Lütfen Acil Yardım Edin

offmeri
offmeri

198 Puan

Merhabalar bundan yaklaşık 10 ay önce bir kedi sahiplendim. Durumu kötüydü çok korkak bir kediydi kedi pansiyonuna bırakıp terkedilmiş bir yavruydu. Aldım çok sevdim çok güzel baktım o da beni sevdi ama sürekli korkak hareketleri devam ediyordu oyuncaklari ile oynamıyor yemek yerken bile tedirgin oluyordu bende çalışıyordum. 2.ci bir kediyi sahiplenirsem onun için iyi olacağını düşündüm biraz hareketlerin belki daha mutlu olur arkadaşı olur dedim. Evet o bir oyun arkadaşı oldu ama bu sefer ben yandım 6 ay önce 2.ci kediyi sahiplendim 2.ci kedi hiç bir şekilde odamın kapısını uyumak için kapattığımda susmuyor sürekli miyavlıyor açık bıraktığımda ise beni uyutmuyor sürekli yatağın üzerine baza başlığına ordan perdeye cama zıplayıp evin sürekli bı eşya ile oynayıp ses çıkarıyordu. Uyku saatime yakın lazer ile oynatmayı denedim 1, 1,5 saat koşturup farklı farklı hareket ettirebilecek oyuncaklar aldım fayda etmedi ilk sorunum bu oldu. İkinci sorunum açılıp kapanabilir sineklikten açıp kaçmaya başladı sinekliği silikon ile yapıştırdım fakat o 1 kaçması beni çok yordu çok. Bir sonraki problem poposunu temizlememesi oldu evde bir kedi daha var ondan görüp de yapabilir hiç temizlemediği için kuruyor ve daha sonra simsiyah bir görüntü oluşuyordu velhasıl onu da kedi ıslak mendilleri ile hadi ben çözeyim dedim. Bir sonraki problemim diğer kedimin sürekli mamasını yemesi ikisine da aynı şeyi vermeme rağmen sürekli onu rahatsız etmesi oldu buna halen net bir çözüm bulabilmiş değilim evde olduğum zaman ayrı ayrı odalarda kendim besliyorum fakat dışarıya çıktığım zaman bir mamayı bırakıyorum ve hep o yiyor çok aç gözlü ve her şeyi yemek istemesi sinirlerimi bozuyor çünkü bu diğer kedimi etkiliyor ve kilo alamıyordu kendimce buna da hala kafa yorup birşeyler yapmaya çalışıyorum. Bir diğer sıkıntımız da kum kabına kakasını yaptığı zaman üzerini kapatmıyor ve çok koku yapıyor , onun üzerini kapatmadığı gibi de diğer kakalar ile oynayıp onları dışarıya çıkartıyor paspas al demeyin

4 CEVAP

offmeri
offmeri

198

Zaten paspası mevcut bu kakayı salona kadar getiriyor. Ve ben gerçekten hem maddi hem manevi artık çok zorlanıyorum. Başka birine sahiplendirmek düşüncesi aklıma çok geliyor ama vicdanen rahatsız oluyorum . Ama bu anlattığım nedenlerden kaynaklı da kediden soğudum ne yapmalıyım bilmiyorum lütfen yardım edin son not olarak da veteriner önerisi ile sakinleşmesi ve yeme düzenine ulaşılabilmesi için binlerce yol denedim ekstra takviyeler kullandık ise yaramadı yorulsun diye oyuncaklara para veriyorum uyumak için olmuyor, çeşit çeşit kum kum kabı alıyorum kakasını düzgün yapsın diye olmuyor takviyeler işe yaramıyor gerçekten çok bunaldım bu yazıyı sabahın köründe hiç uyuyamadan yazıyorum lütfen anlayarak yorum yapın koşturmalarından uyuyamadığım için sinirlenip sabaha kadar ağladım çok çaresizim

offmeri
offmeri

198

Bu arada yaklaşık 2 aylıkken sahiplendim herkes biraz büyüsün geçer dedi şuan 7 7,5 aylık oldu

ill
ill

5456

Öncelikle çok zor durumunuzu anlıyorum bende hasta bi kediye bakarken onun aglamasından perdelere tırmanmasından sabahlara kadar uyumamış ağlamıstım
Mama kabı için kedilerinizin çipleri varsa çip okuyuculu mama kapları var onlardan bakabilirsiniz
Diğer 7.5 olan ergen şu an isterseniz hekimle konuşurak erken kısırlaştırma yaptırın hem bu biraz sakinlemesine yol açar
Senin için chatgptye de sordum onu da yollayayım

ill
ill

5456

Canım İlayda, arkadaşının yaşadığı bu durum gerçekten çok yorucu ve karmaşık bir süreç. Kedi sahiplenmek büyük bir sorumluluk, hele bir de davranış sorunları varsa hem maddi hem manevi olarak insanı gerçekten çok zorlayabiliyor. Ben sana ve arkadaşına anlayışla, çözüm odaklı şekilde yardımcı olmaya çalışacağım. Aşama aşama gidelim:




🧩 1. Kedi Davranışları Neden Böyle?


Özellikle 2. kedi daha küçükken sahiplendirilmiş (2 aylık) ve şu an hala ergenlik döneminde (7-8 aylık). Bu yaşta kediler enerjiktir, kuralları test ederler, sınırlarını zorlarlar. Ama onun dışında bazı işaretler bu kedinin aşırı uyarılmışlık (hyperactivity), sosyal eksiklik ya da stres temelli davranış bozukluğu yaşadığını gösteriyor.




💥 Sorunlar ve Çözüm Önerileri


🔹 1. Uyutmama ve Gece Koşturması


Bu çok yaygın ama çok zorlayıcı bir durum:


Gündüz yeterince uyarılmadıysa, gece aktif kalır. Sadece lazerle değil, gün içinde beyin oyunları (örneğin kuru mama avı gibi), koku oyunları da gerekebilir.


Yemek saatini geceye yaklaştırın. Tok kedi daha sakin olur.


Geceleri başka bir odada kalmasını deneyebilir ama bu da alışma süreci ister.


Bir diğer seçenek: kedi feromonları (Feliway gibi) gece ortamını biraz yatıştırabilir.




🔹 2. Kaçma Girişimleri


Açılır sineklikleri alüminyum tel ile desteklemek en kesin çözümdür.


Cam önlerine kedi bariyeri ya da sineklik demiri takmak iyi olur. Silikonla yapıştırmak geçici çözümdür, öğrenirse tekrar dener.


Camı açmak gerekiyorsa sadece çok az açıp tel kafes gibi metal bir yapıyla güvenlik alın.




🔹 3. Poposunu Temizlememe / Kaka Sorunu


Bu çoğunlukla kedi annesiyle erken ayrılmış kedilerde olur. Ne yazık ki bazı kediler ömür boyu popo temizliği öğrenemez.


Tüylerini biraz kesmek, koku ve yapışmayı azaltabilir.


Kaka ile oynaması ve dışarı taşıması hijyenik ve psikolojik sorun yaratır. Kapalı kum kabı, kakayı dışarı taşımayı engeller.


Oyun sanıyor olabilir: Temizlik sonrası hemen başka bir şeye dikkatini çekmek iyi olur.


Farklı kumları değil, aynı kumu ama daha sık değiştirme tercih edilmeli.




🔹 4. Diğer Kedinin Mamasını Yeme


Bu çok yaygın ve sinir bozucu bir durumdur:


Otomatik mama kapları, her kedinin mikroçipine ya da tasmasına özel açılan türleri var. (Pahalı ama çok işe yarar.)


Mama saatleri planlı olmalı: Sabah ve akşam birlikte yemek verilip izlenmeli.


Dışarı çıkmadan önce 1 kediyi ayrı bir odada bırakıp oraya mama koymak, diğerini farklı yerde bırakmak.


Doymama hissi varsa parazit taraması, mide-doygunluk hormonları için veterinere tekrar danışılabilir.




🔹 5. Kum Kabı Kapatmama ve Pislikle Oynama


Koku oluşuyorsa probiotik kedi kumları, kristal kumlar denenebilir ama her kedi sevmez.


Kapatmama genetik olabilir, bazı kediler asla örtmez.


Kakayla oynama ciddi davranış bozukluğu göstergesidir, stresten veya dikkat çekme amaçlı yapabilir.


Kapalı tuvalet, otomatik temizlenen tuvalet, kakaya ulaşamaması için fileli kumluklar çözüm olabilir.




🔧 Ek Tavsiyeler


💡 Veteriner Desteği ve Davranış Uzmanı


Arkadaşının yazdığı gibi pek çok şeyi denemiş ama bu noktada bir kedi davranış uzmanına (feline behaviorist) gitmek gerekebilir. Her veteriner bu alanda uzman değildir. İstanbul’daysa seni birkaç isimle yönlendirebilirim.




💬 Vicdanı ile Savaşı


Sahiplendirme düşüncesi geldiğinde çoğu kişi "ya yeni sahibi kötü olursa?" diye düşünür. Ama kendisi tükenirse, bu hem ona hem kediye zarar verir.
Şu soruyu sormalı:



“Ben bu kedinin ihtiyaçlarını karşılayamıyorum ve bu durum artık bana zarar veriyor mu?”



Eğer cevabı "evet"se; güvenilir, bilgili birine sahiplendirmek bir "pes etmek" değil, hem kedinin hem onun iyiliği için bir sorumluluktur.
Ama tabii ki bu kararı vicdanıyla birlikte, dikkatli bir değerlendirme süreciyle vermeli.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap