3 tane annesiz yavrumuz var nasıl beslenmeli nasıl tuvaletlerini yaptırmalı hicbir şey bilmiyoruz yardımcı olabilir misiniz
Süt tozları satılıyor onu şırınganın içine koyup verebilirsiniz ya da bir eldivenin ucunu delebilirsiniz. Sütü verdikten sonra da bir pamuğu biraz ıslatıp karınlarına masaj yapın. Yanlarına bir beze sarıp sıcak su torbası da koyabilirsiniz.
Tualet için çiş eğitim bezi ve tualet eğitim spreyi alabilirsiniz Mayis1 in dediği gibi Süt tozu alıp biberonla verebilirsiniz
Vücut Sıcaklığı ve İlk yardım
Yavru kediyi elinize aldığınızda hissedeceğiniz ilk şey düşük vücut sıcaklığıdır. Uzun süre yalnız ve anne bakımından uzak kalan yavrulardaki ilk değişiklik vücut ısılarında olmaktadır. Zira 3 haftalıktan küçük yavrularda vücut ısısının korunmasına yönelik sistemler çalışmamaktadır. Bu yüzden yavrularda kısa sürede vücut ısısı düşer. İlk önce onu sıcak tutacak bir battaniye içine koyun. Battaniyenin altına varsa sıcak su torbası yoksa sıcak su doldurulmuş bir pet şişe konulmalıdır. Yoğun sıcak su ile direkt temas ettirmeyin. Battaniyenin üstünden torbaya elinizi değdiğinizde elinizi yakmayacak bir sıcaklık sağlamanız gerekmekte. Eğer yavru kedi halsiz ve kendini bırakmış halde ise vücut ısısını yükseltmeye çalışmaktan sonra kan şekerini arttırmaya çalışmalı yani beslemeye çalışmalısınız. İlk destek olarak biraz şekerli sudan (%5-10) birkaç damla ağzına damlatabilirsiniz. Bir su bardağına(200 ml) ½ veya 1 tatlı kaşığı(10 gr) bal bu orana yakın bir değer sağlar. Eğer yavru yutkunamayacak şekilde halsiz ise balı parmağınızla ağız kenarına sürerek yalanma refleksini oluşturmayı deneyin.
Bu işlemleri yaptıktan sonra en hızlı şekilde bir Veteriner Kliniğine uğramanız gerekmektedir. Hem genel durumunun muayenesi hem de bakım metotlarını detaylı anlatımı için çoğu Veteriner Hekim size ücretsiz olarak yardımcı olacaktır.
Genel muayenesi yapıldıktan, bakım detaylarını öğrendikten sonra eve götürebilirsiniz. Eğer Veteriner Hekim ek bir öneri getirmemiş ise evde onun bir kutu yatak hazırlayın. Bu amaçla çok geniş ve çok yüksek olmayan bir karton kutu işinizi görecektir. İçine sıcak kalması amaçlı bir battaniye koyun. Ufaklığı da hazırladığınız bu yatağın içine yerleştirin. Mümkünse çok ışık almayan sıcak bir oda (18-21⁰C) ufaklık için iyi olacaktır. 4 haftalık olana kadar vücut sıcaklık kontrolü en önemli hususlardandır.
Besleme
Beslenmede ilk akla gelen pastörize inek sütü kullanımıdır. Fakat inek sütü kediler hem yeteri kadar besleyici değil hem de ishale neden olabilecek özelliktedir. En ideali kolay hazırlanabilir yavru kedi/köpek süt tozlarından kullanmaktır. Bunu herhangi bir Veteriner Kliniğinden veya Pet mağazasından temin edebilirsiniz. Yine aynı yerlerde satılan yavru kedi/köpek biberon setlerinden de almanız gerekmekte. Eğer bunları bulamıyorsanız keçi sütü ufaklıklar için en idealidir.
Biberon seti ve süt tozunu temin ettiyseniz ilk olarak biberon ağızlığının açılması gerekiyor. Biberon ağızlığının en üstüne ‘’X’’ harfi şeklinde makasla bir delik açmanız gerekir. Eğer çok küçük bir delik açarsanız yavrunun zor süt içmesine ve çabuk yorulmasına. Büyük bir delik açarsanız sütün yavrunun ağzına dolmasına ve nefes alamamasına neden olacaktır.
Biberonu hazırladıktan sonra içine aldığınız süt tozunun karışım oranlarına uygun süt hazırlanır. Yavru baş tarafı hafif yukarıda olacak şekilde eğimli; sırtüstü yatar pozisyonda bir elinize alınır. Diğer elinize alacağınız biberon ile yavaşça beslenmeye çalışılır. Biberon yaklaşık 45 derece açı ile tutulmalı ve sıkılmamalıdır. Yavru emebileceği kuvvette sütü çekmelidir. Sizin şişeyi sıkarak yoğun bir basınçla emzirmeye çalışmamanız gerekir. Zira sütü akciğerlerine kaçırma riskiniz bulunmaktadır. Eğer böyle bir şey gelişirse ufaklığı baş aşağı tutarak göğsüne hafif masaj yapmanız gerekir. Tüm uğraşlarınıza rağmen ufaklık yemiyorsa bir Veteriner Hekim ile görüşmeniz doğru olacaktır.
Ortalama bir kedi yavrusu her 100gr lık vücut ağırlığı için 30ml süte ihtiyaç duyar. 1 haftalığa kadar olan yavrular her 2-3 saatte bir, 2 haftalıklar 4-6 saatte bir, 3 haftalık ve sonraki yaştakiler 6-8 saatte bir beslenmelidir. Eğer gelişmesi çok hızlı değilse ve öğünlerin yeterli gelmediğini düşünüyorsanız ek öğünler verebilirsiniz. Bunun dışında zorla fazla vermeye çalışmayın. Karın şişkinliği sizin için güzel bir görsel uyarıdır.
Besleme sonrası oluşabilecek mide gazları için sırtına hafifçe vurarak bu gazı çıkarmayı deneyin.
4-5 haftalıktan büyük yavru kediler için artık sütle beslemeye çok ihtiyaç yoktur. Çeşitli markalar tarafından hazırlanmış konserve mamalardan kullanmaya başlayabilirsiniz. Parçalar büyük geliyor ise konserveyi rondodan geçirip öyle verebilirsiniz. Veteriner sınıfı özel diet mamalarından da kullanabilirsiniz. (Hills a/d, Royal Canine Recovery, Purina CN gibi )
İdrar ve Dışkı yaptırma
Normal ortamlarında anne kediler yavruların idrar ve dışkı yapma isteklerini tetiklemek için yavruların arka bölgelerini yalarlar. Öksüz yavrularda bu uyarımı hafif ıslak mendilin bu bölgenin yavaşça silinmesi ile sağlanır. Her öğün sonrası nemli bir pamuk veya bebekler için özel olarak hazırlanmış ıslak mendil (alkolsüz) ile bölge yavaşça silinir. Birkaç silme sonrası ufaklığın idrar yapması gözlenir. Dışkılama için buna ek olarak karın bölgesine de aynı anda masaj uygulanabilir. Çok hızlı ve sık olarak yapılan silme hareketi deride tahrişe neden olabilir. Yine bölgede dışkı ve idrarla bulaşık alanlar tahrişe sebep olur. İdrar yapımı ve dışkılama sonrası bölge iyice temizlendikten sonra temiz bir bez bölgedeki nem alınır.
4 Haftalıktan büyük yavrular artık kuma yapabilecek pozisyona gelmişlerdir. 4 haftalıktan sonra yavrular öğünleri sonrası bentonit denilen hazır doğal kedi kumları üzerine konularak orda zaman geçirmesi sağlanmalıdır. Başlangıç için kristal kum kullanımı çok iyi değildir. 8 haftalık olmasına rağmen hala kuma yapmayı öğrenememiş kedi yavruları için görsel bir örnek gerekmektedir. Yani ondan büyük ve kuma tuvalet yapmasını bilen bir başka kedi ile birlikte yaşaması ona bakarak kısa sürede tuvalet eğitimini ufaklığa kazandıracaktır. Bilgiler aşağıdaki linkteki siteden. Daha ayrintili bilgiyi oradan bulabilirsiniz bir kismini buraya kopyaladim sizin için
http://www.petist.net/oksuz-yavru-kediler-icin-bakim-rehberi-1-6-haftalik-yavru-kedi-bakimi/
Ayrica yine de süt anne aramanizi tavsiye ederim. Annesiz 4 yavru kediyi süt anne sayesinde büyüttük annesiz gerçekten zor oluyor yaşatması
Tuvaletlerini kendileri yapabiliyor mu yani okuduğuma göre pamukla yaptırmak lazımmış ama tam.anlayamadim
...
Normalde anneleri karınlarını yalayarak masaj yapar ve sonra da popolarını temizler.Bizim yavrular 3 haftalıkken anneleri yaptırıyordu ama sizinkiler yapabilir mi onu siz gözlemleyebilirsiniz.
başlıkta söylediğim gibi anneleri maalesef ölü ve ben nasıl yaptıracağımi bilmiyorum pamukla popolarini sildim ama bir tepki vermediler
Teşekkür ederim
Hiçbir fikriniz yoksa veterinere götürün acilen kedilerin kaka yapmaması ölümcül sonuçlar doğurabilir
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru Sor