Çözemedim Yardım

satinalmayin
satinalmayin

9532 Puan

Arkadaşlar kedi etçil bir varlık malum bu hayvanlar yırtıcı yani evcilleştirilme tarihinden önce vahşi doğada yaşıyor hergün ne yakalar ise onu yiyorlardı yüksek ihtimal aynı günde farklı iki öğünün besin öğeside farklıydı mesela birinde serçe ikincisinde fındık faresi :)
Buraya kadar tamam
Ama peki neden bizim evimizdeki kedilerin midesi bu kadar zayıf hemen ishal oluorlar farklı iki mamayı bırakın yaş mamayı bile 100 gram olarak veremiyorum anında görüntü kuyruk temizle popo sil sürülen yerlerden temizle kolaysa oysa bir balık haşlayıp versek hindi daha ne ise haftada 3 kez en az versek bu kuru krakerlere mecbur olmasalar ama bırakın bunları vermek kuru krakerler bile değişince yine anında ishal biliyorum yavaş yavaş mama değişmeli ama doğada böyle bir altarnatif yoktu milyonlarca yıl en yukarda ki gibi beslendiler neden bu fark?

10 CEVAP

Musege
Musege

2124

Alışmasıyla alakası olabilir. Benim kedim 8.5 aylık oldu şuana kadar ishal vs gibi bir sıkıntı ile karşılaşmadık. Yalnız adım adım ilerleterek beslenmesini değiştirdim. Adım başına da 1 hafta gibi bir süre oluyor.


Kedimi sahiplendiğimde 3.5 aylıktı sanırım. Önceden rc/hills vermişler. Araştırdım ND'ye geçtim. Diğer taraftan araştırırken çiğ beslenme işine fazlaca taktım.


Kuru mama geçisini klasik yöntemle yavaş yavaş karıştırarak yaptım. İshal gibi problem olmadı.


Çiğ beslenmeye geçmeye karar verince de netten gördüklerimle ve kendi kafamdan uydurduğum yolla başladım. Süreç boyunca kuru maması sürekli kapta durdu kesinlikle kaldırmadım.


Önce az miktarda salam kalınlığında doğradığım haşlanmış tavuk/ciğer verdim suyuyla. Haşlanma da rengi değişine kadar 1 dakika veya daha az. Kaynar suda biraz bekledi sadece. Tuz vs başka şey yok.


Sonra ufak parçalar halinde yine azcık çiğ vermeye başladım. Yine başka malzeme dahil değil. Tavuklar yağı/derisi yok.


Çiğ mama verdiğim kap kuru mama ile aynı yerde durmuyor. Baktım bizimki bu sefer çiğ mamayı koyduğum yerde beklemeye başladı. Süreler kafamda tam doğru olmayabilir ama 1-2 hafta azar azar çiğ verdim alışsın diye. Kakasını fln da kontrol ettim bir şey yoktu.


Alıştığını düşündüğüm vakit de uygun tarifine göre mama yaparak sabah ve akşamları çiğ vermeye başladım. Hala daha da öyle yiyor bir problem yok.


1 yaşını doldurmadığı için kuru mama hala duruyor. Niyetim kuru mamayı komple kaldırmak ama çalıştığım için mamayı ortalık yerde bırakıp gidemiyorum. 10-15 dakika içinde yediği kadar yiyor bitmezse çöpe atıyorum bütün gün durmuyor ortalıkta. Günlük tüketim miktarına da iki öğünde ulaşılmıyor. Mecburen pek sağlıklı olmasa da kuru mamayı da kullanmak zorunda kalıyorum.


İşin uzmanı değilim fakat kendimce böyle yol izledim. Sorun yaşamadık. Adım adım ufak miktarlarda 1-2 haftalık sürelerde alıştırılınca belki ishal vs gibi sorunlarla karşılaşmazsınız.

Sarecansu
Sarecansu

12809

onlar artık evcilleşti ve evrimleşti onları atalarıyla kıyaslayarak çiğ besleyenler var mesela. ver bakalım çiğ eti iç parazitini uygulatmadan ne oluyor hayvana? hani doğası öyleydi ? madem kaplan muamelesi yapacaksınız neden evde besliyoruz o zaman ne işi var? bu arada bu sitemler size değil. sizin kediniz cinsmi? iranlar falan daha hassas oluyorda ondan soruyorum. bide bu olay kediden kedye değişiyor insanlar gibi herkesin bünyesi farklı. benimkine bişey olmuyor mesela maşallah. kuru kraker diyorsunuzda o mamaların içinde nasıl yararlı şeyler var ve diş sağlığı içinde oldukça etkili :) ama ek gıda şart tabi. birde şöyle düşünün köydeki çocuklar yalın syak gezer sokakta bişeycik olmaz bizim çocuklar rüzgar yese hasta olur. bağışıklık meseleside var işin içinde. biraz farklı yerlere gitsede cevabım imi dökeyim dedim :D

Heathcliff
Heathcliff

2710

Kediden kediye değişiyor mesela benim kedim mama değişimi yaş mama vs den etkilenmez.Diğer konuda da eti haşladığımızda veya pişirdiğimizde kediler için lazım olan taurin vitamin mineraller de yok olmuş oluyor çiğ beslemek parazitlere yol açması ve diğer hastalık riskleri açısından uygun değil.

satinalmayin
satinalmayin

9532

Yani alıştırmakla alakalı biraz öylemi?
Ben çiğ beslenmeyi savunmuyorum zaten az haşlayıp veriyorum genelde vitamin değeri düşüyor olabilir tabi normal ama çokda düşmüyor ben biraz baktımda %10 falan anca düşüyor bu şekilde az haşlayınca.

satinalmayin
satinalmayin

9532

Ben istiyorumki şöyle bir hindi göğüs alayım haşlıyim iyi bir yaş mama ilede karıştırriyimki burun kıvırmasınlar haftada bir balık alıyim haşlıyıp aynı şekil veriyim ama yok biraz malt versem anında ishal :(

selveroglum
selveroglum

919

Netflixte pet fooled diye bi belgesel var izleyebilirsin. Sokakta olan kediler icin adaptasyon tamamen ev kedileriyle bir dusunemezsin

satinalmayin
satinalmayin

9532

ben ne hevesler ile evde mama hazırladım oy oy kendim yemedim klişe olacak ama yemedim yedirdim makamında davrandım :)
Y

satinalmayin
satinalmayin

9532

Yok evde hazırlanınca iki kedim yanına gelip kokluyor biri iki kez yalar gider diğeri sadece koklar zalımlar :)
Yaş mamaya ne koyuyor nasıl o kokuyu veriyorlarsa onu azda olsa yşyorlar ama dediğim gibi ya isterdimki şöyle kuru mamanın en pahalısını aliyim günde bir kez yesinler eccük gerikalanını kendim hazırlıyim ama bizimkiler bir kraliyet üyesi mübarek o kuyruk havada salına salına gurme gibi tadıp gidiyorlar tenezzül etmiyorlar kokana böcüler!
Oysa atacan önüne tarla faresini çatır çatır yücek kafa göz ÖHÖMM :)

satinalmayin
satinalmayin

9532

Ben yazın bizim kedileri köye yolluyim organik takılsınlar açılsınlar özlerine dönsünler böyle olmucak mıymıntı bunlar.Et yahu et bana verseler bern kaçırmam ...

artemisluna
artemisluna

10480

Bence de alışkanlık meselesi, yavruluktan itibaren sadece mamaya bağlı kalmayıp onlara uygun çeşitli gıdalarla beslenirlerse sindirim sistemleri bu duruma adapte oluyor. Tek tip mamaya alışan hayvan farklı gıda ya yemek istemiyor ya da yiyip ishal oluyor. Bir de benim gördüğüm cins kediler daha hassas oluyor sanki, özellikle iran kedileri.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 464 Görüntüleme
  • 10 Cevap
  • 0 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 79893 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR