Kedilerimde Herpes Ve Calici Virüsü Çıktı

Mihov
Mihov

10326 Puan

Geçen hafta peşpeşe 3 kedim melek oldu. Kalan hasta canları klınıge goturdum 2 tanesi daha melek oldu tahlillerde Herpes ve Calici virüsü olduğu ortaya çıktı. Klinikte şu an 3 kedi var evdekilere de bulaşmış ama hepsini kliniğe götürme imkanım yoktu en acil olanları götürebildim. Bendekilerin iştahı yoktu halsizlerdi ama şükür şu an iştahları da hareketleri de iyi. Hekim bağışıklıklarını güçlü tutmamı söyledi 1 haftadır imuneks hap, sanasol şurup ve kendi hazırladığım özel bi mama kullanıyorum. Sorun şu; iştahları düzelse de çok hırıltılı nefes almaya bazen nefes almakta zorlanmaya ve tıksırmaya başladılar hekime danıştım zitromax kullanabılırsın dediler. Fikri olan var mı? Bu hastalıkların kökten tamamen geçmesi için nasıl bir yol izlemem gerek bu hastalıklar konusunda deneyimi, bilgisi tecrübesi olan var mı?

5 CEVAP

LilBub
LilBub

1696

Kedilerde üst solunum yollarında hırıltılı solunum, öksürük, gözlerde akıntı, salivasyon, kilo kaybı ve ateşle karekterize bulaşıcı bir hastalıktır.Hastalığın etkeni feline herpesvirustur. Kedilerin üst solunum yollarında lokalize olan ve çok bulaşıcı viral bir hastalıkdır.
Hastalık öncelikle solunum yolu ile bulaşır. Bundan başka hamile ve aşısız olan kedilerde hastalık plasenta yolu ile de yavrulara bulaşabilmektedir.İntrauterin bulaşma nedeniyle enfekte olan yavrular doğumdan bir kaç gün sonra hastalık belirtilerini gösterir ve çoğunlukla 2-3 hafta içinde ölür.Bulaşmayı önemli kılan faktörlerin başında, nekahat dönemindeki kedilerin aralıklı olarak virusu çıkarmaları gelmektedir.
Genellikle 2-6 günlük bir inkübasyon devresinden sonra klinik bulgular ortaya çıkar. Hastalık hırıltılı solunum, öksürük, gözyaşı akıntısı, salya ve kilo kaybı ile karekterizedir. Genellikle yüksek ateş ile seyreden hastalığın klinik bulgularının şekillenmesi kısa sürede olur. Sütten yeni kesilmiş yavrularda daha şiddetli seyreder. Hastalık kedinin yaşına, etkenin hastalık yapıcı gücüne ve vücudun savunma sisteminine bağlı olarak akut ve kronik form olarak iki şekilde görülebilir.
KLİNİK BELİRTİLER
Hastalık akut ve kronik olarak iki formda incelenebilir.
Akut form;
Yavru kedilerde özellikle şiddetli enfeksiyonlar ve ölüm ile seyreden akut formda, ilk şekillenen karekteristik belirtiler hapşırık, göz yaşı ve burun akıntısıdır. Bir iki gün içinde göz yaşı ve burun akıntısı bakteriyel enfeksiyonların etkisi ile iltihaplı yapışkan bir karekter kazanır. Bu nedenle göz kapaklarında yapışma, burunda tıkanma ile burun deliklerinin daralmasına neden olur. Buna bağlı olarak hırıltılı ve ağızdan solunum gözlenir. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde alt solunum yollarındada enfeksiyon oluşur ve hasta her hapşırıkta etrafa ifrazat saçar. Yemek yeme isteği ortadan kalkar ve hasta halsizdir. Akut formda, gözde ülseratif keratitis odakları şekillenir ve bu odakların birleşmesi ile oluşan yaygın ülseratif lezyonlar viral rhinotracheitis de karekteristik bir belirtidir. Bazen ülseratif glossitis gözlenir.
Kronik form;
Çoğunlukla akut formun bir komplikasyonu şeklinde gelişir. Klinik bulgular aynı olmakla beraber şiddet ve seyirleri farklı görülür. Aksırıklar nöbetler halinde olur ve burun akıntısı süreklilik arzeder.
Hastalığın tanısı
Akut konjuktivitis, sık aksırma, ülseratif keratitis hastalığın tanınmasında yardımcı olur.
Nasıl önlem alabiliriz?
Aşı uygulamaları bu hastalıktan korunmanın tek ve en etkili yöntemidir. Özellikle yavruların yaklaşık 2 aylık olduklarında aşılanması ve her yıl aşı tekrarlarının düzenli olarak yapılması gereklidir. Ayrıca intranasal aşılarda kullanılmaktadır. Hastalık etkenini almış kediler diğer kedilerden ayrılmalı ve genel hijyen kurallarına uyulmalıdır. Hastalara uygulanan tedavinin inatcı bir şekilde sürdürülmesi gerekir. Çünkü hastalık kronik bir karakter almaya çok müsaittir. Kronik hale dönüşmüş hastalık durumunda hastaların, özellikle soğuk havalarda dışarı çıkmalarına izin verilmemelidir. Aksi halde sekunder enfeksiyonlar devreye girerek hastalığın şiddetini artırabilir. Çoğunlukla doğar doğmaz hastalığa yakalanan yavrularda ölüm oranı yüksektir.
TEDAVİ
Gözle burun civarındaki kabuklu eksudat özenle kaldırılmalıdır. Sekunder bakteriyel enfeksiyonları önlemek amacıyla antibiyotikler kullanılır. Hastalık yetişkin kedilerde, sekunder enfeksiyonlar gelişmediği sürece öldürücü değildir. Ancak hastanın yaşam kalitesi oldukça düşük olabilir. Yavru kedilerde tedavi tamamlandıktan sonraki bir ay içinde hastalık nüks etmezse hemen aşılamaya geçilerek bağışıklık oluşturulmaya çalışılmalıdır.

Mihov
Mihov

10326

Kedilerim iyileşti gerekli tedavileri uyguladım, yine de teşekkür ederim :)

LilBub
LilBub

1696

Saolun.Kedileriniz iyiyse çok sevindim

Mkurhan
Mkurhan

4

Merhaba
Benim kedimde bu hastalıga yakalandı suan cok iştahsız ne koysam önüne yemiyor bana yol gösterme imkanınız olurmu

zfrshn
zfrshn

9306

zorla besleme yapmalısınız.Şırınga ile yaşmamayı sulandırıp yedirin vitamin yutturun

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 2135 Görüntüleme
  • 5 Cevap
  • 3 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 78252 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR