Bugün 2 kedimi de aldım iç dış parazit yaptırmaya götürdüm. 4 aydır benimle olan kedimde bir sorun yaşamadık ama 4 yıllık kedim 2 kere kustu. Ocakta 5 günlük Gençlik Hastalığı tedavisi gördü. O zamanda yeni kedimi sahiplendiğim için çok stresliydi parazit yaptırınca hastalanmıştı bu sefer bir sorunu yoktu ama parazitten sonra 2 kere kusması kedimi kendi ellerimde mi hasta ediyorum diye düşündürdü. 4 yılda sadece 6 kere parazit için götürmüşüm. Şimdiye kadar tuvaletinde hiç parazit görmedim. Yaptırmanın gereksiz olduğunu düşünüyorum ne yapmalıyım?
aslihan ve lwb görsün diye yazıyorum, yukarı çıksın. benim parazit hakkında net bilgim yok
zaten parazit hapları türkiyede kafamıza göre veriliyor çok sağlıklı bir durum değil. gaita testlerinin sonuçlarına göre uygulayıp uygulanmıcağına karar verilir. kusmuğunda parazit vs var mıydı? ağır gelmiş de olabilir, en son parazit hapı verdiğimde benim kedilerime de ağır geldi hatta bir tanesinde kusma yaptı sizinki gibi,bir tanesinin gözleri şaşılaştı,yurtdışında veterinerlik üzerine staj yapan bi arkadaşıma sorduğumda o da doktorlarına sordu ve onlar da ağır geldiğini söylediler. ben 6-7 ayda bir yaptırıyorum o da içim rahat etsin diye. dış parazit bulaşmadığı sürece iç parazit olması çok düşük bi ihtimal ev kedilerinde. kesin sonuç almak istiyorsanız kaka testi yaptırın.
Benim tecrübelerime göre paraziti olan kedi genelde ilaçtan sonra kusuyor. Siz görmeyebilirsiniz ama ölü parazitler sindirilmiş şekilde kakadan çıkabilir. Kusmuğunda görmek için bağırsaklardakini çıkarana kadar kusması gerekli. Midedekileri kustuğunda parazit görülme ihtimali daha az. Paraziti olmayan kedi genelde ilaçtan sonra hiçbir şey olmamış gibi devam eder. Yıllardır her çeşit paraziti görmüş, onlarca kedide defalarca parazit sorunu ile karşılaşmış biri olarak yazıyorum. İlacı aldıktan sonra parazitler savunma amaçlı toksin yayıyor, kedide ufak çaplı zehirlenme meydana geliyor, ayrıca bağırsak duvarlarına tutunmaya çalıştıkları için yaralar açıyorlar. İç parazit hapının kusturması normal, ondan korkmayın. Sadece aşırı parazit olması durumunda risklidir çünkü bağırsak tıkanmasına işaret edebilir. İlacı aldığında çok az yemiş olmalı ve birkaç saat mama verilmemeli ki mide bulantısı kusmaya dönüşmesin. Su da fazla içmemeli. Tabi kedide karaciğer hastalığı varsa parazit olmasa da ilaçtan sonra kusabilir. Yalnız iç dış ayrı, dış parazit damlası asıl zehirdir, iç parazit ilaçları birkaç saat, bir gün gibi kısa sürede vücuttan atılırken dış parazit damlası bir ay kanında dolaşıyor. Karaciğeri aşırı yoruyorlar. Uzun vadede, yıllarca kullanımda karaciğer ve böbreği mahvetme riski büyük. Sadece iç parazit hapı alıp çeyrek yutturmanızı öneririm. Kediniz parazit ilacı yüzünden değil de parazit ilacı yaptırmaya gittiğinizde oradan gençlik hastalığı kapmış olabilir. Gençlik Hastalığının kuluçka süresi bir iki gün gibi kısa olabiliyor. Veterinere devamlı hasta kedi geliyor, ben mecbur kalmadığım sürece kedilerimi asla veterinere götürmem. Parazit ilaçları alınıp evde uygulanabilir. İğneye götürüp hastalık riski almaya değmez, hap alınabilir. Piresi de yoksa asla dış parazit damlası yaptırmayın, sadece kediye değil yapılan yere dokunduğunuzda size de zararlı, kanserojen. Ben eski yöntem kendim tutuyorum pireleri, çocuklarıma zehir sürdürmem ama iç parazit ilaçlarını insan bebekleri bile kullanabiliyor, kedilerimizin bağırsaklarında kurt olmasındansa ilaç almaları iyidir. Ha düzenli iki ayda bir yutturmazsanız size kalmış, sadece yutturduğunuzda 3 hafta, en geç bir ay arayla yumurtalar için tekrar yutturun çünkü yumurtaya etki etmezler. Kedide bir iki pire olursa mutlaka tenya kapar asla şaşmaz. Pire yoksa, eve sinek, hamamböceği, karınca falan girmiyorsa risk daha azdır. Şimdi bu göz kayma gibi belirtileri olan arkadaşın kedisine ne dozda ilaç verildi bilemiyorum. Ben asla tam doz yutturmam kedilerime, tam doz her zaman büyük risktir, özellikle yoğun parazit olduğunda kediyi ölüme kadar götürebilir. Gaita testi ise her zaman kesin sonuç vermez çünkü bunların ne zaman yumurta atacağı belli olmuyor. İç parazit ilacı tamamen masum mu değil ama parazitler yüzünden kaç kedinin ölümden döndüğünü gördüm. Çoğaldıklarında kediyi öldürme düzeyine getirebiliyorlar.
bi kedinin ölcek duruma gelmesi ihmalkarlıktan baska bi şey değil, yavru değilse hemen olucak bir süreç de değil. tabi ki uygulanmalı fakat ayda bir iki ayda bir olcak kadar sık değil. kedide parazit şüphesi varsa test tekrarlanır zaten ama parazitin türünü bilmeden ilaç vermek de çoğu zaman işe yaramıyor. türkiyede bu kadar sık kullanılıyor bu ilaçlar. gaita testi dendiğinde sadece mikroskopla bakılan bi kaka gelmesin aklınıza, bunun bir kaç yöntemi var.yani şüphedense ya da kafamıza göre verilmektense gaita testinin doğruluk oranı daha yüksek. geçen bi forumda da yazmıştım ülkemizde kimse bu kadar ilgilenmiceği için kliniklerin bi kaç ayda bir çağırmasını da anlıyorum, riske atmazlar, kimse de kaka testiymiş falan uğraşmaz.
ayrıca kedilerime tabi ki dozajlı verdim ilacı fakat iki kedim de kaldıramadı.seneler sonra ilk defa böyle bir şey gördüm.
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru Sor