Kedi Otu

Ebrarh
Ebrarh

106048 Puan

kedi otu ve bahçe çimi arasındaki fark ne, çim adam aldım yer mi

1 CEVAP

latincesi valeriana officinalis denen bitkidir.
çim bambaşka bişeydir. Evet kediler çim de yer ancak kedi otu biraz farklı


(valeriana officinalis)
1.5-2 m boyunda, çiçekleri beyaz veya açık-pembe renkli, çok yıllık ve otsu bir bitkidir. kediotu; bitkisinin toprak altında kalan yapısı (yani rizomları) 5 cm uzunluğunda ve 2-3 cm çapındadır. rizomların çevresinde 2-3 mm kalınlığında ve 10 cm uzunluğunda kökler bulunur. köklerin üzeri sarımsı-esmer bir kabukla kaplıdır. kediotu kökleri’ nin; baharlı bir lezzeti olup, kendisine has şiddetli ve özel bir kokusu vardır. bu kokudan kediler çok hoşlanırlar. hatta bazen kediler bu bitkinin köklerini çıkartır. bu nedenle; botanik bahçelerinde (avustralya ve yeni zelenda) yetiştirilen bu bitkiler, bir tel kafes ile korunmaya alınır. aslında bitkiye “kediotu" isminin verilmesinin asıl nedeni de budur.
kediotu; bütün avrupa’ da, orta asya’ da, japonya’ nın nemli bölgelerinde yetişmektedir. nemli toprakları sevdikleri için ormanlar da ve nehir kenarlarında sıkca görülmektedir. türkiye’ de ise bursa-uludağ ve doğu anadolu’ da rutubetli çayırlarda yetişmektedir. türkiye’ de 10’ a yakın kediotu (valeriana) türü bulunmaktadır.


kediotu’ nun kurutulmuş kök ve rizomlarında; actinidin, chatinidin, nişasta, valerien asidi, isovalerien asidi, eterli alkaloitler, uçucu yağ (%0.5-2), şeker ve tanen bulunmaktadır. bitkinin köklerine özel kokuyu veren madde, uçucu yağ içinde bulunan valerianik asit (valerenic acid) tir. taze köklerde valepotriat ismi verilen bir grup etken madde vardır. içlerinde en önemlisi valtrat olup, kediotu (v. officinalis) köklerinde %0.5-1 oranında bulunmaktadır. kuzey anadolu dağların da (zigana dağlarında) yetişen v. alliariifolia köklerinde %2.5, güney ve batı anadolu da yaygın bir şekilde görülen v. dioscoridis köklerinde ise %0.3-0.5 oranlarında valtrat olduğu tesbit edilmiştir.
kediotu’ nun; sonbahar aylarında topraktan sökülen kökleri, yıkanarak toprak kalıntılarından temizlenir. kesilmek suretiyle parçalar haline getirilir ve temiz bir zemine serilerek kurutulur.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap