Muhabbet Kuşundan Anlayan Varmı ?

mdemde
mdemde

236 Puan

Muhabbet kuşumun kızışması için bişey yapmam gereklimidir ?
Annelik duygusunu tatmasını istiyorum ama ona çok zararı olurmu ?
Sizce ne yapmam lazım ?

6 CEVAP

LIGHTNING
LIGHTNING

744

Dönemi geldiğinde kendisi kızışır, bazı ithal kuşlar genomik kuşlar zaten yumurta yapmıyorlar bununla birlikte kuşlarda annelik duygusu olmaz, yavrular yuvadan uçana kadar içgüdüsel olarak besler o kadar

mavitilki
mavitilki

11065

Çok çok çok çok çok az miktarda bal verilebilir. Kenevir tohumu da kızışmalarına yardım eder. Kızıştıklarını dişilerin cere renginin kahveye dönmesi ve/veya kabuklanmasından anlayabilirsiniz. Erkekler zaten kur yapmaya başlayacaktır yüksek sesle öterek, kafes demirlerine ve tüneğe vurarak, dişinin üzerine ayağını atarak... Dışkıları daha volümlü ve pis kokulu olur yalnız ishalle karıştırmayın. Kafeste mutlaka mürekkep balığı kemiği ve kaliteli bir kuş kumu bulundurun çünkü dişi deli gibi tüketecek kalsiyum ihtiyacıyla. Eğer eterli kalsiyum alamazsa yumurtalarda şekilsizlik, yumurta tıkanıklığı gibi pek çok sorun yaşayabilirsiniz. Düzenli olarak sebze ve meyve de verin örneğin havuç, haftada bir az miktarda maydonoz (fazlası ishal eder maazallah önünü tutamazsınız), elma, haftada bir haşlanmış yumurta kabuğuyla ikiye bölüp verin. İsterseniz parçalayıp vere de bilirsiniz. Çok faydalıdır eğer yeterli besin alır ve yeterli güven ulaşırlarsa (hem anne hem baba) yavru yapma ihtimalleri artar çünkü hazır olacaklar. Sık sık yemleri kontrol edin çünkü bu dönemde çok fazla yem tüketiyorlar (evet birçok sebze meyve yemelerine rağmen) vitaminlerini de eksik etmeyin. Kafesten salmayın, aşırı küçük folluklardan kaçının, yuvalık içi malzeme almanıza gerek yok ancak alırsanız talaş seçebilirsiniz fakat talaş bitlenme yapabilir ASLA KUM SEÇMEYİN. Ayrıca dişi yuvalık içini yuvalıktan atıyorsa kullanmayın. Yuvalık içi malzemeleri yumurtaların birbirine çarpıp kırılmasını önler fakat çok da elzem bir şey değil. Mümkünse yuvalık içinde içe doğru çökük küçük bir kısmın olduğu yuvalıkları seçin. Dişinin ve erkeğin yuvalığa girerek uzun vakitler geçirmeleri ve yuvalığı kemirmeleri doğaldır. Bu yüzden doğal materyallerle (tahta ya da basit bi kontraplak) yapılmış bir yuvalık seçin. Bebekler yumurtadan çıktıktan sonra günde 1-2 kez kontrol etmeniz yeterli. Bu sizin ilk yavru almanız olacak sanırım lütfen bebek kuş maması ve şırıngası alın çünkü ilk anneler yavruları beslemeyebilir, az besleyebilir, temizlemeyebilir. Besleme durumu birkaç günde geçer ancak temizlik geçmeyebilir çok nazik bir şekilde eğer yavruların ayaklarına dışkı bulaştığını görüyorsanız ve anne temizlemiyorsa ılık suyla yumuşatıp parmağınızla kurulayın. Büyük yavrularda yumuşak diş fırçaları tercih edilebilir.
Gelelim ilk anneye:



  • İlk anneler tecrübesizlikleri dolayısıyla kendi yumurtalarını üzerine basarak çatlatabilirler.

  • İlk anneler 1-2 yavru verir hatta tüm yumurtalar boş çıkabilir lütfen endişelenmeyin bu son derece normal.

  • Yavruları beslemeyi, temizlemeyi ve ısıtmayı arada unutabilirler lütfen panik yapmayın yavrular bunu kaldırabilir. Yeni doğan bir yavru yaklaşık 12 saati aç geçirebilir, mümkün olduğunca anneye şans tanıyın eğer uzun süre beslemezse ilk beslemesini yavru formulasıyla (petshoplardan yavru kuş formulası bulabilirsiniz) ve bir şırıngayla siz yapın. Yavrunun yiyip yemediğini kursağına bakarak anlarsınız. Yiyen yavruların sarı, şiş bir kursağı olur.
    ÖNEMLİ NOTLAR:

  • Anne kuş ilk yumurtanın üzerine yatmayabilir, gün aşırı yumurtlarlar 2. yumurta ile kuluçkaya yatmaya başlayacaktır. Bu normaldir durum.

  • Anne kuşun yavru yumurtadan çıktıktan sonra yumurta kabuğunu yemesi doğaldır. Yemezse yuvalıktan atar. Atmazsa siz alın.

  • Folluk içi haftada bir temizlenmeli özellikle yuvalık içi malzeme kullanıyorsanız. Bunu çok hızlı ve sakin bir şekilde, anneyi streslendirmeden yapın.

  • Anne ve baba yavrular büyüyünceye kadar yavrulara hep beraber bakar ve baba hem kendisi, hem dişisi, hem de yavruları için yer dişi sadece tuvalet ihtiyacı için çıkar yuvalıktan.

melkekbr
melkekbr

77

Sen kafese yuvalığı tak onlar gerek görürse gerisini halleder

namiksevda
namiksevda

70

Kızıştırmak sana kalmış birşey ama dikkat et kızıştırma yemi çok verme bu sefer yağlanma falan olur. Tüy dökümüne çabuk girer vs vs

BalliBadem
BalliBadem

121963

Havuç kızıştırır havuçlu yumurtalı tarif var araştır hem çok besleyici hemde çoşturucu

mdemde
mdemde

236

Herkese teşşekür ederim sağolun.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 557 Görüntüleme
  • 6 Cevap
  • 1 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 80183 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR