Benim Yerimde Olsaydınız Ne Yapardınız?

selindn
selindn

640 Puan

Anket

Kısırlaştır, ölüm riski al
(9 oy)
Kısırlaştırma, eve kapat, hastalığı yay
(11 oy)
Toplam (20 oy)

Çok uzun okuyan olur mu bilmem ama derdim büyük arkadaşlar. Benim yedi aylık bir kedim var kırk beş günlükken annesi tarafından terk edilmiş ve hasta bir şekilde yolun kendarında buldum. Şimdi kızgınlık çağına girdi ve çiftleşti. Tabiki yüzde doksan hamile. Veteriner hamilede olsa ameliyatla onu sonlandırabileceklerini ve kısırlaştıracaklarını söylediler. Hekim aynı zamanda şunu söyledi; kedinin doğuştan hastalığı var ameliyatın veya ameliyattan sonrasının başarısız geçme olasılığı yüzde seksen. Şimdi şöyle düşündüm ben bunu ömrü boyu hiç dışarıya salmasam ve eve kısırlaştırılmış ve aşıları tamlanmış bir erkek kedi alsam hem birbirlerinin ihtiyaçlarını görürler hem de üremezler. Fakat şöyle de bir şey var bizim ev bahçeli bizim kızda kendini bildi bileli çıkar gezer dolaşır özgür bir hayvandır yani anlayacağınız. Hadi ben bir şekilde onu eve alıştırdım eve kapattım diyelim, şimdi dediğim gibi çok yüksek ihtimal şuan hamile. Hadi benim için problem olan şey doğurması değil, doğursun ne mutlu ben bir şekilde büyüyene kadar onlara da bakar büyüdükten sonra sahiplendiririm. Ama dediğim gibi işte bizimkinin hastalığı genetik yani çocuklarına da bulaştıracak onları sahiplendireceğim insanlarada bunu illaki söylemek durumundayım yani işin özü en sonunda onlar da yüzde yirmi yaşama olasılığı olan bir ameliyata girmek zorunda kalacaklar. Bu şimdi bir kerede beş tane doğurdu diyelim, onları sahiplendirdikten sonra (ki böyle bir şeyden dolayı sahiplendirmek zaten iki katı zor olur) e onları sahiplenenler illaki onları kısırlaştırmak durumunda kalacak yani ben sadece benimkinin hayatını riske atmamak için ondan doğacak beş tane çocuğun hayatını riske atacağım gelecekte. Birinci seçenek kedimi tamamen eve kapatıp kısır bir erkek kedi almak ve şimdiye kadar hamile kaldığı için doğacak çocuklarına annelerinin kaderini yaşatmak, diğer seçenek kızımı yüzde sadece yirmi yaşama şansı olan bir ameliyata sokmak. Yemin ederim kafayı yedim bilmiyorum ne yapacağımı.

39 CEVAP

zuhall
zuhall

10265

Ya hahsh hic gulecegim yoktu surda yazilan adi sir gibi saklanam muthis genetik hastaliga. Nasil bi hastalikmis ki kedi hamile kalabiliyor, dogurabiliyor, bu zorlu sureclerden gecebiliyor ama bi operasyon geciremiyor. Daha ne oldunu tam net ogrenmeden yarim yamalak bilgilerle buraya gelip yazmissiniz bir de ciddiye alip anlayisla cevap veren insanlara cemkiriyorsunuz. Hadi kizginlikta salivermenizi gectim, bunyesi cok zayif bikbik soyle de boyle de diye birton anlattiginiz seylere sahip kedinizi birsuru hastalik barindirmasina ragmen nasil disari birakip diger saglikli olup olmadiginizi bilmediginiz kedilerle biraraya gelmesine izin verebiliyorsunuz. Kuduz asisini bile zar zor yaptirdiginizi soylerken baska kedilerden,ortamdan hastalik kapip da olmeyecegine nasil okadar guveniyorsunuz. Maksat insanlarla eglenmekse,sizin eglence anlayisiniza...

artemisluna
artemisluna

10480

Öncelikle hastalığı tam olarak öğrenin ve riskleri, yavrularda da olma olasılığını bilin mutlaka. Böyle adını dahi bilmediğimiz bir hastalık hakkında tek bir vetten alınan bilgiyle farazi konuşmak doğru değil. İşinin ehli öğretim görevlisi bir vet görsün sizi iyice bilgilendirsin önce. Artık çok geç tabi ama bu hastalığı baştan beri biliyor idiyseniz keşke dışarı çıkıp çiftleşmesine izin vermeseydiniz, sağlıklı dahi olsa 7 ay hamilelik için erken daha zaten. Bunları sizi suçlamak için yazmıyorum, lütfen yanlış anlamayın, ilk defa kedi bakıyor olabilirsiniz, hata yaparak öğreniyoruz ama bazen de hatalarımızın sonucu yavrularımızın sağlığından olması oluyor maalesef.

Gozdetemizel
Gozdetemizel

12519

Selin Hanim gerginliginizi anliyorum ancak size ne kaba ne de kustahca yazdim.bahce dediginiz yer diger kedilerin diskilarini birakabildigi envai cesit bocegin solucanin toprak altinda barindigi bir yer.ha diyeceksiniz ki sokaktakiler nasil yasiyor,sokaktan sahiplenilen yavrularin sahipleri turlu cesitli hastaliklari tedavi ettirmeye calisiyor.benimde bahcem var Arabistanda yasiyorum heryerde hamambocekleri cirit atiyor ve ben cikarmiyorum ha siz cikarirsiniz o da bu saatten ve cevabinizdan sonra sizin probleminiz.ancak olan olmus dusunememissiniz kendinizi uzmeyin yazmisim,Allah ne verdiyse carlamissiniz masallah.fikir istemissiniz beyan ettik tabiki siz napardiniz diye sordugunuz icinde kendi kapasitemizin ongordugu sekilde cevap verdik.ameliyat ettirmez dogurturduk diyoruz yukardaki arkadasla ayni cumleyi yaziyoruz,ne yani yavrulardami ayni hastaligi tasisin uresin diyosunuz.kedinizi ameliyata sokup ölmesine sebep olun mu deseydik???
Madem fikir soruyosunuz yazilanlara saygi duycaksiniz yada hic konu basligi acmayacaksiniz.susayim susayim diyorum ama kimse sizin afra tafranizi cekmek durumunda degil.hadi Allah saglik versin sizede kedinize de .

Gamzessven
Gamzessven

21488

Bir de sokakta yaşayan 3-4 yaşında kedileri sahiplenenler bile var yani doğumundan beri dışarda olan kedi bile eve alışıyor. O yüzden kedinizi çıkarmadığınızda çıkmamaya da alışacağını düşünüyorum. Hem dışardakiler için hem de kedinizin daha fazla hastalalanmaması için bence dışarı çıkartmayın.

Gozdetemizel
Gozdetemizel

12519

Bana da fenalik geldi suan okurken ama ameliyat ettirip kaybederseniz sizin icin buyuk bir travma.bilemiyorum ben sanirim anne ve yavrularla bi hayati secerdim.sahiplendiremesemde bakardim yani dayanamazdim.

artemisluna
artemisluna

10480

Test yaptı mı veterineriniz kedinize hastalık teşhisi koymadan önce?

Gozdetemizel
Gozdetemizel

12519

Evdekilere yavrulari kabul ettirme olayini en son dusunelim.ztn hastaligi olan bi kediyi sokaga birakip hamile kalmasina musade ederek bi hata yapilmis ve hatalar biz insanlar icin deneye deneye ogreniyoruz ama simdi 1 cani dusunmek gerekirken suan bebeklerde dogarsa farazi konusuyorum enaz 4 cani dusunmek zorundasiniz.ve evet 7aylik kedi bi yavru aslinda,52 haftadan once yetiskin sayilmiyorlar.ama artemislunanin fikrine katiliyorum veteriner hekimligi fakultesinde tecrubesi yuksek birinin bakmasi ve fikir vermesi iyi olurdu.biz nasi ciddi konularda tek doktorla kalmiyosak baska bi veterinerdende teshis ogrenmek sart.inanin cok uzuldum belki bi cikis yolu vardir yani derler ya asagi tukursem sakal yukari tukursem biyik diye.kibar tabiriyle durumunuz bu.

Gozdetemizel
Gozdetemizel

12519

Olmus artik bunun icin kendinize kizmanizin yada uzulmenizin faydasi yok sizde bilememissiniz kizginliktami ciftlesirmi.olacagi varmis ciftlesmis.ama akil vermek gibi olmasin ancak ben disari birakmazdim enazindan daha fazla mikrop almaz,bagisiklik sistemi zarar gormez,havalar cok soguk ayrica.gerekirse kapatin eve yapcak bisey yok.onun icin saglikli olan neyse de umarim ona karar verirsiniz :( gecmisler olsun

zuhall
zuhall

10265

Buarada o genetik hastalik deyip durulan sey de FIPtir.

Gamzessven
Gamzessven

21488

Genetik hastalığın ne olduğunu tam olarak öğrenirseniz belki o hastalığı yaşamış olanlar vardır, onlardan da görüş alırsınız. Zaten öğrenince yazarım demişsiniz. Ama şimdi yazdığınız kadarına yorum yapacak olursam, iki yol da kötüymüş ama ameliyat ettirdiğinizde yavrular her türlü ölecek, ettirmediğinizde o genetik hastalığı annesinden alan yavrular da olabilir belki ama almayan ya da taşıyıcı(geni alan ama hastalığı göstermeyen) yavrular da olabilir. Ayrıca sokaktan alınan çoğu hayvanda çeşit çeşit hastalık var yani yavruları sahiplendireceğiniz kişiler sokaktan sahiplense de aynı sorunlarla karşılaşabilir. Belki biraz karışık ve uzun anlattım ama kısaca o bebeklere şans verilmesini(en azından öleceklerse de ameliyatla değil de kendi kaderleriyle) , anneyi de ölüm riski yüksek ameliyata sokmama taraftarıyım. Ayrıca çok güçlü bağışıklık güçlendiriciler var (immüneks,lactoferon,vmp vitamin gibi) kedinize ve yavrularına bu güçlendiricilerle destek olabilirsiniz. yavruları sahiplenecek olanlar da destekleyicilerle bağışıklığı yıkan bu genetik hastalığa karşı gelebilirler diye düşünüyorum

Gozdetemizel
Gozdetemizel

12519

Oncelikle son kez yaziyorum Selin Hanim.ben size nerede “bana oyle laflar etmis ki bende cevap vermisim”diyebileceginiz birsey yazmisim.olmus,farkedememissiniz,kizismis ciftlesmis olabilir hepimiz hata yapa yapa ogreniyoruz uzulmeyin umarim en dogru karari verirsiniz ve hatta akil vermek gibi olmasin ama disari salmayin daha cok bagisikligi duser demisim.sizi yargiladigima,kimsenin birbaskasinin aile hayatini bilemeyecegine kocaman insanlara soz geciremediginize vesaireye kadar getirmissiniz olayi.bende ustune gereken cevabi vermisim.burda sizinle hala tartismak derdinde degilim.ve evet burdaki herkes yardimci olmak icin elinden geleni yapar fikir beyan eder ama sizin gibi gergin cevaplar verenini ikinci kez goruyorum.
Bende ilk kez kedi bakiyorum sadece 3 aydir,ama elimden geleni de yapiyorum,burnu aksa daha cok hastalanmamasi icin yapilan ekstra seylerden bahsediyorum buarada,veterinere goturup onun verdigi ilaclari kullanmaktan degil.taşa yatiyo kaldiriyorum,kizisiyo kacmak icin kapilari aciyo bahce kapisina tel yaptirmak gibi,su icmiyo parmagimi suya batirip yalatiyorum gibi.bahceye salmayin bagisikligi dusmesin dememdeki amac buydu,ekstra koruma.yoksa ister salin ister salmayin,hamiledir dogurur biyerde ne kediyi bulabilirsiniz ne yavrulari.sonra gelip burda boyle boyle oldu kedi gitti gelmedi diye soru acacaksiniz.
Demem o ki sizi anliyorum,sizin yasisinizda kardesim var ve 35 yasindayim.o yasa kadarda annem yuzunden evime kedi alamadim,evlendim kocam istemedi alamadim.sonra kocam elinde yavru kediyle geldi bi aksam işten.yani insanlara laf soz gecirmek evet zor ozellikle onlarin evinde yasiyosaniz ve maddi destegi onlardan aliyosaniz.ama herseyi ben bilirim onume gelene fircami koyarim yasindasiniz suan inaninki ve bende boyleydim.size kirici olmaktansa yapici olmayi oneririm cunki ayni tavirlari sergileyerek bende cok insan kaybettim hayatimda.biz onemli zaten degiliz ama etrafinizdakilere de hic nedensiz yere boyle yapiyosaniz zaten kedinizle bi basiniza kalirsiniz.bence tavsiye de istemeyin kimseden,cunki sizin tavsiyeye ihtiyaciniz da yok,bilmediginiz bi genetik hastaligin ismi,onuda ogrenirseniz herseyi bilme olayini tamamlarsiniz.simdi tekrar Allah saglik versin,kedinizinde ayagina taş degmesin

artemisluna
artemisluna

10480

Off okurken içim daraldı, çok zor bir karar gerçekten ne desem bilemedim. Kedinizin hastalığı nedir acaba ve doğacak yavrularda da aynı hastalığın olma olasılığı nedir? Benim bildiğim kısır erkek kedi çiftleşmez, o yüzden eve erkek kedi almanız işe yaramayabilir. Başka bir veterinerden daha görüş almanızı öneririm, mümkünse fakülte hocalarına gösterin. Kısırlaştırmayı seçerseniz de onlara yaptırın ameliyatı.

artemisluna
artemisluna

10480

Yavruları ben de öldürmeye kıyamazdım, o yüzden bu hastalığın onlarda olma olasılığı nedir merak ettim. Sonuçta her genetik hastalık yavruya geçmiyor. Taşıcıyı da olabilirler. Ayrıca ilk doğumda 5 yavru olacağını sanmıyorum genelde ilk hamilelikte çok yavru olmuyor ama belli olmaz tabi, az yavru vardır inşallah.

selindn
selindn

640

Arkadaşlar forumu yeni keşfettim o yüzden nasıl kullanılır çok bilmiyorum burdan gelen yorumlara cevap vereceğim umarım görürsünüz. Şimdi olay o zaten tamam ben bunun doğurmasına izin verdim, yavrular doğdu. Diyelim ki ben bunların hiçbirini dışarıya çıkarmadım hepsine evin içinde bir yaşam alanı sundum. E hayvan bunlar aile kavramı bir süre sonra yok oluyor bunlarda bu sefer kızgınlık çağına girdiklerinde evin içinde ensest ilişki yaşarlar, araştırdım bu konuyu oluyor bunlar onlarda bizim gibi ahlak yok ki arkadaşlar adı üstünde kedi. Kedide olmayan ahlak seni niye gerdi diyecek olursanız araştırmalarım doğrultusunda ensest ilişki yaşayan hayvanlarında tıpkı insanlar gibi çocukları engelli oluyor hatta çoğu dayanamayıp ölüyor. Birde bizimkinde genetik hastalık artısı. Yani kedimin doğurmasına izin vermek onu ve yavrularını tamamen eve kapatmak ve kızgınlık döneminde hiçbirini kısırlaştıramamak ve çevrelerinde başka bir kedi olmadığı için ensest ilişkiye göz yummak ve onlardan doğacak çocukların genetik hastalıklı artı engelli olmasını ve muhtemelen birkaç hafta sonra gözümün önünde ölmesini izlemek. He diğer türlü düşük bir ihtimal de olsa doğan yavruları bir şekilde farklı farklı kişilere sahiplendirsem yine dönüp dolaşıp aynı noktaya yani annelerinin yüzde yirmi yaşama şansı olan ameliyata sokulacaklar ne olur allah bilir. (Ki bencillik gibi gelebilir belki nasıl bulursunuz bilmem ama ben 18 yaşındayım ve ailemle yaşıyorum ailem benim gibi hayvan sever değil, bir tanesini kabul ettirene kadar neler yaşadım, yanlış algıya kapılmayın ben pasif, ailede sözü geçmeyen bir insan değilim bir şekilde zorda olsa kabul ettiririm, zaten ailemde hayvan sever olmasada kötü insanlar değiller onlarda bizimkine birşey olmasını istemiyorlar ama işte bizimki artı birde yavruları çok çok zor kabul ederler ailemle çok büyük kavgalar etmem gerekir ben elimden gelen her şeyi yaparım ama bu da olayın başka bir olmazı.) Genetik hastalığın ne olduğunu tam olarak ben de bilemiyorum, hep görmezden gelmeye kalktım onu inanın ama şöyle açıklayabilirim diğer tüm kedilere göre bünyesi çok çok daha zayıf, kedi gribi var mesela onu buldum bulalı, gözleri, burnu akıyor ve geçmiyor ve geçmeyecek bu gibi ameliyat durumlarında inanılmaz büyük riskler taşıyor, kuduz aşısını bile bünyesinin kaldırabileceği zamanı bulmak için kaç kere veterinerlere gittim geldim. Bunu doğuran kedinin bu hastalığı zaten taşıyarak ona bulaştırdığı ve çocuklarının da elbet öyle olacağını söyledi hekim. Beş rakamını öylesine söylemiştim zaten siz diyin iki ben diyeyim üç. Ve eve kapatmakta istemiyorum kızımı o kadar seviyor ki gezmeyi bilmiyorum belki saçmalıyorum ama onu zorla eve kapatınca kendimi çok kötü hissediyorum. Herneyse bu arada ben tamamen kendi araştırmalarımı, hekimlerden duyduklarımı ve öngörülerimi paylaştım sizinle yanlışım varsa düzeltin lütfen. Ve ayrıca fakülte hocaları önermeniz dikkatimi çekti bu dediğinizi daha bir araştıracağım. Çok uzun yazıyorum okuduysanız teşekkür ederim.

artemisluna
artemisluna

10480

Bu arada kedinizde corona virüsü mü var acaba? Bağışıklığı düşük deyince akla ilk bu ihtimal geliyor. Eğer öyleyse bu bir genetik hastalık değil bir virüs, yıllarca inaktif kalabilir, ve kediniz sağlıklı yaşayabilir. Bağışıklığın düştüğü bir zamanda fip denen bir hastalığa dönüşebilir, evet bu hastalık da ölümcüldür. Eğer ki durum buysa, corona virüsünün yavrulara geçtiği kanıtlanmış bir durum değil ve geçse bile illa ki fip olacak değil. Corona pozitif kedilerin çiftleştirilmemeleri gerekir ve bünyeleri zayıf olduğundan kısırlaştırma da risklidir. Eğer ki kedinizde corona virüsü varsa kesinlikle dışarı çıkmamalı zaten, en ufak şey onu hasta eder. Dedikleriniz bana bu hastalığı çağrıştırdı ama başka bir şeydir belki de tabii. Lütfen kedinizin hastalığını net öğrenin ve bizle de paylaşın, gerçekten çok üzüldüm durumuna.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 2019 Görüntüleme
  • 39 Cevap
  • 3 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 81821 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR