Leishmania Pozitif Çıkan Köpek Uyutulmalı Mıdır?

Veteriner bize bu hastalığın tam tedavi edilmediği, sadece belirtilerinin azaltılabileceği ömür boyu bir tedavi gerektiğinden bahsetmişti. Esas sorun elde edilecek en iyi sonuçta bile köpek hastalığın taşıyıcısı olacak, bulunduğumuz yazlık bölgede tatarcık sinekleri yığınla var, bir şekilde hastalığı çevredeki diğer köpeklere bulaştıracak. Bu durumda uyutma seçeneğini ciddi ciddi düşünmek gerekiyor gibi ama diğer taraftan köpek bu hastalığın belirtileri de göstermiyor.


Bir kaç gün önce burun kanaması yüzünden veterinere gitmiştik. Yapılan testte Leishmania pozitif, Ehrlichiosis ise negatif çıktı. Veteriner her iki hastalığın da olduğundan emin olduğu için ikisine yönelik ilaçlar verdi, bulabildiğimiz ilaçları kullanmaya başladık. Ancak yukardaki sorular beynimi kemiriyor. Bahçede, hemen yanında olmasa bile farklı bir bölümde bir köpeğimiz daha var. Her iki köpek de sokakta peşimize takılmış sokak köpeği idi. 7-8 yıldır bizimleler. Birinin tedavisi, diğerlerinin hastalığı olabilir. İnsan bu konuda nasıl bir tercih yapabilir?


Hastalıklardan biri kene, diğeri tatarcık sineği ile bulaşıyormuş, bunu yeni öğrendim. İnsanın başına gelmeyince, konu hakkında bilgisi de olmuyor. Leishmania ege bölgesinde yaygınmış. Hatta sokağımızda tedaviye (muhtemelen keneden)cevap vermeyen bir tane, komşumuzda da muhtemelen Leishmania belirtileri olan bir köpek var. Durumun farkında olduklarını da sanmıyorum ama eğer onlar bu hastalığın bulaşıcı olduğunu bilseler, çevredeki köpeklerin hayatlarını tehlikeye atarlar mı bilmiyorum. Eğer sizin köpeğiniz bu durumda olsaydı siz neyi tercih ederdiniz? Sonuçta birden öldüren bir hastalık da değil, uzun yıllar yaşayabilir ama taşıyıcı olarak diğer köpekleri hasta edebilir.

4 CEVAP

eylemcaliskan
eylemcaliskan

12219

Açıkçası bu hastalığın ne olduğunu bilmiyorum. Başlığı görünce hayvan acı çekiyor diye düşündüm. Sorunun tamamını okuyunca da şaşırdım. Bence hayvan hastalandığı için ölmeyi hak etmiyor. Bu düşünceyi kafanızdan çıkarmaya bakın. İyi niyetinizden böyle düşündüğünüzü biliyorum, diğer hayvanların da sağlıklarının bozulmasını istemiyorsunuz ama bana düşününce bana biraz acımasızca geldi. Umarım doğru yolu bulursunuz ve bu süreci en az hasarla atlatırsınız. Geçmiş olsun

eylemcaliskan
eylemcaliskan

12219

Bu arada tekrar belirtmek isterim ki hastalığın ne olduğu hakkında hiçbir fikrim yok. Çok acı çekiyor da olabilir ama siz sorunuzda bunu belirtmemişsiniz. Diğer hayvanlara da bulaşabilir endişenizden bahsetmişsiniz, ben de buna göre yorumladım. Eğer dediğim gibi acı çekiyorsa durum çok daha farklı ve derin demektir. Yanlış anlaşılmalara yol açıp tepki almak istemem.

Cevaplar için teşekkürler, zaten acı çektiği zaman uyutulması mecburi olacak. Şimdi tedavileri devam ediyor. Çok ağır antibiyotik tedavisi, üre ve kan pıhtılaştırıcı veriliyor. Detayları bilemiyorum. Benim de yeni duyduğum bir hastalık. Buradaki ikilem çevredeki sağlıklı hayvanları hasta etmesi ve bu hastalık sarmalının bu şekilde devam etmesi. Bu hastalığa yakalanan her köpek aynı tepkiyi de göstermiyormuş ama eğer ağırlaşırsa organlar yavaş yavaş iflas ediyormuş. Yani bu hastalığın kimsenin başına gelmesini istemem. Risk faktörü bu.


Kıbrıs'ta daha yaygınmış, örneğin linkiteki veteriner uyutulmasını tavsiye ediyor:
http://www.yeniduzen.com/bilmedigimiz-ama-ogrenmemiz-gereken-bir-hastalik-leishmania-81912h.htm


Şimdilik eğer başka bir sorun çıkıp ağırlaşmazsa 6 ay kadar ilaçlara devam edip sonucu göreceğiz. Sonra başımıza ne gelecek bilemiyorum.


Tekrar edeyim, çevredeki tüm köpekler nasıl olsa hastadır da diyemeyiz. Örneğin komşulardan biri yeni bir köpek aldığında, onun da hayatını riske atmış olacağız. Tabii ki bu tek başına bir köpeğin uyutulması ile olacak bir çözüm değil. Madem bu kadar yaygın ve tedavisi olmayan bir hastalık, neden bu konuyu yeni öğrendik ben ona bile şaşırıyorum. Sinekten bulaşabilecek bir hastalıktan bahsediyoruz.


Yine tekrar edeyim, örneğin eğer ki civarımızdaki 2 hasta köpeğe bu konuda bir dikkat gösterilebilseydi, en azından riski olduğu vs gibi, en kötü ihtimalle uyutulsalardı ki bir tanesi bir deri bir kemik sokak köpeği, bu durumda şu an köpeğim sağlıklı olacaktı. Bunu anlatmakta zorlanıyorım sanki. Çok ağır bir konu. Düşündükçe üzülüyorum. Zaten köpeğin uyutulma ihtimali bile yüreğimi sızlatıyor.


Bir de insana bulaşabilen bir hastalık imiş. İnsanda büyük sorunlara neden olmuyormuş sanırım. Deri hastalığı gibi bir şey yapıyormuş. Bu da ayrı bir sorun ama sanırım pek ihtimal dahilinde değil, düşünmemeye çalışıyoruz.

Anonymus552223
Anonymus552223

145961

Acı cektirmiyorsa uyutulmaz bence, zaten sokaktaki diger kopeklere şimdiye kadar bulastiysa bulasmistir.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 860 Görüntüleme
  • 4 Cevap
  • 0 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 81935 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR