Memleketimizim Milli Hazinesi Kedilerimiz Çalındı!

Sahsimuhterem
Sahsimuhterem

9241 Puan

Arkadaşlar uzun tüylü kedilerin atası yani şu meşhur adı iran olupta iranla alakası olmuyan kedilerin ve diğer havalı kedilerin hepsinin atası bizim ankara kedimiz biliyormusunuz?Yani adamlar(avrupaya amerikaya götürüp) bizim ankara kedimizi alıp farklı cinslerle melezleyip tüylü kedi ırklarını ürettiler bizim kedimizi safkan tüm özellikleriyle muhafaza edip ürettiler,üretiyorlar.


Turkish Angora dedikleri bizim kedimiz; öyle bir noktaya geldikkii şuan memleketeimizde doğru dürüst safkan kedimiz yok bilmiyorum ne zaman uyanırız ama uyandığımızda sanırım dışardan ithal edicez tabi muhtemelen yeni ırklarla daha modern! bir Ankara kedisi ürettiklerinde bize gelen kedilerimiz gerçek klasik Ankara bile olmucaklar o zaman malesef...çünkü rahat durmuyor her ırkı modernize ediyorlar siyam iran kedileri buna örnek geleneksel siyam elma kafalı ilen şuan üçgen surat sıyamlarımız var geleneksel iran sağlıklı bir ırkken şuan modern! sağlıksız iran kedilerimiz var ki onun atasıda bizim kedimiz söylediğim gibi.


Turkish van cat dedikleride bizim kedimiz malumunuz bu kedilerde genellikle mavi gözlü olanlarda sağırlık gibi sorunlar oluyor tabi bu konu araştırılıp düzeltilebilecek bir konu..


Bence yani direk bu ırk problemli yok olsun gitsin zaten diyemeyiz biliyorsunuz bunlar canlı sadece kuru milliyetcilik duygusu ile bu konuyu açmadım ne varki ırkları tamamen görmezden gelmek doğru değil. Çünkü mesela özellikle köpek ırkları için geçerli olan şey şuki her köpek her işi yapamıyor örneğin çoban olan avcı olan uyusturucu arıyan kurtarma köpeği olan denizde karada depremde imdadımıza yetişecek olan yada daha az problemli ufak kucak köpekleri yeri geldiğinde bir ihtiyactır satın almaya karşı olmak bu gerçeği inkar etmeyi gerektirmez.


devam edicem


Arkadaşlar öncelikle cins kedilere tepki vermek adına lütfen yorum yapmayın çünkü gerçekten çok gereksiz olur burda kedi ırkları diye bir konu başlığı altında yazıyorum.

6 CEVAP

Sahsimuhterem
Sahsimuhterem

9241

Evet bu bir soru değil konu ama dilerseniz yorum yapmaz güncellemezsiniz ve bu konu çok kısa bir zamanda geri sayfalarda kaybolup arşive kalkar.


Bu konuyu açma sebebim bir kaç gündür araştırıyorum memleketimizde cins kedilere ilgisi olan herkes bende dahil hep yabancı ithal kediler besliyoruz neden bizimde kedilerimiz var yani illa cins olsun diyenler için seçenek yok değil ama sosyal medyada internette bir çok araştırmama rağmen bu kedileri safkan muhafaza edenlerin olmadığını gördüm beyaz her kesiye ankara yada van demek mümkün değil malum sokak kedilerindede beyaz renk var yani piyasada safkan Ankara kedisi yok van kedisi biraz daha şanslı daha meşhur olduğu için devlet el atmış ama onuda yaygın besliyen yok.


Neden yok biz kıymet bilmediğimiz için bizden alıp kendi kedilerinin üretiminde zemin olarak kullanılmış kullanılıyor Ankara Hayvanat bahçesi bir dönem safkan Ankara kedisi üretmiş şuan pek bir malumat yok bulamadım.


Ankara belediyesi ankara kedilerini üretim sahiplendirme kontrol şartları ile bedelsiz sahiplendirme yapıcakmış gibi şeyler okudum peki biz bu kedilerimizi ne kadar tanıyoruz ;sadece kulaktan dolma beyazsa van işte ya :) değil !

Sahsimuhterem
Sahsimuhterem

9241

Van Kedisi ile Ankara Kedisi Arasındaki Farklar


Van Kedisi Ankara Kedisi farkı konusunda çeşitli spekülasyonlar mevcuttur. Bu güzel beyaz kediler, beyaz kürkleri nedeniyle sık sık birbirleri ile karıştırılmaktadır.


Ankara Kedisi ve Van Kedisinin, Türkiye’nin göz bebeği ve Dünyaca kabul görmüş, ünlenmiş kedi türleri olmalarının dışında, beyaz tüyleri ve çift renk (bir gözü mavi, diğer gözü sarı-kehribar) göz yapılarıyla benzetilmeleri kaçınılmazdır. Oysa bu dünya güzeli kedilerin arasında belirgin farklar bulunmaktadır.


Göz Yapısı ve Renkleri


Sayfa Başlık Özeti


Göz Yapısı ve Renkleri
Tüy ve Kulaklar
Yüz Hatları

Ankara Kedisinin gözleri badem şeklindedir. Van Kedisinin gözleri ise yuvarlak yapıdadır. Her iki türde de çift renkli göz yapısı olabilmesine rağmen, genellikle Van Kedisinin göz rengi yapısında daha sık rastlanılan genetik bir durumdur.


Çift renk göz yapısı bulunan Van Kedisinin, mavi-kehribar renkte gözleri olurken, Ankara Kedisinin göz rengi; sarı-mavi, kehribar-mavi, ela-mavi vb. dir. Ankara Kedilerinin mavi gözlü olanlarında görülen sağırlık, Van Kedilerinde görülmemektedir. Daha ayrıntılı bilgi için Ankara Kedisi Vücut Yapısı başlıklı yazımızı okuyun.


Tüy ve Kulaklar


Van Kedisinin tüyleri, Ankara Kedisine oranla genel olarak daha kısadır ve postu kalındır. Van Kedisinin başında kulak hizasında ve kuyruğunda, kahverengi-sarı tüyler dikkat çekerken, Ankara kedisi genellikle saflığının da simgesi olan, bembeyaz tüylerle kaplı bir posta sahiptir.


Ankara kedisi uzun tüylü kediler sınıfına dahildir ve tek tabakalı, ince ve uzun halde bulunan ipeksi tüylere sahiptir. Van Kedisinin tüyleri ise daha kalın, kısa ve kadifemsi bir yapıdadır.


Yüz Hatları


Ankara Kedisinin sivri ve üçgen şeklinde keskin yüz hatlarının yanında, Van Kedisinin daha yumuşak ve yuvarlak yapıya sahip yüz hatları bulunmaktadır. Ankara Kedisinin kulakları Van Kedisine oranla daha uzun, dik ve tüylüdür. Van Kedisinin kulakları daha geniş bir yapıdadır.


Yavru Van Kedilerinin başında bir veya iki nokta şeklinde siyah tüyler bulunabilir. Bu tüyler aynı zamanda yavru kedinin, iki aylık olana dek gri olan gözlerinin, ileride çift renk göz, yani mavi-kehribar olacağına işaret eder. Bu nokta şeklindeki tüyler, yavru iki aylık olana kadar azalacaktır. Yetişkin olduğunda ise göze çarpmayacak dereceye gelmiş olur.


Ankara Kedisi Van Kedisi farkı, veteriner kontrolü ile de yapılabileceği gibi, onları besleyen kedi severler tarafından bilinebilir ve ayırt edilebilir.

Sahsimuhterem
Sahsimuhterem

9241

not Foto yüklemeyi bilmiyorum biri özelden öğretirse çok iyi olu :)
******** .comdan alıntıdır bu farkları içeren konu.

Sahsimuhterem
Sahsimuhterem

9241

Ankara kedisinin Kökeni: Uzun tüylü kedilerin atası olarak kabul edilen ve Avrupa'da Angora olarak tanınan Ankara kedisi çoğu zaman İran kedileri ile karıştırılmış ve Amerika’da İran kedisi olarak tanınmıştır. Türkiye’de üretilen ve saf Türk kedisi olan bu ırkın anavatanı ve kökeni Ankara yöresidir. İlk kez 1620-1625 yılları arasında Haçlı seferleri döneminde bir Fransız bilim adamının ülkesine dönerken götürdüğü bir kaç beyaz Ankara kedisinin üretilerek seçkin bir şekilde dağıtılması ile Avrupa’da tanınmış ve büyük ilgi görmüştür. Ankara kedileri uzun yıllar boyunca İran kedisi ile melezlenmiş ve farklı renklerde uzun tüylü kediler elde edilmiştir.


Bilimveütopya'dan alıntıdır.

Selma_
Selma_

4260

Caba yani Chinchilla irklarida zaten Ankara ve İran kedilerinin çiftleşmesi sonucu ortaya çıkmış bir kedi türü (: Zaten çoğu kedi ırkıda yabancı ülkelere dayanıyor british shorthairin asıl kökeni bile İran kedisi . çoğu İran kedisininde Ankara kedilerinden olduğunu düşünürsek safkan kedi yok zaten :D varsada az sayidadir.

Sahsimuhterem
Sahsimuhterem

9241

Safkan kedi tanımı açıklaması zor ama aslında kökende hepsi melez ırklar .Safkan demek şuanki kullanımda oluşan son hali ile kabul gören bir ırkın muhafaza edilip devam ede gelmesiyle oluşan benzer özellikleri taşıyan ırklar demek benim tanımlamam bu tabi eksik olabilir.
Safkan bir iran kedisi yıllar boyu ıran kedisi dışında hiç bir ırk ile çifleştirilmemiş demektir yoksa kökende o ırk bulunana kadar kana karışan ırklar söz konusu edilmez belli başlı özellikleri seçiçi ayrıştırma yapay seçim ile saptanır muhafaza edilerek aynı ırk devam ettirilir.
Ama siz şuan iran kedinizi ankara kedisi ile çifleştirseniz safkan olmaz mesela çünkü son geldiği halini ve bazı özelliklerini kaybeder ırk mevzusu sıkıntılı mevzu ona bakarsanız ankara ile çifleşse daha sağlıklı bir ırk doğar yani ama işte mevzu derin :)

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 612 Görüntüleme
  • 6 Cevap
  • 0 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 95.006 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR