Dış Parazit Damlası Masummu?

Sahsimuhterem
Sahsimuhterem

9241 Puan

Dış Parazit Damlaları Kedileri Zehirler mi?


Piretrin ve piretroid, tipik olarak evcil hayvanlarda pire ve kene enfestasyonlarının tedavisinde kullanılan insektisitlerdir. Piretrinler doğal olarak bulunur ve Chrysanthemum cinerariaefolium bitkisinden ve piretrum ile ilgili bitki türlerinden elde edilir. Bu arada, piretroidler sentetiktir ve onları daha uzun ömürlü yapar; bunlar arasında alletrin, sipermetrin, deltametrin,fenvalerat, fluvalinat, permetrin, fenotrin, tetrametrin ve etofenproks bulunmaktadır.


Bu toksinlerin herhangi birine karşı ters reaksiyon, sinir aksonlarındaki sodyum iletkenliğini tersine uzatan ve tekrarlayan sinir deşarjları ile sonuçlanan kedinin sinir sistemini etkileyecektir. Bu reaksiyonlar kedilerde daha yüksek hassasiyet nedeniyle köpeklere göre daha sık görülür. Ayrıca daha yüksek risk altında olanlar çok genç, yaşlı, hasta veya güçsüz olanlardırEk olarak, eğer kedi hipotermik ise (düşük sıcaklık) bu reaksiyonlar daha da kötüleşebilir.


Kediler özellikle piretroidlere duyarlıdır. Köpeklerde kullanılmak üzere etiketlenmiş konsantre permetrin içeren ürünler ile tedavi edildiğinde, tipik olarak, toksisite tedavi edilmezse saatlerce kas titremeleri, inkoordinasyon, nöbetler, hipertermi ve ölüm gelişir. Phenothrin spot ürünleri, benzer ancak daha az ciddi klinik belirtilere neden olabilir. Bu ürünlerin çoğu, bu tür yaygın tepkiler nedeniyle kesilmiştir. Diğer belirtiler, kedinin maruz kaldığı reaksiyon tipine dayanır, örneğin:


Alerjik reaksiyonlar - kurdeşen, tıkanıklık, kaşıntı, aşırı duyarlılık, şok, solunum sıkıntısı, ölüm (çok nadir)
İdiosinkratik reaksiyonlar - çok daha düşük dozlarda toksik reaksiyonları andırır
Hafif reaksiyonlar - aşırı (hiper) tükürük, kulak seğirmesi, hafif depresyon, kusma ve ishal
Orta derecede ciddi reaksiyonlar - uzun süreli kusma ve ishal, depresyon, inkoordinasyon, kas titremesi

4 CEVAP

Sahsimuhterem
Sahsimuhterem

9241

Banyo, anestezi veya sedasyon gibi anormal derecede düşük vücut sıcaklıklarına sahip kediler de toksik zehirlenmenin klinik belirtilerine yatkındır.


Veterineriniz, semptomların geçmişini ve bu durumu tetikleyebilecek olası olayları göz önünde bulundurarak kediniz üzerinde kapsamlı bir fizik muayene yapacaktır.


Sorular şunları içerebilir: Kediniz bu maddelere maruz kaldı mı? Ne kadar ve ne zaman? Kediniz onlarla tedavi edilmiş diğer hayvanların yanında mıydı? Semptomlar ne zaman ortaya çıktı?


Tükürük, pati ve kulak seğirme gibi olumsuz reaksiyonlar genellikle hafif ve kendiliğinden sınırlıdır. Kedinizi sıcak bir havlu ve fırça ile kurulayın. Hafif semptomlar devam ederse, hafif bir el sabunu kullanarak kedinizi yıkayın.


Semptomlar devam ederse ve titreme geçmezse, kediniz derhal bakım ve hastaneye yatış gerektirecektir. Ciddi biçimde etkilenen kedilerin sıvı desteği, nöbet kontrolü ve normal vücut ısısının korunması dahil olmak üzere stabilize edilmesi gerekecektir. Kediniz, stabil hale geldiğinde, sıvı el sabunu ve ılık su içeren bir banyo yaptırmak gerekir.


Veterineriniz ayrıca semptomların şiddetini azaltmak ve kedinin vücudunu detoksize etmek için ilaçları reçete edebilir.


Kediler üzerinde, sadece köpekler için kullanılan pire damlalarının kullanılmaması önemlidir. Pire kontrol ürünlerinin uygun şekilde uygulanması, olumsuz reaksiyonların oluşumunu büyük ölçüde azaltır. Bu nedenle, kullandığınız pire kontrol ürünlerinde listelenen tüm talimatları yakından takip edin.


Kediler sık ​​sık birbirlerini yaladıkları için, birden fazla hayvanı tedavi ediyorsanız, teneffüs yoluyla kazara yutulmasını önlemek için, ürün tamamen kurumayana kadar hayvanları ayrı tutun.


petsinlife.com 'dan alıntıdır.

Sahsimuhterem
Sahsimuhterem

9241

Kedilerimizi her fırsatla zehirliyoruz bu damlaları masum sanıyoruz malesef!

izmir_pet
izmir_pet

127274

tabiki masum dgl. Yalamamasi gerekiyorsa zaten zehirdir bu. Ama mecbur oldugumuzdam kullaniyoruz

aleyn
aleyn

113859

evden çıkmayan kedilere dış parazit yaptırmaya gerek yok zaten, doğal yollarla koruma sağlanabilir, yağlar spreyler vb. haşeratı uzak tutmayı bi nebze sağlıyor. ancak ciddi anlamda pirelendiyse ve diğer yollarla geçmediyse dış parazit yaptırılabilir ki kendi vetim de yapmıyor mesela her götürdüğümde pire vb parazit durumu gözlemledin mi diye soruyor.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 443 Görüntüleme
  • 4 Cevap
  • 0 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 81661 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR