Sahiplendiğim Yavru Kedi Sürekli Kaçıp, Saklanıyor.

cglcanbaz
cglcanbaz

574 Puan

Merhaba, yavru bir kedi sahiplendim. Eve geldiğinden beri durmaksızın miyavlayıp, koltuk ya da yatak altlarına saklanıyor asla yaklaştırmıyor kendine. Eve ve bize çabuk alışması için nasıl davranmam gerekiyor?
Bikaç kişi sürekli eline alıp sevmeye çalış yoksa hep böyle yabani olur dedi ama internetten araştırma yaptığımda tam tersi rahat bırakılması gerektiği yazıyor. Odada altına girebileceği şeyleri kapatıp yalnız bıraktım ortama alışması için çünkü biz yanında oturunca çok strese giriyor ve bağırıyor sürekli.
Sizce yalnız mı bırakmalıyım yoksa aynı odada oturup bize ve sesimize alışması mı gerekiyor. Çok üzgün görünüyor ve yemek de yemiyor, daha da strese girmesini istemiyorum.

11 CEVAP

basakinanc
basakinanc

1869

Biraz yalnız bırakıp eve ve size kendi kendine yavaş yavaş alışmasına olanak vermelisiniz bence. Mamasına, kumuna, suyuna kolayca ulaşabileceği bir ortam hazırlayıp kendi haline bırakın. Kapalı tutmanızı da tavsiye etmem, açık olsun ki hem istediğinde evinizin diğer bölgelerine geçebilsin hem de isterse yanınıza gelebilsin. Kediler kapalı kalmayı pek sevmiyorlar. Bırakın yeni evini ve ailesini tanısın, koklasın, dolaşsın. Sevmek, oynamak için hiç üstelemeyin. Onun size gelmesini bekleyin. Muhtemelen şu an korktuğu için böyle davranıyordur, kaçıp saklanması ve sizi yanına yaklaştırmaması bu yüzdendir. Ona zaman tanırsanız sorunun çözüleceğini düşünüyorum.

Bari
Bari

841

geçtiğimiz bayramdan önce bende bir yavruya yuvamı açtım aymı problem bizdede oldu hatta iki gün yemek yemedi saklanmaktan
Ben günde iki defa saklandığı yerden kendim çıkardım sevdim sonra kendi haline bıraktım gitmek istedi ve tekrar saklanmaya dwvam etti
Bir hafta bu şekilde oldu sürwkli saklandı sonra ortaya çıkmaya başladı ona zarar vermiyeceğimizi anlayınca kendisi gelmeye başladı zaman ve sabır işi asla pes etmeyin çok zorlamayın ama tamamen kendi halinede bırakmayın
Oyun oynatmaya çalışın dışarı çıkartınca sevdiğiniz yiyecekleri elinizle vermeyi deneyin güven oluşssun ama kafanıza çok takmayın düzeliyor bende acaba hep böylemi olcak bir sıkıntımı var diye düşünmüştüm ama şuan bensiz uyumuyor hiç yanlız kalamıyorum sürekli peşimde tedirgin olduğu için size güvenmediği için saklanıyor merak etmeyin düzelecek

toffy_the_cat
toffy_the_cat

13851

Kendi önce alışsın yalnız bırakın siz zorla sevdikçe daha beter olur.Ysş mama ödül maması verin.Zzorlamayın bu süreç 1 hafta hatta 1 ay sürebilir sabırlı olun

cglcanbaz
cglcanbaz

574

Çok teşekkürler cevabınız için. Saklanabileceği yerleri açmam daha mı iyi olur sizce?

cglcanbaz
cglcanbaz

574

Çok teşekkürler cevabınız için. Saklanabileceği yerleri açmam daha mı iyi olur sizce? @basakinanc

cglcanbaz
cglcanbaz

574

anlıyorum, teşekkürler tavsiyeleriniz için.

Nightcat
Nightcat

4899

Oyuncak yoksa olta oyuncaklar var onlardan alabilirsin oyuncağı yere sürterek gezdir belki oyuncak sayesinde koltuk altlarından falan çıkar korkusunu yener. Bu konuda oyuncaklar cidden çok işe yarıyor. Ben de onunla ve elime mamasını alıp elimden yedirerek alıştırmıştım. Özellikle ilk gece bağırmaktan uyutmamıştı. Zamanla alışır, dediğim gibi olta şeklinde oyuncakla deneyebilirsin.

cglcanbaz
cglcanbaz

574

önerileriniz için çok teşekkür ederim hepsini dikkate alıcam

cavdartarlasi
cavdartarlasi

1038

Bu yaşadığın süreç çok doğal ve güzel anıdı olacak bi süreç. Merak etme kesine 15 gün zaman tanı bu süreçte sen de o da birbirinizi tanıyacaksınız. Aşağıda belirttiklerime dikkat edersen herşey yolunda gider.


Öncelikle ev kalabalıksa ve çocuk varsa hepsiyle konuşulup gürültü kediyi zorla kucağa alma vb. davranışların önüne geçilmeli.


Mama kabı hep dolu olsun ve yanında her zaman taze su olsun.


Mama kabı ve kumu birbirinden uzakta olsun aynı odanın iki farklı köşesi gibi ya da başka sakin korunaklı kimsenin yanından geçmediği bi noktalarda olmalı ikiside.


Yavrun istemediği sürece onu kucağına alma. Sakın onu odaya kilitleme bu süreçte kapıları üstüne kapatma.


Suyunu tazelediğinde kabı ses çıkararak yere koy, aynı şekilde günde bi iki kez yoğurt verdiğinde bunları göstererek pisi pisi felan diyerek yap duysun görsün.


Saklandığı yerden çıkarmaya zorlama çok. Ev sakinse sen de sakince ismiyle ya da oyuncakla çağır gelir yavaş yavaş ama en ufak bi gürültüde tekrar saklanır. Fırsat buldukça oyun oyna. Geceleri daha korkak olabilir daha sevecen sakin yaklaşmak gerek.


Dediğim gibi bu tanışma süreci ve çok doğal. Şu an bi çok şeyi tehdit olarak görüp kendini korumaya çalışıyor ve tanıdıkça seni sizi evi eşyaları davranışları değişecek. Sabır biraz endişelenecek bi durum yok. Güzel iletişim kurman ve sağlık dileğimle.

hcerenk
hcerenk

10454

Merhaba, Mayıs ayı başında 2 kedi sahiplendim. 1 tanesi ne kadar dobra ise diğeri o kadar cekingendi.
İnternette biraz araştırınca çekinik kedi diye bir durum olduğunu öğrendik. Bizimki de çekinik kedi olabilir diye kediyi eve ve kendimize alıştırmak için yapmamız tavsiye edilenleri uyguladık.
Bunlardan en ama en önemlisi kediyi gürültüden ve stresten uzak tutmak. Bu süreçte 1 ay evde kısık sesle konuştuk. Neyse ki evde çocuk yok. Eşim ve ben olduğumuz için bu konuda gereken özeni gösterdik.
İkinci olarak ise cussemiz onlara çok büyük olduğu için bunu en aza indirmeye çalıştık. Yere yakın hareket ettik, onunla yere uzanarak iletişim kurmaya calistik.
Asla sevmek için zorlamadik. Kendisinin gelmesini bekledik. Saklandığı yerlerden zorla cikarmadik. İlgisini cekecek oyuncak ve yemekler kullandık. Girebileceği yerleri kapatmadım sadece kendisine zarar vermesini engelleyecek onlemler aldık. Kediler girrbildikleri yerlerde kendilerini güvende hissediyorlar. Yatarken de oda kapımızı açık bıraktık ki isterse gelsin bizimle yatsın.
1 ay içinde gerçekten her şey normale döndü. Biraz uzun ve duygusal bir süreç. Ama eminim yeteri özveri ve sevgi ile üstesinden gelinir.

Bellasmom
Bellasmom

2683

Merhaba, ben de yavru kedimi sahiplendiğimde aynen bunları yaşamıştım. Bizden saklanıyor, sürekli miyavlıyor ve hiçbir şey yemiyordu. Mamasını elinizle ağzına vermeyi deneyin biz öyle yaptıktan sonra kendi gidip yemeye başlamıştı. Ve mama ve su kabını olabildiğince yakına getirin bizim zamanımızın çoğu oturma odasında geçtiği kapları da oraya getirdik. Saklanma konusunda da kendi haline bırakın zorla kucağınıza almayın evi ve sizi tanımasına izin verin. Ben sahipleneli yaklaşık bir hafta oluyor ve şuan gayet iyiyiz sadece biraz sabır :)

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 15214 Görüntüleme
  • 11 Cevap
  • 1 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 80221 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR