merhaba, bugün ikinci bir kedi sahiplendim. sahiplendiğim kedi sağır, yakın zamanda insan diyemeyeceğim varlıklar çöpün yanına atarken yakınım tesadüfen görmüş ve sahiplenmiş. onun iki kedisi vardı, biriyle hiç anlaşamadı ve birbirlerini ciddi olarak yaralamaya başladılar. bugün sağır olan kediyi sahiplendim, altı aydır beraber yaşadığımız başka bir kedim daha var. eve geldiği ilk dakikalarda pusetinden çıkarmadık, kedim fazla tepki vermeyince pusetinden çıkardık. anlaşılabilir ve kabul edilebilir düzeyde tepki gösteriyor, saldırma gibi eylemleri yok. yeni sahiplendiğim kedi sağır olduğu için mi, bahtsız bir ömür geçirdiği için mi, bilmiyorum fakat fazlasıyla durgun ve tepkisiz. önceki evinde de böyleydi, hayata küsmüş gibi bir hali var. önceki sahibi eve ilk getirdiğinde de üç gün boyunca yemek yemeyip su içmemiş, ölmeye niyetlenmiş. sonrasında bu davranışı düzelmiş ancak böyle bir geçmişi var. bu güzel varlığın kendini daha iyi hissetmesi için neler yapabilirim, nelere dikkat etmem gerekir? tecrübelerini ve görüşlerini paylaşabilecek herkese şimdiden çok teşekkür ederim.
Öncelikle çok mutlu oldum çocuğun daha güzel bir yuvası olacağı için :) bol bol sevgi gösterin çünkü sevgiye ihtiyacı olan bir can :( zaten siz sevginizi belli edince size güvenince herşey daha güzel olacaktır
Minnoş travmatize olmuştur bu süreçte. Travmalı kedilere karşı çok sabır göstermek gerekiyor. Kesinlikle pes etmeyin, ilk söyleyebileceğim şey bu. Travmalı geçmişi olan bir kedim var, normal bir kediye kıyasla bize alışması çok daha uzun sürdü. O yüzden vazgeçmeden ilgilenmek gerekiyor, eninde sonunda sizi ve evi benimsiyor.
İkinci dikkat çekebileceğim konu ise hem yeni minnoşun hem de evdeki minnoşun huzurunu sağlayacak bir ortam hazırlamak olacak. İki kediniz için de güvenli alanlar oluşturmak önemli. Birbirlerinden korkabilirler, bu sebeple tıslama, hırlama hatta birbirlerine pati atma davranışları gösterebilirler. Bundan endişelenmemek lazım, iki kedinin alışma sürecinde bunlar olağandır. Kedilere bu tarz durumlardan uzaklaşmak istediklerinde kullanabilecekleri kuytu alanlar ve yüksek alanlar sağlamak iyi olur. Kedi ağacı tarzı şeyler, kutular falan ayarlanabilir. Korkup saklanan kediyi de bu alanlara girdiklerinde kendi haline bırakmak en iyisidir, kendini güvende hissedebileceği bir alanı olsun evde. Ve o alanı kullandığında çıkmaya falan zorlamayın.
Bir de tabii üstat Jackson Galaxy’nin iki kediyi birbirine alıştırma sürecine ilişkin videolarına bakmanın çok faydası olacağını düşünüyorum. Ben şahsen çok yararlandım. Eat-play-love formülü var mesela her videosunda anlattığı. İki kedinin birbirlerini pozitif aktivitelerle ilişkilendirmesini sağlamaya yönelik bir taktik bu. Kedileri yavaş yavaş birbirlerine yakın beslemeye başlayın. Birkaç hafta sonunda artık yan yana beslenebilecek duruma gelsinler. Önce ayrı ayrı sonra da beraber oyun zamanları set edin. Birbirlerini yemek ve oyun gibi pozitif aktivitelerle ilişkilendirmelerini sağlayın. Bu sayede ikisinin de stresi azalacaktır, bakarsınız belki kanka bile olurlar.
Son aklıma gelen konu ise olası çatışmaları önlemek üzerine. Beslenme zamanınız eğer düzenli değilse düzene sokun. Birbirlerinin mamalarını yemesinler, kaynak kıtlığı olduğu algısına kapılmalarına müsaade etmeyin. Evde tek kedi tuvaleti olmasın, en az iki tuvaletleri olsun. İdeali kedi sayısı +1’dir. Böylece mama ya da tuvalet kavgaları ihtimalini azaltmış olursunuz.
Bunlar benim aklıma gelenler.
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru Sor