorum
Sayın petlebi üyeleri lütfen duyarsız kalmayın, elinizden geldiğince paylaşın.
@silfer evet çıkıyoruz, bir sıkıntı mı vardı acaba?
@pufpuf arkadas sahte hesap acip ziplamis gibi geldi bana ama.
Tabi ki her kedi etkilenmemis saglikli olabilir ama bu yapilan arastirmanin gercekligini degistirmez.
Tabiki derler kedim 4 yaşında gayet sağlıklı herhangi bir sıkıntısı yok
4yasinda bakin gordunuzmu.bizim babamizda fold oda saglikli bi sikintisi yok.kulaklar sadece genetik kaliyor onun disinda her fold ta eklem agrisi olmuyor.bi sikintimi var yazmissiniz sikinti olmasa zaten yorum yapmayiz cunku biz fold sahipleriyiz ve kedilerimizin saglikli oldugunu goruyoruz
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru Sor