Trajikomik Bir İşeme Hikayesi

Sedanurdrl
Sedanurdrl

12247 Puan

yaklaşık 2 haftadır kedim idrar yollarında problem yaşıyor mamasını değiştirdiğim için (değiştirip aldığım mama hills ) idrarında kum ve sonrasında kanlı idrar olmaya başladı. İdrarını kesik kesit ve sık yapıyordu 3 gündür antibiyotik tedavisi uyguluyordum. Her sabah ilacını ve vitaminini veriyorum ve işe gidiyorum. Bu sabahta aynı şey tekrarlamak için ilaçlarını hazırladım ve şırıngayla vermek için kucağıma aldım atlası, sabahın körü olduğu için herkes uyuyor .. antibiyotiğini verdikten sonra vitaminini veriyordum içerden bir öksürük sesi duydu oğlum ve ani korkmasıyla kucağımda bir anda işemeye başladı, güzelce ve rahat bir şekilde işedi ve işerken bende onu sevmeye başladım işedinmi oğlum diye :D maalesef idrarı oldukça kanlıydı ve ben işediği için mutlu oldum.. ben erkek kedilerin kısırlaştırılmasına çok karşıyım eğer kedinizi özellikle erkek kedi ise kısırlaştırırken 10 kere düşünün, ileride oluşabilecek problemler hem kedinizi hemde sizi manevi ve maddi yönden çok yıpratacak. İdrar yolu enfeksiyonu ve kum kısır erkek kedilerde %90 görülme olasılığı var. Lütfen iyi düşünün

7 CEVAP

dilekz
dilekz

3238

Kedinizin başına gelenlere üzüldüm fakat bunun nedeni kısırlaştırılmış olması değil. Evet kısırlaştırma buna az da olsa yatkınlık sağlıyor olabilir ancak aynı zamanda kedinizi bir çok şeyden de koruyor. Tabi ki de hayatta her şeyde olduğu gibi bunda da artı ve eksi yönler olacaktır. Kısırlaştırılmadan sonra doğru beslenme ve düzenli kontrollerle bu sorunun önüne geçilebiliyor. Ayrıca bu rahatsızlık kısırlaştırılmayan erkek kedilerde de sık sık görülebiliyor. Beslenmeyle, kısırlaştırılmayla hiç alakası olmayan stres, susuzluk, yaş gibi nedenlerle de meydana gelebiliyor. Çok üzüldüğünüzü anlayabiliyorum ama insanları yanlış yönlendirmeden önce lütfen siz de iyi düşünün.
Geçmiş olsun :)

dilekz
dilekz

3238

Sonuçta doğal olarak verileni kedinin elinden almak size yanlış geliyorsa ne yazık ki kedinize doğal olarak verilen özgürlüğü de elinden aldınız, doğal olarak verilen avlanma iç güdüsünü de aldınız, doğal olarak verilen kızgınlığa girdiğinde çiftleşebilme hakkını da elinden aldınız haberiniz olsun :) Bunun geçmişi eski mısıra kadar yani kedilerin evcilleştirilmesine kadar dayanıyor ve bunca hakkı elinden alınmışken kısırlaştırma en masumu emin olun :) Etçil hayvana kuru mama veriyorsunuz, evinizde sıcak bir ortamda tutuyorsunuz, çiftleşmesi için sokağa salmıyor başına bir şey gelmesinden korkuyorsunuz. Bunların hepsini onun iyiliği için yapıyorsunuz. Kısırlaştırma da aynı şekilde, evet müdahale ediyoruz ama hastalandığında ilaç verip veterinere götürmek de müdahale ve doğasına aykırı. Bütün bunların doğru olduğunu savunup (ki kedi bakıyorsanız savunuyorsunuzdur) kısırlaştırmanın yanlış olduğunu söylemek bana daha da garip geliyor.

dilekz
dilekz

3238

Kısırlaştırılan kedilerin fazla yemeye başladığı bilgisini nereden edindiniz? Benim dört kedimin üçü kısır birini kısır sahiplendim diğer ikisini ben kısırlaştırdım hiç birinde böyle bir davranış görmedim ki bununla ilgili bilimsel bir veri de yok. Kedilerimi kısırlaştırmadan baya araştırdım. Ancak metabolizma hızı yavaşladığı için kilo alırlar bunun önüne geçmek için de özel mamalar üretiliyor. Evinize aldığınız kedi zaten avlanma ve kendini savunmaya gerek duymadığı için de metabolizması yavaşlıyor. Bunun yanında kısırlaştırılma sonucu olacak iyi etkiler ve yan etkilerle ilgili bir sürü bilimsel çalışma var ve kısırlaştırmanın pozitif yönlerinin negatif yönlerine daha ağır bastığı aşikar. Bu hem bireysel kedi için hem de kedi popülasyonu için böyle.
Kedileri evcilleştirerek dürtülerini sadece azalttık tam olarak ortadan kalkmış değil, hala kuş sinek vb avlayabiliyorlar ancak bunu karnını doyurmak için yapmıyor fark burada. Kendini savunma, karnını doyurma ve soğuktan korunma gibi dertleri de ortadan kalktığında çiftleşmeye de daha çok zaman kalıyor. Yani bu dürtüyü arttırıyoruz da diyebiliriz. Bu nedenle doğalarını bozduğumuz bu canlıları artık kontrol etmek zorundayız. Kısırlaştırma da zaten bu yüzden :)

dilekz
dilekz

3238

Diğer kedi sahiplerine erkek kedilerini kısırlaştırmamalarını öneriyorsunuz sandım ondan yazma gereği duydum ben de çünkü yanlış anlaşılabilir. Tabi ki de önce düşünüp araştırıp doğru bilgilerle hareket etmeliyiz sonuçta onların adına karar veriyoruz. İyi günler dilerim :)

Sedanurdrl
Sedanurdrl

12247

doğru diyorsunuz, kısırlaştırılmasın demiyorum tabikide.. görüştüğüm birçok veteriner ve araştırmalarım .. kısırlaştırmalar yüzünden daralan kanallarda etken bu hastalıkta. Bu hastalığı söylediğimde aldığım ilk yanıt '' kediniz kısır mı ? '' oluyor dolayısıyla kısır olan kedilerde daha çok dikkat gerektiriyor. Mama seçiminde çok değişkenlik yaptığım için de bu hastalıkla karşılaştım. Doğru mamayı bulmak o kadarda kolay değil. Kendi kanaatimce kısırlaştırmayı doğru bulmuyorum. Sonuçta doğal olarak verileni kedinin elinden almak bana yanlış geliyor. Belki doğru bildiklerimiz yanlış , yanlış bildiklerimiz doğrudur kim bilebilir..

Sedanurdrl
Sedanurdrl

12247

:) beklediğim gibi yanıt verdiniz...kedileri zaten yeterince evcilleştirdik ama son kalan en doğal dürtüsünü elinden almaktan bahsediyorum. Elimden geldiği kadar kedime en iyi ortamı sağlamaya çalışıyorum. Kısırlaştırmak bir çok problemi ortadan kaldırabilir hem kedi için hemde kedi sahibi içinde çok yararlı olabilir, sonuçta kızgınlık dönemine giren bir kedim olmadı, kedimi kısır sahiplendim. Kısırlaştırarak bir çok hastalığı engellediğimizi sanarak belkide başka hastalıklara davetiye çıkarıyoruz , en basiti kısır kediler elinde kalan yeme ve dışkılama eylemlerinde , 1. olan yeme eylemini normalinden 2 kat daha fazla sergiliyor buda zaten etle beslenmesi gerek hayvanı kuru mamaya boğuyoruz. Karaciğer, böbrek , bağırsakta oluşacak hastalık riskini 2 kat arttırmak demektir, demem o ki yağmurdan kaçarken doluya tutulmak var.

Sedanurdrl
Sedanurdrl

12247

şöyle açıklayayım benim kedim normal bir kedinin 2 katı kadar yiyor, hiçbir şekilde bu alışkanlığından vazgeçiremedim dolayısıyla normal kilosundan 2 kilo fazla , ilk olarak kendi veterinerime sordum kısırlaştırılmış kedilerin normal kedilere göre daha fazla kilo alırlar demişti. Tabikide bununla yetinmedim özellikle yabancı sitelerden araştırma yaptım amerika üniversitelerin bu konuda araştıma yaptığını okumuştum yanlış hatırlamıyorsam texas üniversitesiydi. Genel olarak kısırlaştırılmış kedi zamanını uyuyarak ve yemek yiyerek geçirir dolayısıyla yeme oranıda artar ve bunu odak noktası olarak görür. Hatırladığım kadarıyla böyle yazıyordu.Neyse bu konuyu fazla uzatmak istemiyorum. Kendi fikrimi beyan ettim, kimseye şart koşmak gibi kaidem yok. Küçük dostlarımız için herşeyin artısını eksisini düşerek hareket etmek gerektiğini düşünüyorum. Sizinle bu konu hakkında konuşmak güzeldi iyi günler...

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap