Kedilerde Fıp Hastalığı İle İlgili Öğrenmeniz Gereken 10 Bilgi

Sahsimuhterem
Sahsimuhterem

9241 Puan

**Kedilerde FIP Hastalığı İle İlgili Öğrenmeniz Gereken 10 Bilgi Son zamanlarda adına sıkça rastladığımız kedilerde FIP hastalığı ile ilgili bilmeniz gerekenleri bu içerikte topladık. FIP, aslında uzun yıllardır görülse de ülkemizde pek bilinmeyen bir hastalık. Oldukça bulaşıcı ve ölümcül. Bu konuda bilinçlenmek ve neler yapılabileceğini öğrenmek önemli. 1. Kedilerde FIP hastalığı nedir? FIP hastalığı corona virüsünün mutasyona uğramış halinin, kediyi enfekte etmesi ve bağışıklık sistemine zarar vermesidir. Kediler için ölümcül bir hastalıktır. Normalde corona virüsü kedilerde sadece ishale sebep olan tedavi edilebilir bir virüs çeşididir. Fakat daha agresif versiyonu olan “feline infectious peritonitis” yan, FIP’e dönüştüğünde ölümcül hale geliyor. Son derece bulaşıcı bir hastalık, vahşi kedilerden ev kedilerine kadar tüm kedi familyası arasında görülebiliyor. 2. FIP’e ne sebep olur? Kedilerin çoğunun taşıdığı corona virüsünün mutasyona uğramasına neyin sebep olduğu tam olarak bilinmiyor. Bazı kedilerde virüs mutasyona uğramadan kalabiliyor ve zarar vermiyor. Fakat bazı kedilerde ölümcül FIP hastalığına sebep oluyor. Kedinin stres altında olması, iyi beslenmemesi, yaşadığı ortamın temiz olmaması gibi şeylerin etkili olabileceği söyleniyor fakat bu konuda kesin bir bilgi yok. 3. Kedilerde FIP Belirtileri nelerdir? FIP hastalığının iki tür seyri var, birinde kedi daha ağır rahatsızlıklar geçirirken ötekisinde etkiler daha hafif oluyor. Belirtiler arasında; kilo kaybı, sarılık, iştahsızlık, gözlerde akıntı ve tahribat, burun akıntısı, salya, halsizlik, ishal, karında şişkinlik, tüylerde gözle görülür kalite kaybı ve bakımsız görünüm bulunuyor. Hastalığa yakalanan kedi bu belirtilerin hepsini gösterecek diye bir şart yok. Ayrıca bazı kedilerde hastalık ölümcül olan son evreye gelmeden öncesinde fark edilmeden de ilerleyebiliyor. **

5 CEVAP

Sahsimuhterem
Sahsimuhterem

9241


  1. Bu hastalık nasıl bulaşır?


Kediler corona virüsünü birbirlerinin dışkısı ile temas yolu ile kapıyorlar. FIP’li kedilerin ise tükürüklerinden de bu virüsü yayabildikleri söyleniyor. Hastalıklı kedi ile temas eden her türlü eşya da risk taşıyor.
5. Kedimin bu hastalığı kapma riski var mı


Eğer kediniz sıklıkla dışarı çıkıp gezinen bir kedi ise maalesef evet hastalığı kapma riski var. Henüz bu hastalığın bir aşısı da olmadığı için kediniz FIP kapabilir. Fakat sadece içeride duran bir kedi ise risk daha az. Yine de kedinizin önceden corona virüsünü kapmamış olduğunun, kapmışsa bunun FIP’e çevirip çevirmeyeceğinin bir garantisi yok. Evdeki kedinizi mümkün olduğunca dışarıda giydiğiniz ayakkabı, palto vb eşyalardan uzak tutun. Evin giriş kapısında ayakkabı ile bastığınız bir alan varsa burayı sıklıkla temizleyin.
6. FIP’in tedavisi var mı?


Maalesef FIP hastalığının mevcut hiçbir tedavisi ve aşısı yok. Bu hastalığa yakalanan kediler genellikle ölüyor. Bu konuda araştırmalar sürüyor.
7. Bu hastalık yapılan testlerle ya da herhangi başka bir yolla tespit edilebilir mi?


Maalesef kedilerde fip hastalığını teşhis etmenin bir yolu yok. Yapılan testler de kesin sonuç vermiyor. Hastalığın kesin tanısı ancak otopside konulabiliyor. Bu sebeple her FIP teşhisi konulan kedide aynı belirtiler gözlemlenmiyor. Sonucun ölümcül olacağı söylense de ağır belirtiler gözlemlenmediği, kedinin yaşam kalitesini ciddi derecede düşüren sonuçlar olmadığı ve kedi çok acı çekmediği sürece ötenazi düşünülmemeli.
8. Kedime FIP teşhisi kondu ne yapabilirim?


Sabırlı olmalı ve kedinizin kendini iyi hissetmesi için elinizden geleni yapmalısınız. Onu stresten uzak tutun, iyi besleyin ve yaşam alanını temiz tutun. Temizlik esnasında yaşam alanında aşırı değişiklik yapmaktan kaçının, bu da strese sebep olabilir. Veterinerinizle sürekli iletişim halinde olun.
9. Kedi bağışıklık sistemini etkileyen FIV ile FIP aynı hastalık mıdır?


Hayır ikisi farklı virüslerin sebep olduğu farklı hastalıklardır. Kedi AIDS’i olarak da bilinen FIV’i kapan kediler iyi bakıldıkları takdirde herhangi bir komplikasyon görülmeden de sağlıklı yaşamlarını sürdürebilirler. Fakat FIP ağır belirtiler gösterir ve ölümcüldür.
10. Kedimi bu kastalıktan korumak için neler yapabilirim?


Virüs oldukça dayanıklı, dış ortamda varlığını sürdürebiliyor. Fakat basit ev temizleyicilerine karşı hiç dayanıklılığı yok. Kedinizi korumanın en güzel yolu evinizi temiz tutmak. FIP virüsünü öldüren ideal temizleyici ise 1 kova su içine koyacağınız 1 ölçü çamaşır suyu. Bunun dışında kedinizi düzenli ve dengeli beslemeye, onunla günlük olarak oyun oynamaya özen gösterin.


Başlık

Sahsimuhterem
Sahsimuhterem

9241

patiliyo.com dan alıntıdır.

izmir_pet
izmir_pet

127274

Bilgilendirmeniz icin tesekkur ederiz. Ayy cok kotu yaa allah tum dostlarimiza saglikli uzun omurler versin insallahh..

Pucky
Pucky

647

Fipin yurtdisinda asisi var deniyor neden Turkiye'ye getirtilmiyor cidden anlamis degilim...

Pucky
Pucky

647

Fipin yurtdisinda asisi var deniyor neden Turkiye'ye getirtilmiyor cidden anlamis degilim...

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap