belgeseli izlerken aldığım notları sizlerle paylaşmak istedim.
kediler etçil olarak et yemek zorunda biyolojik olarak karbonhidrata ihtiyaçları yoktur.
kedilerin tahılları korumak için evcilleştirildiğini düşünüyoruz.kediler tahıl yemez fare yer.
köpekler boz kurttan evrilmiştir. evrimsel olarak varnivora takımından geldiğini biliyoruz ama etçiller demektir.köpeklerin dna ları kurtlarla yüzde 99.9 aynı
firmalar çiğ mamanın zararlı olduğunu söylüyorlar ama kanıt yok.
dişleri et yemek için evrimleşmiştir.
mamaların içinde melamin olmaması lazım.
mısır,buğday ve soya verilmemeli.bunlar şişmalık,şeker hastalığı,artrit,kronik deri iltihapları,alerjilere neden oluyor,
kedi dengesiz beslenir ve bunları yerse sağlıklı kalamaz.
mısır ve buğday mama yapmanın süper ucuz yolu.
en iyisi çiğ mama.
BHA toksik koruyucu mamada bulunmaması gerekiyor.
mamada et yan ürün yazıyorsa anlamı kas,kemik&kıkırdak,organlar alındıktan sonra kalan artıklardır.
flavor (aroma) yazan pakette hiç bulunmayabilir.et içerebilir ama et içermek zorunda değil.
amerikada bile mama üreten yerler 3.5 yılda 1 veya 2 kez denetleniyor.
mama alırken et oranın yüksek olması ekstra karbonhidrat ,katkı maddeleri,koruyucular ve gereksiz maddeler olmaması gerekir.
firmaların tahılsız mamaya geçme sebebleri gelen tepkiler yüzünden.
Açıkçası özllikle araştırdığım bir konu değil. Ancak tecrübelerim ve düşüncelerimle birkaç şey yazmak istiyorum.
Ortada hayvanın doğası diye bir şey kalmamışken beslenme kısmının tamamen vahşi doğadaki şekilde yapılması bana abes geliyor.
Köpek ve kedi binlerce yıldır evcil hayvanlar. Onlar vahşi halde doğada yaşarken bu kadar çok hastalık yoktu yeryüzünde. Sonuçta bekteri, virüs parazit hepsi gelişiyor ve güçleniyor.
Köpekler kedilerden birkaç bin yıl önce evcilleştiği için tahıl yeme oranları kedilerden daha yüksek.
Bir de ona bakılırsa insan da tahılı tarıma geçişle yemeye başlamış. Avcı toplayıcı dönemde tahıl yok. Hatta sadece birkaç onyıldır sanayinin gelişmesiyle bu kadar aktif biçimde yiyoruz.
Bir de dünya insan nüfusu tarihteki en yüksek seviyede şu an. Dünya insanları besleyemiyor. Milyarlarca insan değil ete ulaşmak açlık sınırında yaşıyor ve hatta ölüyor. Bu durumdayken hayvanları sadece etle beslemek zaten çok küçük bir grubun yapabileceği bir şey.
Tabi ki hayvanlara mısır, soya, katkı maddesi yedirelim demiyorum. Ancak günümüzün gerçeği de bu. Elimizden gelen en iyi mamayı almalıyız. Et oranı yüksek, olabildiğince doğal ve sade içerikli.
Blr de yazarken şu geldi aklıma. Yurtdışında "sokak hayvani" nüfusu Türkiye gibi yüksek değil. Hatta belki bazı yerlerde sıfır. Çığ besleme onlar için kolayca tercih edilebilecek bir alternatifken bizim için bol tahılı mamalar bir mecburiyet.
Söyleyeceklerim bu kadar :)
Çiğ et kesinlikle en dogali ama herkes yapamayabilr. az pismis ette gayet besleyici degerleri kaybolmuyor sadece bazilari biraz azaliyor. Zaten ev kedileri icin fazlasina gerek yok bence Ev kedisi ile yaban kedisi bir degil sonucta. Tabi pismis besinler dişe yapiştigi icin kesinlikle dişler fircalanmali.
En sağlıklısı kesinlikle çiğ et ve en doğalı. Böyle beslenen hayvanların deri,tüy,sindirim,sinir sistemi gibi bölgeleri daha sağlıklı.Bu yüzden zaten mamalarımızda et arıyoruz.
Sadece eti dondurup içindeki zararlı bakterileri öldürmemiz ve düzenli olarak iç parazitini yaptırmamız lazım. Eti pişirdiğimizde zaten hayvan için bi yararı pek kalmıyor.
Ayrıca tahıl konusunda çok farklı şeyler var, tahılsız hastalık yaptığını ve kedilerin zaten tahıla yabancı olmadığını yani doğada da avlarını tamamen yedikleri,bu midesi diyip onu ayırmadığı için tahılla da küçük bir yüzde de beslendiğini söyleyenler var, tamamen karşıtı düşünceler de.
Bunun için kafam karışık ve az tahıllı kullanıyorum
Güzel ama bence en iyisi çiğ değil bi süredir pişmiş etle besleniyorlar vücutları biraz evrilmiştir çiğ etin parazit yaptığı baz parazit aşısı olur biter deselerde kimyasal neticede bence en iyi az pişmiş et ben yarı çiğ yarı pişmiş tercih ediyorum
Çiğ et besleyenler yanında tahıl da vermediği için ama mamayla beslediğimizde ihtiyacı var mı buna, ne gibi bi değişiklik olur diye de düşündürüyor
bu arada belgeseli izlemek isteyenler için
https://www.youtube.com/watch?v=d4Ni6v1uMuA
Cig ette parazit sorunu cok düsük ihtimal.Bu düsük ihtimal kuru mamadaki ihtimalden coool daha az.Parazit olmamasi icin cig etler en azindan 1 hafta dondurucuda bekletilir.
Köpekler zorunlu etçil değildirlerdir hepcil canlılardır. Köpek için dikkat etmeniz gereken A ve D vitaminleridir, köpek kendi vücudunda bu vitaminleri üretemez dışarıdan almak zorundadır. Bu ikisine dikkat edildiğinde vegan bile besleyen bilirsiniz köpeği.
Peki köpekler hepcil beslenirken kediler neden zorunlu etcil olarak kalıyor? Taurine aminoasidi. Köpekler vücutlarında taurine aminoasidini üretebilse de, kediler bunu yapamazlar. Taurine, hayvansal dokularda bol miktarda bulunan bir aminoasittir, bu nedenle kedilerin hayvan-temelli ürünlerle beslenmesi gerekmektedir.
Yani köpeklerin beslenmesinde et o kadar da elzem değildir olması gerekir. D vitamini tipi D3'tür ve bu sadece hayvan-temelli ürünlerde bulunur. Bitkilerde bulunan D2 vitamini yeterli değildir. Köpeğin etten sadece bunlara ihtiyacı var.
Köpekler tuarini kendileri ürete bilse de yetersiz gelme sonucunda kalbi filan etkiliyen sorunlara kadar yol açabiliyor, vegan beslene biliyor dedim ama yapmayın yani. Hepcil beslemeye devam edin.
Çiğ et evet en güzeli ama et fiyatları mağlum geriye kalıyor tavuk. TAVUK maalesef günümüzde şartlarında PROTEİN KAYNAĞI DEĞİL, tavuklar yüksek oranda antibiyotik ve östrojen hormonu içeriyor, insan için bile hormonal olarak çok büyük sıkıntılara sebep oluyor. İsterseniz araştırın. Kuru mama da bile tavuklu tercih etmeyin diyoruz. Sakatat dersek ciğer vs de et ile yarışıyor fiyat olarak. Günümüzde pekte mümkün olmayan bir beslenme şekli. Çiğ beslenmede tavuğun kedilere iyi geleceğini düşünmüyorum. Bir çok diyetisyen bile protein içermediği için artık diyetlerde market tavuğuna yer vermiyor. Doğal tavuğu da bulmak kolay değil zaten... Sonuç olarak Türkiye şartlarında zor bir durum çiğ besleme.
Not. Alanım gıda ve yüksek lisans sürecinde diyetisyen arkadaşlar ile de beraber çalışıyorum. Çiftlik tavukları ile ilgili bir sürü yazı var merak eden biraz araştırma ile ulaşabilir.
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru Sor