Kedi Çimi Nedir,Gereklimidir?

Sahsimuhterem
Sahsimuhterem

9241 Puan

Kediler temiz ve bir o kadar da yediklerine içtiklerine dikkat eden hayvanlardır. Hal böyle olunca vücutlarını rahatlatmak adına zaman zaman bitkisel besinlere de ihtiyaç duyarlar. Özellikle tüylerini sürekli olarak temizlemelerinden dolayı midelerinde fazla miktarda kıl, tüy ve toz birikmektedir. Kediler ise biriken bu atıkların midelerine zarar vermesini önlemek adına çim türü besinler tüketebilmektedir. Sokak kedileri çimleri dışarıdan bulabilirken ev kedileri için durum aynı olmayabilir. Bu nedenle kedi severlerin evlerinde mutlaka kedi çimi bulundurması gerekir.
Kedi Çimi Neyden Üretilmektedir?


Kedi çimleri genellikle buğday ve arpa türü ürünlerden hazırlanarak yetiştirilebilmektedir. Bununla birlikte hazır olarak petshoplarda da kedi çimi satışı yapılmaktadır. Hazır olarak satılan kedi çimlerinin üretim maddesi ise kedi yulafı ya da dik çim adı verilen özel bir çim olmaktadır. Ayrıca hazır olarak kedi çimi tohumu satışı da yapılabilmektedir.


Kedi Çiminin Faydaları Nelerdir?


Sadece etçil olmayan kediler aynı zamanda bitkisel ürünlere de ihtiyaç duyarlar. Çimler ise kedilerin dışarıdan almaları gereken bitkisel besin özlerini sunduğundan dolayı birçok kedi tarafından tüketilmektedir.
Kedi çiminin faydaları arasında kedilerin midelerinde topladıkları kıl, tüy ve benzeri atıkların dışarı çıkarılmasındaki rolü de bulunur. Kediler çim yediklerinde midelerine giden uyarı sayesinde kusarak içlerinde biriken tüy yumaklarını dışarı çıkarabilirler.
Kedilerin gelişiminde önemli rolleri olan çimlerin içerisindeki vitamin ve mineraller çoğu zaman kedinin daha sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlar.
Kedilerin sindirim sistemleri açısından çimler oldukça faydalıdır.

14 CEVAP

Sahsimuhterem
Sahsimuhterem

9241

Kedi çimi hangi tohumlardan yapılır?


Öncelikle şunu söylemeliyiz; kedi çimi yapımı için rastgele tohumlar kullanılmıyor. Kedi çimi yapmak için doğru ya da daha isabetli bir ifade ile kedilerin hem sağlığı için faydalı hem de tadını sevdikleri tohumları seçmek gerekiyor. Evde kedi çimi yapmak için şu tohumları kullanabilirsiniz:


Yulaf tohumu: Bu kedi çimi yapımı için en uygun tohumlardan biridir ve tadının hafif tatlı olması da kedilerin yulaf tohumundan çıkan çimleri büyük bir keyifle kıtırdatmasını sağlar.


Arpa tohumu: Arpa tohumu kedi çimi yapımında kullanılan en faydalı tohumlardan biridir ve bu tohumlardan çıkan çimlerde kediler için faydalı birçok vitamin bulunur. Ayrıca aminoasitler ve mineraller de içerir.


Çavdar tohumu: Çavdar tohumu özellikle kedilerin içine yatabileceği geniş kedi çimi alanları oluşturmak için idealdir, zira diğer otlardan daha kısa boylu çimlenir.


Evet, kedi çimi yapmak için bu tohumlardan birini seçmeniz gerekir ya da yulaf tohumu ile arpa tohumunu karıştırabilirsiniz, önemli olan bu tohumları kullanmanızdır, zira bunlar dışındaki tohumlar kedilere fayda sağlamayacağı gibi sağlıkları açısından olumsuzluklara da yol açabilir.

Sahsimuhterem
Sahsimuhterem

9241

Kedi çimi yetiştirmek için öncelikle çok da ufak olmayan ve yayık şekilde duran bir kase seçmelisiniz. Daha sonra içerisine temiz ve çimlerin yetişmesine imkan tanıyacak kum ile doldurun. Kedi çimi dikmek amacıyla seçtiğiniz tohumları bu kumun içerisine üstten batırın. Tohumların üzerine nemlendirecek kadar su dökün. Kedi çimi güneşli ortamlarda daha kısa sürede çimlenecektir. Cam kenarı bir yere koyun ve toprak kurudukça nemlendirecek kadar su ekleyin. Bir hafta gibi bir sürede çim tutmaya başlayacaktır. 2-3 cm olduğunda kedi çimini kedinize verebilirsiniz. Özellikle balkon gibi bir yere koyarsanız kediniz çimi burada daha çok sevecektir.

Sahsimuhterem
Sahsimuhterem

9241

patiliyo'dan alıntıdır.

Sahsimuhterem
Sahsimuhterem

9241

Kediler Neden Çiçek Yer?
Kediler için kedi çimi bulundurmak gerekir.
Çiçek yiyen kedi
| 4.5/5 | 30 oy


Kediler hepimizin en sevdiği evcil hayvanlardan biri. Tüm dünya ile birlikte ülkemizde de birçok insan hayatını bu sevimli ve kendine has canlılar ile paylaşıyor. Ancak kedi bakımı sadece önüne mama ve su koymak anlamına gelmiyor. Zira kedilerin mama ve sudan başka şeylere de gereksinimi bulunuyor. Evde kedi bakanların sık karşılaştığı sorunlardan biri sevimli kedilerinin evdeki süs bitkilerini ve çiçekleri yemesi. Kediler neden çiçek yer sorusunun yanıtını yazımızda bulacaksınız.
Kediler yuttukları tüyleri ot yiyerek çıkartır


Kedilerin evdeki çiçekleri yemesinin sebeplerinden biri bu hayvanların kendilerini temizlemek için yalanırken tüy yutmaları ve bu tüyleri çıkarmak için ot yemeye ihtiyaç duymalarıdır. Oysaki bahçeye çıkma şansı olmayan yani evlerde kapalı olarak yaşayan kedilerin ot bulma ve yeme şansı yoktur. Bu durumda ot yemeye ihtiyaç duyan kediler mecburiyet nedeni ile evdeki çiçeklere yönelir ve çiçekleri yerler. Bunun için kedilere kızmamak gerekir, çünkü bu kedinin hatası değil kedi sahibinin hatasıdır. Üstelik ev bitkilerinin birçoğu kediler için zararlı hatta zehirlidir ve kedilerin ihtiyaç nedeni ile bu bitkileri yemesi hayvanların sağlığı için son derece risklidir. Kediler için zararlı bitkiler yazımızda bu konu ile ilgili geniş bilgi bulabileceğinizi de ekleyelim.
Kediler bitki yiyerek vitamin alır


Kedilerin bitki yemesinin bir sebebi de kendileri için gerekli, vitaminleri bitkilerden almalarıdır. Kediler et ağırlıklı beslenme şekilleri ile alamadıkları vitaminleri içgüdüsel olarak ot yiyerek alırlar. Elbette buradaki ottan kasıt çiçekler değildir. Ama aynı tüyleri çıkartmak için başka bir seçenek bulamayan kediler gibi vitamin ihtiyacını da karşılayamayan kediler evdeki çiçekleri yemeye başlayabilir.
Çözüm kedi çimi

Sahsimuhterem
Sahsimuhterem

9241

Petfriends.social Editörün'den alıntıdır. Faydalı olması açısından paylaştım.

Sahsimuhterem
Sahsimuhterem

9241

Ben her zaman evde mutlaka kedi çimi bulunduruyorum çimin başka yararlarından dolayı. Kedi çimi C vitamini ve doğal antioksidanlar bakımından çok yararlı kedilerimiz mutlaka kedi çimi yemeliler sağlık açısından çok faydalı.


Zaten kediler de kedi çimine bayılıyorlar onlar için evde bir doğallık noktası oluşturuyor çimler. Benimkiler çimi ısırmaya yemeye ona sürünmeye bayılıyorlar. Faydası bir yana zevkleri için dahi sırf çim bulunduruyorum desem yeridir.
Kedili bir hayat'dan alıntı

Sahsimuhterem
Sahsimuhterem

9241

Evde Kedi Çimi Yapımı


Evcil hayvanlar olan kediler insanların değişen yaşam koşullarına kusursuz denilebilecek denli başarılı şekilde uyum sağladılar ve sevgili insanları ile birlikte evlerde, apartman dairelerinde yaşamaya başladılar. Bu nedenle günümüzde pek çok kedi evden hiç dışarı çıkamıyor ve bu da beraberinde kedilerin ev içindeki yaşamını güzelleştirmek ve sağlıklı olmalarını sağlamak için bazı şeyler yapmamız gerekliliğini getiriyor. Kedi çimi evlerde yaşayan kediler için en önemli unsurlardan biri ve sanılanın aksine yalnızca kedilerin kendilerini temizlerken yuttuğu tüyleri kusarak çıkartmalarına yardımcı olmuyor aynı zamanda kediler için hem besleyici hem de keyifli bir atıştırmalık olma özelliğini taşıyor. Dolayısıyla kedi çimi evden çıkamayan kedilerin vazgeçilmezlerinden biri ancak hele de birden fazla kedinin bir arada yaşadığı evlerde kedi çimi masrafı oldukça zorlayıcı olabiliyor. Biz de tüylü kankalarına kedi çimi vermek ama hazır kedi çimine para yetiştirmekte zorlananlar için evde kedi çimi yapımı yazısı yazalım ve hem tüylü kankalarımızı hem de iki ayaklı dostlarını mutlu edelim dedik :). İşte ev yapımı kedi çimi tarifi.

Sahsimuhterem
Sahsimuhterem

9241

Malzemeler


Kedi çimi yapımı için tohumların yanı sıra ihtiyacınız olan toprak dolu bir saksı ya da kap, tohumları çimlendireceğiniz bir kase ve biraz pamuk.
Yapılışı


Hangimiz ilkokulda fasulye çimlendirmedik ki?

Sahsimuhterem
Sahsimuhterem

9241

Malzemeler


Kedi çimi yapımı için tohumların yanı sıra ihtiyacınız olan toprak dolu bir saksı ya da kap, tohumları çimlendireceğiniz bir kase ve biraz pamuk.
Yapılışı


Hangimiz ilkokulda fasulye çimlendirmedik ki?

Sahsimuhterem
Sahsimuhterem

9241

İşte evde kedi çimi yapımı için de en pratik yol seçtiğiniz tohumları aynı fasulye çimlendirir gibi pamukta çimlendirmek, üstelik kedi çimi için kullanılan tohumlar çok daha çabuk çimleniyorlar. Tohumların çimlenmesi yaklaşık olarak 10-16 saat kadar sürüyor. Filizlenen tohumları toprak dolu saksınıza eşit şekilde dağıtıp üzerlerini 3-4 santim toprakla kapatıp suladıktan sonra güneşli bir alana yerleştirin.
2-3 gün sonra çimler çıkmaya başlar


Hazırladığınız saksıdaki çimlerin hızla büyümeye başladığını fark edeceksiniz, yaklaşık 2-3 gün sonra çimler çıkmış olur ve 1 hafta sonunda da kedinizin keyifle yiyeceği uzunluğa erişir. Ev yapımı kedi çimi gördüğünüz gibi hem çok ucuza mal oluyor ve yapımı gayet pratik hem de içinde bulunan tohumlar kedilerin sağlığını korumaya yardım ediyor. Tüylü kankanıza şimdiden afiyet olsun

Sahsimuhterem
Sahsimuhterem

9241

ukalahayvan.com'dan alıntıdır.

Sahsimuhterem
Sahsimuhterem

9241

Her Kedi Sahibinin Mutlaka Tanışması Gerektiği Kedi Çimi Hakkında 12 Faydalı Bilg


Bir kedinin ot yediğini görenler ilk sefer eminim ki şaşkınlıklarını gizleyememişlerdir. Kedi yahu, ot yer mi hiç? Oysa öyle bir yiyorlar ki, hiç o parça etli yaş mamaları iki dakika önce mideye gömen onlar değillermiş gibi. Peki ya kediler neden çimen yer? Kedi çimi nedir ki? Çimen yemenin kedilere zararı var mı? Öncelikle kediniz çimen yiyor diye etekleriniz tutuşmasın, edişelenmeyin. Tamamen doğal ve yararlı bu alışkınlığı daha yakından tanıdığınızda siz de evde kedinize çiminizi özel olarak hazırlayacaksınız.



  1. Kedi çimi; insanlar için de çok faydalı olan arpa, buğday ve daha birçok tahılın tohumlarından oluşur. Yeşil çim yaprakları krolofil, enzim ve minerallar bakımından oldukça zengindir.

Sahsimuhterem
Sahsimuhterem

9241


  1. Kedilerin kedi çimi yemelerinin tek bir sebebi yoktur. İhtiyacı olduğunu da düşünebilir, tamamen damak tadı da olabilir.


Kedilerin kedi çimi yemesinin arkasında birçok etken vardır. Fiziksel bir ihtiyacı da olabilir, eksikliği hissettiği bir mineral veya tamamen midesinden rahatsızlık hissettiği için de yiyebilir. Damak tadına uygundur canım, size mi soracaktı ne seveceğini?
3. Kedi çimi kedilerin boşaltım sistemini destekleyerek kötü kokulara sebep olan bakterileri önler. Ayrıca sindirimi de kolaylaştırır.


Bazen kedilerimizin diyetlerine gereken önemi vermiyoruz ya da sokakta ne bulursa yemek zorunda kalan kedilerin yedikleri onları rahatsız edebiliyor. Bu süreçlerde bizim bir şişe maden suyu açmamız gibi onlar da çimen yiyerek midelerini rahatlatıyorlar.
4. Taze çimenlerin barındırdığı folik asit, hemoglobin düzenleyicidir. Eksikliğinde kansızlık ve gelişim geriliği görülebilir.


grass-1-of-1-1050x700
Bu nedenle kedilerin beslenme şekillerinde önemli bir yere sahiplerdir.



  1. Kedi çimi kedilerin direkt veya dolaylı yoldan aldıkları zehirli maddeleri vücutlarından kusarak atmalarını sağlar.


maru-cat-grass-gap
Kedi çiminin kusturma özelliği de vardır. Kedilerimiz aslında o kadar farkındalardır ki bir şeylerin ters gittiğinin, o yüzden kusarak bundan kurtulmanın yollarını ararlar. Bu süreçte de en büyük hayat kurtarıcıları çimenlerdir. Özellikle sokak kedilerinin çimen yemesi onlar için oldukça faydalıdır. Ama burada da ufak bir kritik nokta var ki o da çimenin sağlıklı bir ot olup olmaması.
6. İyi bir besin kaynağıdır. Güçlü bir B vitamini kaynağıdır ve niyasin eksikliğine iyi gelir.


Cat-Grass
Kedilerin özel mamalardan karşılayamadığı vitamin ve minerallerin eksikliğinde çimlere yönelebilirler. Kedi çimini siz kendiniz yetiştirdiğinizde ve sağlığından emin olduğunuzda kedi çiminin diyete eklenmesi oldukça faydalıdır.
7. O taraklı minnoş diliyle tarayıp yuttuğu tüylerden de kurtulmasına yardımcı olur.


doughie_chewing_on_cat_grass_by_brighteyesgal-d5oc1h2
Kediler çoğunlukla kendini yalarken yuttuğu tüyleri dışarı atmak için kusarlar. O yüzden öğüren her hayvanın ciddi bir rahatsızlığı olduğunu düşünmeden önce gözlem altında tutmamız gerekli. Tabii ki sadece tüydendir deyip ilgilenmemek de olmaz, dengeyi sağlamalıyız.
8. İshal ve kabızlığı önler.


Bağırsak sistemini düzenlemede de etkin rol oynarlar.



  1. Kedi çimi başka bitkilerle veya yapraklarıyla karıştırılmamalı. Taze yeşil çimenin dışındaki otlar zararlı olabilir.


F9TQ9DRHH2VMUT2.MEDIUM
Domates, patlıcan, ökseotu, zambak veya tüylü bitki yaprakları kediler için zararlı olabilirler.
10. Kediler çimene sürtünerek kendilerini doğaya daha yakın hisseder.


Özellikle evde yaşayan kediler için nasıl güneş gelen yere serilmek bir keyifse, toprağa patilerini basmak da bir nevi öyledir. Toprak olmadığı zaman da saksıdaki çime sürtünmek bile o kokunun tüylerine dağılması kediyi rahatlatır, huzur verir.
11. Kedi çimeni ve kedi otu (catnip) farklı bitkilerdir.


kedi-cimi
Kedi çimeni kedilerin yediği ve sindirimlerine faydalı iken, kedi otunu koklamak kedileri sakinleştirir. (Bazı durumlarda da aşırı hareketlilik verir.)
12. Kedi çimini marketlerden alabileceğiniz gibi evde kendiniz de yetiştirebilirsiniz.


Kedi çimleri raflarda hazır yetiştirilmiş olarak satılmaktadır. Bunun haricinde ben kendi çimimi kendim yetiştirebilirim derseniz, toprağı-kabı-tohumu içinde set olarak satılan kedi çim paketleri de mevcut

Sahsimuhterem
Sahsimuhterem

9241

listelist.com'dan alıntıdır.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 2860 Görüntüleme
  • 14 Cevap
  • 0 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 80235 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR