4.5 Aylık British Shorthair Kedim Kilolu Mu ?

ezghi
ezghi

259 Puan

Anket

Kilosu Normal
(20 oy)
Kilosu Çok
(4 oy)
Kilosu Az
(0 oy)
Bir fikrim yok
(2 oy)
Toplam (26 oy)

Merhaba erkek bir british shorthair cinsi kedi sahibiyim. 2 ağustos 2019 tarihinde veterinere gitmiştik ve 2.8 kg çıkmıştı o zamanlar 4 ay 12 günlüktü. Veteriner kilosu ile ilgili bir şey demedi ve ben de yapısı gereği iri bir cins olduğundan dolayı kilosunun normal olduğunu düşünüyorum. Ama annem fazla kilolu olduğunu düşünüyor. Size sorum şöyle kilosu yaşına göre normal mi ? Eğer aynı cins ve erkek kediniz var ise o bu yaşlarda iken kaç kg idi ? Mamayı öğün olarak veya ölçü ile mi vermeliyiz ? Teşekkürler.

5 CEVAP

GammaLamina
GammaLamina

10574

En güzeli göz ve el yoklaması. Bel oyuntusu varsa, sarkan bir göbeği yoksa, gözünüzle kaburgalarını görmüyorsanız ama elinizle rahatça hissedebiliyorsanız normal kilodadır. Bana göre 4.5 aylık bir erkek kedinin 3 kilo olması normal, özellikle boyu da uzunsa kilolu göstermeyecektir kendisi. Bu cins kedilerin ise kiloları dediğiniz gibi diğer cinslerden daha fazla olabiliyor diye biliyorum.

bidiboom
bidiboom

10757

https://vetnutrition.tufts.edu/2016/05/think-you-have-a-fat-cat-the-ten-things-you-need-to-know/


Bu linkte Tufts Universitesi'nin verdigi "Cats" diye bir link var, 1.maddeyi anlatan yazinin icinde, o linkte WSAVA'nin kedi kilo degerlendirmesi var, aslinda Vucut Kondisyon Skoru, yani hem yag hem kas acisindan genel bir tablo.. kedilerin cok cinsi ve ozelligi oldugundan su yastayken bu kiloda olmasi lazim denemiyor, ancak belli karakteristiklerden yag fazlasi var mi, kas kaybi var mi netlesiyor (kas kaybi olup sisman kediler var) .. ve evet, galiba yavruyken degil ama yetiskin kedilerin belli kalori ve besin degerlerini almasi VE daha fazla kalori de almamasi lazim.

bidiboom
bidiboom

10757

Bi de kalori ihtiyaci hesaplamada



  1. Temel metabolik ihtiyaci(RER)= 70×(kedinin kilosu)^0,75 formulu kullaniliyor

  2. Bunun uzerine yasina, kisirlik durumuna, aktivitesine gore degisen bir katsayiyla carpiliyor (tablo asagidaki linkte)
    https://vet.osu.edu/vmc/companion/our-services/nutrition-support-service/basic-calorie-calculator
    Bu aslinda kopekler icin diye geciyor ama baska bir yerde kedi-kopek hepsi icin diye geciyordu, bilmiyorum bi veterinerinize danisin isterseniz.. kopek yavrusuyla kedi yavrusunun katsayilari ayniysa (ki bu bir miktar degil bir katsayi) sizinki icin 3le carpmaniz lazim, yani:
    RER=70×(2,8)^0,75=151,5
    Sizinkinin ihtiyaci=3×151,5=454,5 kcal

hcerenk
hcerenk

10454

Bu tip sorular ile ilgili kesinlikle hekimler ile görüşülmesi gerektiği kanısındayım. Kedinin kilo almasına sebep olan ya da almasını engelleyen etkenler olabilir.
Fakat kendi kedilerime bakınca sizinki normal diye düşünüyorum. Benimkiler iki dişi ve 23 ağustosta 5 aylarını bitirecekler 2.7 kg civarındalar. Fakat iki kedi oldukları için aşırı oyun oynuyorlar, deli gibi yemelerine rağmen yakıyorlar. İlk başta biraz topaçlardı fakat 3. aydan sonra boy inanılmaz uzadı, topaçlık kalmadı.
Bizim veterinerimiz, kısırlaştırılana kadar ölçü ile vermeyin kabı boşaldıkça doldurun zaten o kadar hareketli olacaklar ki her türlü besine ihtiyaç duyacalar diyordu. Gerçekten de öyle şu anda. Mama kısıtlaması yapmıyoruz, sadece yaş mamayı plak sebebi ile çok sık vermemeye gayret ediyorum ya da bazen kuru mama ile karıştırıyorum da veriyorum.
Bunun yanında saf protein olan ciğer, tavuk, et gibi besinlerin haşlamalarını, yumurta, peynir, yoğurt, ayran vb ek proteinleri de ara ara vermemi tavsiye etmişti.
Gerçekten çok seviyorlar.

4.5 aylık british shorthair bluepoint kedimiz şu anda 3.250 kg dir. kilosu gayet iyi dedi veterinerimiz.
mamayı ölçü ile vermiyorum bittikçe koyuyorum

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 12050 Görüntüleme
  • 5 Cevap
  • 1 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 80235 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR