Kedi Eğitimi Hk

Khajiit
Khajiit

1864 Puan

İnsanlardal olarak kedilerin egitileneyeceğine dair bir fikir var hatta öyle ki forumda "köpek eğitimi" altforumu varken kediler için bu şekilde bir kategori yok.
Kedilerin özgür bir karakter yapısında olması onların egitileneyeceği anlamına gelmiyor. Kendim yabancı Türk pet forumlardan makalelerden yararlanarak yaklaşık 1 aydır üç aylık kedime eğitim veriyorum bu eğitim dediğimiz şey gözünüzü korkutmasın günde 10-15 dakika yeterli. Aslında evet kediler bir köpek kadar eğitilemez çünkü kediler sürü hayvanı değildir köpek sizi sürünün lideri olarak görür bundan dolayı eğitime daha yatkındır. Köpekler kadar olmasa da siz de kedinizin yaşı ne olursa olsun onu eğitebilirsiniz. Örneğin benim 3 aylık minik Luna hanım "gel, otur, yat, dur (bunu pek öğrenemedi :D ) hayır " gibi komutları öğrendiği gibi sabahları ben yataktan kalkmadan hiçbir şekilde uyandirmıyor beni.
Eğitim kısmına geçmeden önce neden eğitim vermek gerekiyor bahsedeyim.
Başarı hissi; hepimiz sabahları o gün bir şeyleri başarmak yada başarmak istediğimiz şeyler için uyanıyoruz her canlı takdir edilmeyi arzular. Bir kediye öylesine verdiğiniz bir ödül maması ile onun kazandığı bir ödül mamasının lezzeti ve verdiği mutluluk arasında çok fark var (önceki hayatımda kediydim ordan biliyorum) Yani kedinize sadece yanak okşama değil başarı ve zafer duygusunu vermeniz onu çok mutlu edecektir.
Gelelim eğitim için neler gerekiyor:



  • Kedi

  • Sevgi

  • Ucu basmalı kalem ( çit çit ses çıkaranlardan)

  • Sabır

  • Sabır

  • Sabır
    Öncelikle şunu belirtmem gerekiyor ki yok efendim poposuna hafif vurma yok efendim burnuna parmakla hafif vurma bunlar kedilerde hiçbir işe yaramadığı gibi eğer bunu kızgınlıkla yaptığınızı anlarsa aranızdaki bağı zayıflatacaktır.
    Öncelikle otur komutundan örnek verelim kedilerin bu komutu öğrenmesi kolaydır tek yapmanız gereken elinize bir ödül maması almak ve kedinizin bu mamayı görüp istemesini sağlamak bu noktadan sonra komut devreye giriyor "otur" diyorsunuz e tabi anlamıyor.



14 CEVAP

Khajiit
Khajiit

1864

Komutu tekrarlamanızda hiçbir sakınca yok komutu tekrarlayıp elinizle hafif beline dokunup oturmasını sağlayabilirsiniz eliniz onun belinde oturur vaziyette durduğu anda çıtçıtlı tükenmez kaleme basıyoruz çıt sesi çıkıyor ve kazandığı ödülü kedimize veriyoruz.
Çıtçıtlı kalemin amacı şu; kediniz her yaptığı güzel şeyden sonra o sesi duyarsa eğer o sesi "iyi bir şey yaptım" olarak beynine kodlayacaktır.
Pati verme eğitiminde de aynı şekilde sadece komut farklı "pati ver" dedikten sonra patisini tutup yine çıt dedikten sonra mamayı verebilirsiniz bir süre sonra pati ver dediğinizde patisini tutmanıza gerek kalmadan kendisi uzatacaktır.
Çemberden atlama gibi fiziksel eğitimler sizin yaratıcılığınıza kalmış çemberden atlama eğitimi için ellerimizi birleştirip çember oluşturuyoruz. Kollarımız ile oluşturduğumuz çemberi yere koyuyoruz yani ellerimiz yerde kalacak şekilde eğiliyoruz çemberin bir tarafında kedi bir tarafında mama duruyor mamayı alması için çemberden atlaması gerektiğini öğrenecektir.


Önemli notlar:
Her eğitimin ilk başlarında ödül konusunda tolerans gösterebilirsiniz ancak daha sonra başarıyı yakalamadan ödül maması vermiyoruz.


Eğitim sürecini kediniz için kabusa çevirmeyin sabırlı olun bu sabrın sonunda hem kediniz daha mutlu olacak hem sizi daha çok sevecek çünkü onu herkes severken başarı hissini siz tattıracaksınız


Kedinize zeka oyunları oynatın örneğin "bul karayı al mamayı" tarzı bardak oyunu yada basit bir karton kutu ile sincap oyuncağı yapabilirsiniz

Ben de bu konuyla ilgileniyordum çok faydalı bir içerik olmuş teşekkürler. Ben ismini öğretmek için çaba göstermeden kendisi öğrendi, adını duyduğu anda koşa koşa geliyordu resmen. Ben de neden daha fazlasını öğrenemesin dedim. Şimdi pati veriyor. 1 aya yakın sürdü pati vermeyi öğretmem çünkü bunalmaması için günlük 5 dakika ayırıyordum sadece. Zaten her gün ödül maması yiyordu, bari eğlenceli bir hale getireyim dedim. Otur, kalk vb komutları öğretebileceğimi ise pek sanmıyorum çünkü gerçekten çok özgür. Kızdığımı bildiği şeyleri gözümün içine bakarak yapıyor çünkü. Ama benim için problem değil en fazla mutfak tezgahlarında dolaşıyor veya uyurken ayaklarıma saldırıyor :D Sadece dediğiniz gibi ödüllendirilmek ve güzel bir şey yapmış olmak hoşuna gidiyor ve bu yüzden pati vermeyi öğrettim. Ödül maması istediğini de pati vererek ifade etmiş oluyor hem.

Benim kedim yat oraya, git bekle geliyorum, otur oğlum dediğimde yapıyor tabi her dediğimde yapmıyor ama sözümü dinlemeyi öğrendi. Bu zamanla olan bir şey 1 yaşını geçti anlıyor artık :D

Khajiit
Khajiit

1864

Belli ki kediniz öğrenmeye yatkın bence neden daha fazlası olmasın otur yat gibi komut eğitimleri pati ver eğitiminden daha kolay çünkü kediler
uykulu değilkenayaklarınınn tutulmasından pek de hoşlanmıyor yani demek istediğim zor olanı öğrenmiş daha kolaylarını rahatlıkla öğrenebilecektir

O zaman o komutları da öğretmek için günlük 5-10 dakika çalışalım bakalım Venüs Bey'le.. Çocuğum diye demiyorum gerçekten zeki ama öğrenecek mi bakalım.. Tekrardan teşekkürler

izmir_pet
izmir_pet

127274

guzel bi bilgilendirme olmus:) benim kedim de gel,otur, mama, aciktin mi?, su,top,kum,oyuncak.. Bunlari cok kolay ogrendi. Vardir daha da suan bunlar aklimda. Ayrica mia ben sana ne dedimmm dediginde yatip uslu cocuk oluyo birakiyo yaptigi yaramazligi:) hayir i da biliyor. Yasak ciss dedigimde tehlikeli oldugunu anlayip patilerini cekiyo. Ozellikle sicak iceceklerdr:)

ayse1310
ayse1310

116459

Bence de hepsi öğrenebilir ve bu komutlar onların zekası ile alakalı değil evcilleşme süreçleri ile alakalı. Kediler köpekleri evcilleştirdiğimiz sürenin yarısında evlerimize girdi yani onlar için evcil diyemeyiz onlar özgür o yüzden onlar isterse onları eğitebiliriz diye düşünüyorum ve sadece onların istediği kadar eğitebiliriz :) bunun zekaları ile alakası yok.

gulsum_
gulsum_

2288

Eğitmek için saatlerini veremiyorsun çünkü çabuk sıkılıp kuyruğunu kaldırıp gidiyorlar :DD

izmir_pet
izmir_pet

127274

tabiki her kedinin hafizasi zekasi ayni olmayabilir ama az cok onemli bisey seyi hepsi ogrenebilir ben inaniyorum:)

izmir_pet
izmir_pet

127274

ama eglenceli yanlari da bu dgl mi:))

gulsum_
gulsum_

2288

Ahah kesinlikle :Dd

izmir_pet
izmir_pet

127274

tabiki insanlar gibi onlarin da daha zekileri daha cabuk ogrenenleri olabiliyo. Turuyle cinsiyle alakali daha cok. Aslinda kediler egitim almak isterse degilde. Tabi o da var ama. Bide en onemlisi. Dediginizi anlasa bile yapmiyorlar. Kopekler gibi itaat etmiyolar. O yuzden kediler egitilmez diye bi on yargi mevcut. Aslinda egitilir belli olcude bicok konuda. Ama anlasa da yapmaz istemezse yapmaz:) kopekler oyle dgl. Anlarsa kesinlikle yapar. Tabi hepsi demiyorm genel olarak

izmir_pet
izmir_pet

127274

zaten kedilerin de en sevimli gelen fark yaratan kismi bu bence. Basina buyruk olmalari cok tatli :D

Zehrasnmz
Zehrasnmz

6579

Çok denedim gerçekten denedim 5 paket ödül maması bitirmişimdir ama tam böyle olcak derken bi bakış atıyolar bu gerizekalı ne yapmaya çalışıyo dermiş gibi sonra ben de küsüp gidiyorum onlar da peşimden geliyo. Yani sadece bi yere gittiğimde peşimden gelmelerini öğrettim. Teorik olarak

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 2042 Görüntüleme
  • 14 Cevap
  • 11 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 80165 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR