Kedi Dis Sagligi

Portim
Portim

256 Puan

Kedilerin dişinde olusan tartarlar nasil yok edilir hangi bakim urunu kullanilmali marka onerisi (parasi önemli degil )

13 CEVAP

srplzngl
srplzngl

113865

Enzimatik diş macunu kullanırsanız haftada 3-4 gün yeterli olur ama diş macunu şart değil, sonuçta kimyasal. Zaten Turkiye'de pek cesit yok. Onun yerine her gün hindistan cevizi yağı (soğuk sıkım, -mumkunse extra- virgin olmasına dikkat edin) kullanabilirsiniz, tartar ve gingivite karşı çok etkilidir. Ben haftada 2-3 gün enzimatik diş macunu, kalan günlerde de hindistan cevizi yağı kullanıyorum. Hindistan cevizi yagi iceren dis macunu tarifleri de var internette, isterseniz bi' goz atabilirsiniz.


Alisma sureci kediden kediye gore degisiyor, bu yüzden yavaş yavaş başlamanız lazım. Birkaç gün kediniz sakinken, kendini sevdirirken elinizle dişlerine dokunmaya çalışın ki dişlerine dokunulmasına alışsın. İkinci adım olarak (her adim arasinda en az bes gun olursa daha iyi olur) aynı şeyi parmağınıza diş macunu ya da hindistan cevizi yağı alarak deneyin. Ona da alıştıktan sonra parmağınıza bir gazlı bez sarıp o şekilde deneyin, isterseniz (ya da kediniz isterse :D) bu adımı atlayıp direkt diş fırçasına geçebilirsiniz. kullandiginiz fircanin kedi diş fırçası olması şart değil. yumuşak kıllı, tercihen bambu bir çocuk fırçası da olur. silikon parmak fircalarinin yeterli temizligi sagladigini dusunmuyorum, zaten buyuk olduklari icin de kullanmasi bana pek kolay gelmiyor. Kediniz duruma yine de alışamaz ya da rahat durmazsa dizlerinizin üzerinde durup kedinizi bacağınızın arasına sıkıştırın. Korkunç bir şey gibi geliyor ama sakince yapıyoruz tabii ki bunu :D


@Hidatot
Sizin kediniz kucuk oldugu icin avantajlisiniz, vakit kaybetmeden alistirmaya baslayin. Siz dis fircasi olarak minik kedi fircalarini kullanirsaniz daha iyi olur. Cocuk fircalari yetiskin kedilere tam geliyor ama yavrular icin daha kucuk olmasi sizin acinizdan kolaylik saglayacaktir.
Kediniz artik dis degisim surecine girecegi icin (3.5 aylik civarinda baslayip 6 ya da 7. aylarda biter) canini yakmamak ve dis etlerini kanatmamak adina ekstra dikkatli olmanizda fayda var :)

ballokumu
ballokumu

9431

Araştırdığım kadarıyla türkiyedeki diş macunları içerik olarak iyi değil. Ben sadece fırçalayarak silikon parmak fırçayla alıştırmayı düşünüyorum

srplzngl
srplzngl

113865

Hidatot
Hidatot

2597

Çooook teşekkür ediyorum gerçekten

Hidatot
Hidatot

2597

Bu sorunun aynısını soracaktım o yüzden sormadan güncellenmesini istiyorum. Hiç kullanan yok mu? Biz de Kuzu 3.5 aylık olduğundan diş değiştirirken yavaş yavaş başlasak mı diş bakımımıza diyoruz. Biraz baktım da çeşit çeşit fırça var. Dostuna diş bakımı yapan varsa yardımcı olup bilgilendirebilirse çok sevinirim ^^

Hidatot
Hidatot

2597

İçerikte nelere dikkat etmemiz gerekir o konuda da ufacık bir özet geçebilir misiniiz?

ballokumu
ballokumu

9431

Enzimatik diş macununuzun markası nedir?

srplzngl
srplzngl

113865

ben virbac CET kullaniyorum ama icerigi turkiye'deki markalardan pek farkli sayilmaz. o yuzden mumkun oldugunca az kullanip agirligi hindistan cevizi yagina vermeye calisiyorum. zaten enzimatik macunu hindistan cevizi yagina ek olarak haftada 2 kere kullandiginda yeterli etkiyi sagliyormus.

Handerane
Handerane

1037

Probiacti markasının bir spreyi varmış. Ameliyata gerek kalmadan çözüm dediler. Veteriner önermişti. Kullanan oldu mu acaba? 250 tl gibi bir fiyatı vardı tereddüt ettim.

carb42
carb42

808

Hindistan cevizi yağını nereden alıyorsunuz

Canpatim
Canpatim

10

Biz yurtdışında yaşıyoruz. 2023 Eylül sonu eşim tam Türkiyeden dönmeden önce kedimizin diş etlerinde bir yoğun kanama ve ağzında bir koku hissediyor . Derhal veterinere götürüyor. Veteriner FeLV hastalığının bir yansıması olabileceğinden şüphelenerek FeLV testi yapıyor ve negatif çıkınca rahatlıyor ve veteriner antibiyotik tedavisine başlıyor. Ancak yazlıktan istanbula dönünce bir profesöre daha detay bir kan tahlili yaptırdığında FeLV pozitif çıkıyor. Dişlerinde başlayan gingivitisin FeLV in bir yansıması olabileceği belirtiliyor. Profesör derhal bir laser tedavisi uyguluyor. Ve eşimde zaten tam Hollandaya döneceği zamana denk geldiği için olayın üzerine daha yoğun gidemiyor. Laser tedavisi kısmen iyi geliyor ve Ekim başında buraya kedisi ile geldiğinde pek bir sıkıntı görmedik. Daha sonra eşim kendi sağlık sorunları nedeniyle Ekim 2023 ortasında Türkiyeye gittiğinde, bir ay kadarda orda kaldı, bende kedinin diş fırçalamasını falan ihmal ettim, Kasım ortasında döndüğünde hayvanın ağzı iyice kötülemeye başlamıştı. Dişlerini fırçalıyamıyorduk, diş etleri kanıyordu. Derhal Virbac Hexarinse ağız gargarası alıp ona başladık. Ayrıca yine Virbac Aquadent içme suyuna katılan bir solüsyon var. Ona da başladık. Ve yavaş yavaş arada bir yine Virbac Enzymatic C.E.T diş macunu ile fırça kullanmadan dişlerini parmak yardımıyla fırçalamaya başladık. Fırça ile yapamıyorduk kanıyordu çünkü. Yaklaşık iki aylık bir uygulama ile kanama durdu, diş plaklarında ve diş eti iltihaplarında bayağı azalma oldu. Dün artık dişlerini fırça ile fırçalamaya da başladık ve artık kanama olmamaya başladı. Yani Virbac hexarinse gargara + Virbac Aquadent solüsyon + Virbac Enzimatik diş macunu 3'lü uygulaması ile gingivitis başlangıcını kontrol altına aldık. Tabii bir de immune sistem destek snack ve şurupları da verdik, FeLV de var çünkü. Şimdi herhangi bir marka reklamı olarak yazmıyorum ama Virbac ürünlerinden memnunuz. Diğer kedimizde de kısırlaştırıldığı için 2023 yazında onda da idrar yollarında kristalleşme ve strüvit çıkmıştı, onda da Veteriner tavsiyesi ile mamasını değiştirip Virbac U2 Urology Dissolution & Prevention manasına geçmiştik ve idrar yolu problemi falan kalmamıştı. Zaten markayı da biz de oradan öğrendik. Türkiyedeki yazlıktaki veterinerimiz, Virbac'ın aslında bir mama firması değil ilaç firması olduğunu, ancak mama da yaptığını ve bu nedenle mamalarının da tedavi edici ya da en azından tedaviyi destekleyici nitelikte olduğunu söylemişti bize önerirken. Bizde geçen yaz öyle öğrendik. Hollandaya döndüğümüzde Hollandadaki veterinerine de diğer kedimiz için strüvit nedeni ile onunda mamasını değiştirdiğimizi söylediğimizde o da çok iyi etmişsiniz dedi. Doğal olarak diğer kedimizde de FeLV in yansıması olarak gingivitis başlayınca 3lü Virbac uygulaması yaptık ve olumlu sonuç aldık.
Virbac'ın FeLV ve FIV için geliştirdiği Virbagen Omega 10 MU ampul yani enjeksiyon ilacı da varmış. Avrupa Birliği ilaç akansından onaylı. Hastalığı tam geçiremese de en azından seyrini yavaşlatıyormuş. Veterinerimizin de dediği gibi aslında bir hayvan ilaç firması. 2024 Martında Türkiyeye eşimin sağlık kontrolleri için geldiğimizde , bir veteriner hastanesine gidip FeLV pozitif çıkan kedimizin durumunu da detaylı olarak inceletip ona göre hareket edeceğiz.
Sonuç olarak, canlarımızda herhangi bir sağlık sıkıntısı olduğunda , gerek mama getekse diğer destek/takviye unsurları için deneyimlerimizden edindiğimize göre dünyads başlıca iki firmanın ürünleri yararlı oluyor 1) Fransız Virbac 2) Amerikan Hill's. Yalnız Hill's in Science Plan ürünlerinden ziyade Prescription diet ürünleri. Science Plan kategorisindeki ürünleri de çok iyi ama, üroloji, böbrek, diş eti sağlığı gibi spesifik problemleri varsa özellikle Hill's in Prescription Diet kategorisindeki ürünleri uygun.


Yalnız malesef Türkiyede gerek Virbac gerekse Hill's Prescription Diet ürünlerini temin edebilmek oldukça güç (Hills in Science Plan ürünleri kısmen var ama Prescription Diet ürünleri sıkıntılı) varsa da malesef oldukça pahalı. Biz yurtdışında daha uygun fiyatlara kolaylıkla bulabiliyoruz.


Son not olarak da, ben burada deneyimlerine dayanarak, tedavileri destekleyici nitelikte olması açısından bu iki firmanın ürünlerini önerdim ancak canlarımızın herhangi bir sağlık probleminde en uygunu yine de bir veteriner hekim tavsiye, gözetim ve denetiminde gitmektir. Ben sadece deneyimlerimi paylaştım. Canlarınızla beraber kalın sağlıcakla.

Canpatim
Canpatim

10

Biz yurtdışında yaşıyoruz. 2023 Eylül sonu eşim tam Türkiyeden dönmeden önce kedimizin diş etlerinde bir yoğun kanama ve ağzında bir koku hissediyor . Derhal veterinere götürüyor. Veteriner FeLV hastalığının bir yansıması olabileceğinden şüphelenerek FeLV testi yapıyor ve negatif çıkınca rahatlıyor ve veteriner antibiyotik tedavisine başlıyor. Ancak yazlıktan istanbula dönünce bir profesöre daha detay bir kan tahlili yaptırdığında FeLV pozitif çıkıyor. Dişlerinde başlayan gingivitisin FeLV in bir yansıması olabileceği belirtiliyor. Profesör derhal bir laser tedavisi uyguluyor. Ve eşimde zaten tam Hollandaya döneceği zamana denk geldiği için olayın üzerine daha yoğun gidemiyor. Laser tedavisi kısmen iyi geliyor ve Ekim başında buraya kedisi ile geldiğinde pek bir sıkıntı görmedik. Daha sonra eşim kendi sağlık sorunları nedeniyle Ekim 2023 ortasında Türkiyeye gittiğinde, bir ay kadarda orda kaldı, bende kedinin diş fırçalamasını falan ihmal ettim, Kasım ortasında döndüğünde hayvanın ağzı iyice kötülemeye başlamıştı. Dişlerini fırçalıyamıyorduk, diş etleri kanıyordu. Derhal Virbac Hexarinse ağız gargarası alıp ona başladık. Ayrıca yine Virbac Aquadent içme suyuna katılan bir solüsyon var. Ona da başladık. Ve yavaş yavaş arada bir yine Virbac Enzymatic C.E.T diş macunu ile fırça kullanmadan dişlerini parmak yardımıyla fırçalamaya başladık. Fırça ile yapamıyorduk kanıyordu çünkü. Yaklaşık iki aylık bir uygulama ile kanama durdu, diş plaklarında ve diş eti iltihaplarında bayağı azalma oldu. Dün artık dişlerini fırça ile fırçalamaya da başladık ve artık kanama olmamaya başladı. Yani Virbac hexarinse gargara + Virbac Aquadent solüsyon + Virbac Enzimatik diş macunu 3'lü uygulaması ile gingivitis başlangıcını kontrol altına aldık. Tabii bir de immune sistem destek snack ve şurupları da verdik, FeLV de var çünkü. Şimdi herhangi bir marka reklamı olarak yazmıyorum ama Virbac ürünlerinden memnunuz. Diğer kedimizde de kısırlaştırıldığı için 2023 yazında onda da idrar yollarında kristalleşme ve strüvit çıkmıştı, onda da Veteriner tavsiyesi ile mamasını değiştirip Virbac U2 Urology Dissolution & Prevention manasına geçmiştik ve idrar yolu problemi falan kalmamıştı. Zaten markayı da biz de oradan öğrendik. Türkiyedeki yazlıktaki veterinerimiz, Virbac'ın aslında bir mama firması değil ilaç firması olduğunu, ancak mama da yaptığını ve bu nedenle mamalarının da tedavi edici ya da en azından tedaviyi destekleyici nitelikte olduğunu söylemişti bize önerirken. Bizde geçen yaz öyle öğrendik. Hollandaya döndüğümüzde Hollandadaki veterinerine de diğer kedimiz için strüvit nedeni ile onunda mamasını değiştirdiğimizi söylediğimizde o da çok iyi etmişsiniz dedi. Doğal olarak diğer kedimizde de FeLV in yansıması olarak gingivitis başlayınca 3lü Virbac uygulaması yaptık ve olumlu sonuç aldık.
Virbac'ın FeLV ve FIV için geliştirdiği Virbagen Omega 10 MU ampul yani enjeksiyon ilacı da varmış. Avrupa Birliği ilaç akansından onaylı. Hastalığı tam geçiremese de en azından seyrini yavaşlatıyormuş. Veterinerimizin de dediği gibi aslında bir hayvan ilaç firması. 2024 Martında Türkiyeye eşimin sağlık kontrolleri için geldiğimizde , bir veteriner hastanesine gidip FeLV pozitif çıkan kedimizin durumunu da detaylı olarak inceletip ona göre hareket edeceğiz.
Sonuç olarak, canlarımızda herhangi bir sağlık sıkıntısı olduğunda , gerek mama getekse diğer destek/takviye unsurları için deneyimlerimizden edindiğimize göre dünyads başlıca iki firmanın ürünleri yararlı oluyor 1) Fransız Virbac 2) Amerikan Hill's. Yalnız Hill's in Science Plan ürünlerinden ziyade Prescription diet ürünleri. Science Plan kategorisindeki ürünleri de çok iyi ama, üroloji, böbrek, diş eti sağlığı gibi spesifik problemleri varsa özellikle Hill's in Prescription Diet kategorisindeki ürünleri uygun.


Yalnız malesef Türkiyede gerek Virbac gerekse Hill's Prescription Diet ürünlerini temin edebilmek oldukça güç (Hills in Science Plan ürünleri kısmen var ama Prescription Diet ürünleri sıkıntılı) varsa da malesef oldukça pahalı. Biz yurtdışında daha uygun fiyatlara kolaylıkla bulabiliyoruz.


Son not olarak da, ben burada deneyimlerine dayanarak, tedavileri destekleyici nitelikte olması açısından bu iki firmanın ürünlerini önerdim ancak canlarımızın herhangi bir sağlık probleminde en uygunu yine de bir veteriner hekim tavsiye, gözetim ve denetiminde gitmektir. Ben sadece deneyimlerimi paylaştım. Canlarınızla beraber kalın sağlıcakla.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 3024 Görüntüleme
  • 13 Cevap
  • 0 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 94.970 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR