Yaş Mama Neden Zararlıdır Neden Sağlıksızdır?

aleyn
aleyn

113859 Puan

yaş mama kedilere ne yapar, nasıl zararlar verir neden o zararları verir.. kuru mama yaş mamadan daha mı sağlıklıdır? haftada 3-4 defa verince zehirler falan mı mesela.. her yaş mama aynı mıdır ve hepsi için bu zararlar geçerli midir? biri bana bunları açıklayabilir mi sürekli zararlı oldugunu yazıyorlar merak içindeyim..

13 CEVAP

dollfacepersian
dollfacepersian

132611

Yaş mama herkesçe sağlıklız sanılıyor çünkü sürekli kuru mama yiyen bir kedinin farklı bir besine tepkisi ishal oluyor ve yaş mama ishal yapıyor migdeyi bozuyor diyor herkes. Birde normalde kedi ne yesek de dış sorunlarına yakalanabilir ve her zaman dış bakımı yapmak gereklidir fakat yumuşak ve çiğnemesi az olan yaş mama gibi gıdalarda bu daha fazla olduğu için yaş mama dış sorunlarına dış çürümesine sebebiyet veriyor diyor veterinerlerde dahil herkes.


Yani kısaca bu tür sebeplerden dolayı yaş mamalar kötü zararlı kabul ediliyor ama aslında kediler için kuru mamadan daha sağlıklılar çünkü kediler doğada yedikleri besinlerden su ihtiyaçlarını karşılıyorlar ve bu yüzden su içme gereği duymuyorlar. Bizim evde beslediğimiz kedilerde bu durum aynı şekilde olsa da kuru mamalarda yeterli su olmadığı için sağlık problemlerine sebebiyet verebiliyorlarken yaş mamaların büyük çoğunluğu su olduğu için olması gerektiği gibi yedikleri gıdadan su alıp daha sağlıklı bir şekilde yaşayabilirler. Benim bu konuda yaptığım araştırmalara göre fikrim bu şekilde:)

aleyn
aleyn

113859

@LoveAnimals yalnız whiskas en sağlıksız mamalardan biri içeriğine hiç baktınız mı çok az et içeriyor kalanı tahıl şeker ve aromalar. üstelik bağımlılık yapıyor. bi besin olmaktan çok abur cubur gibi. üstelik şeker kedilere ileri vadede çok zararlıdır.

Gul36
Gul36

113362

Ben veterinerlerin yaş mama konusundaki şu şehir efsanesine inanarak konserveleri önermediğini düşünüyorum. Araştırıp baktıklarından değil yani. Geneli dişlerde soruna yol açtığını öne sürerek önermiyor ama dollfacepersian bunu açıklamış.


Kuru mamada olduğu gibi yaş mamada da en önemli olan karbonhidrat ağırlıklı olmaması. Jackson Galaxy'nin de katkıları bulunan, kâr amacı gütmeyen bir organizasyona ait feline-nutritions adlı sitede, konservelerdeki karbonhidratın ölçümüyle ilgili bir yöntem verilmiş. Şöyle ki: Mamanın içeriğindeki protein, yağ, lif, nem ve kül yüzdelerini topluyoruz. (geneli mineral olduğu ya da kayda değmeyecek kadar az olduğu için diğer içerikler eklenmiyor) Çıkan sayıyı 100'den çıkarttığımızda mamanın karbonhidrat yüzdesi ortaya çıkıyor.


Örnek olarak şu var:
ham protein – min 9.5%
ham yağ – min 5.0%
ham lif – min 0.8%
nem – max 75%
Kül – max 2.0% Bunlar toplandığında %92.3 çıkıyor ve mamada %7.7 karbonhidrat olduğu görülüyor. Böyle bakınca aslında karbonhidrat miktarı az görülebilir ama bir de mamadaki yaş madde/kuru madde oranına bakmak gerekiyor. Bu örnekte %75 su bulunduğuna göre kuru madde %25 oranında. %7.7'lik karbonhidrat oranını .25'e böldüğümüzde çıkan sonuç %30.8. Yani kuru madde açısından bakıldığında mamadaki karbonhidrat oranı %30.8. Tabii ki de bu çok fazla ve hiç iyi değil.


Sanırım bu, şu iyi bildiğimiz içi boş mamalardan birinin içeriği. Ben de kedimin maması Naturea tavuklunun oranlarını bu yöntemle hesapladım ve çıkan sonuç %14 oldu. Sitede bu oranın iyi olduğu, ancak ne kadar düşük olursa o kadar güzel olacağı belirtilmiş.


Biraz uzun oldu ama faydalı bulduğum için paylaşmak istedim konusu açılmışken. :)

aleyn
aleyn

113859

tekrar gittiğinizde yaş mamanın neden böbreklere zarar verdiğinizi sorar mısınız yani veterinerler bunu söylüyorlar ama nasıl zarar verdiğini söylemiyorlar merak ediyorum gerçekten çünkü böbrekler bildiğim kadarıyla susuz kaldıgında hasar görür asıl kuru mamalar tamamen nemsiz parçalardır. ancak içeriği çok kalitesiz aroma şeker tuz ve dolgu malzemeleriyle doldurulmuşsa o yan maddeler zarar vermiş olabilir diye düşünüyorum mesela içeriği yüzde 50-60 et kalanı su ve sebze olan bi mama böbreklere nasıl zarar verebilir?

Cldkgkcs
Cldkgkcs

17542

Bende bunu düşünüyordum kendimce üstlerini falan okudum hatta zararlı denmesinin sebebi ne diye fakat bende arkadaşa katılıyorum içeriklerde kuru mamadan farklı zararlı maddeler yok ve kedilerin doğal yaşamlarındaki beslenmelerine daha uygun kıvam olarak da bence

senay54
senay54

331

Kediler etçildir. kuru mamada tahıl yuksek oranda olduğu için sürekli yemesi obez olmaya yol acabilir. çünkü tahılları sindiremiyor. yaş mamada bu söz konusu değil. Kedinizi sürekli aynı tek çeşit mamayla beslemeyin. evde kendinizde hazırlayabılırsınız. et veya tavuk suyu soguyunca jel oluyor. kemik suyuda aynı şekilde .verince zaten hemen suyunu bitiriyor benim kızım ondan sonra ete geçiyor. çeşidini cogaltıyorum sürekli aynı mamayı yemıyor kuruda verıyorum ama belli oranlarda..

aleyn
aleyn

113859

@senay54 zaten evde hazırlanan formuller en sağlıklısı ama düzenli olarak onu herkes yapamıyor bu yuzden evde yapılamyorsa içeriğinde gerçekten et olan sağlıklı yaş mamalarla sık sık beslenme desteklenmeli diye düşünüyordum ben de.
@dollfacepersian çok teşekkürler aydınlatıcı cevapların için.

Dün veterinere yeni yavruma bakmaya gittim ve bir Ankara kedisi böbrek sorunları yüzünden tedavi görüyordu. Veterinerimize sebebini sorduğumda çok fazla yaş mama tükettiği için olduğunu söyledi ve o kediyi 2-3 kere daha görmüştüm klinikte. Bu konu hakkında pek bir fikrim yok ama dün bunu duyduktan sonra yaş mamaya biraz ön yargı beslemeye başladım.

LoveAnimals
LoveAnimals

5530

Ben 3aylik kedime 2 çorba kaşığı veriyorum whiskash yavru kedi 4lü paketten aliyoruz.

aleyn
aleyn

113859

@dollfacepersian her yaş mama zararlıdır yararlıdır diye bişey diyebilir miyiz peki neye göre seçmek gerekir acaba yaş mamaları ? belki içeriği kötü olan mamalar kedilere zarar verdiği için böyle şehir efsaneleri türemiştir.

dollfacepersian
dollfacepersian

132611

@aleyn


Tabi ki kuru mamada olduğu gibi yaş mamanında kaliteli ve kalitesiz olanları var. Seçerken doğal korucular ile korunmasına, et ve et türevleri içermemesine, içinde alerjen zararlı tahıllar olmamasına dikkat etmek yeterli diye düşünüyorum, yaş mamalarda da vitamin olabiliyor ama kuru mamalardaki gibi değil ama yine de vitamin ilave edilmiş olsa daha iyi olur birde bence. Kalitesiz mamaların da bu tür efsanelerde payı olabilir fakat bence kalitesiz yaş mama kuru mamadan iyidir çünkü ilk yorumumda dediğim gibi kedilerin beslenmesine daha uygunlar:)

Bu arada çok fazla yaş mamadan kastım her gün.

unienx
unienx

793

Bir tanıdığımız yaş mamanın kedisinde parazit oluşturduğunu söylüyordu.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 1443 Görüntüleme
  • 13 Cevap
  • 0 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 80221 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR