4.5 aylık golden retriever erkek bir yavrumuz var. yaklaşık 2.5- 3 aydır bizimle beraber. 26 yaşındayım anne ve babam ve kız kardeşimle yaşıyorum. Hepimiz ilgileniyoruz, seviyoruz günde 3 kere dışarda vakit geçiyoruz. Evde ip çekiştirme olsun, topu at getir olsun oyunları oynuyoruz. En kaliteli mama ile besliyoruz. Vitaminler veriyoruz. İlk günlerde tuvalet eğitimi kaptı. Bu zamana kadar hiç yanlış yere tuvaletini yapmadı. Hiç eşyalarımıza zarar vermedi. Ama eve geldiği günden beri kollarımızda ayaklarımızda bacaklarımızda ellerimizde kanamadık, yara olmayan, ısırılmayan yer kalmadı. Resmen üstümüze zıplayarak elimizi tutmaya çalışıyor, bazen saldırıyor. Göğüs tasmasını çıkartacağımız zaman, takacağımız zaman ellerimizi ısırıyor. Dışardan geldikten sonra patilerini silerken ısırıyor. Mamasını mutfak tezgahında hazırlarken üstüme çıkıp kollarıma saldırıyor. Sürekli ağzı açık bir şekilde elimizi kapmaya çalışıyor. Her türlü yöntemi denedim. Önce ısırdığında "ağh" diye sesler çıkartıp odayı terk ettim. Olmadı. Bizi ısırırken "ŞŞŞ" diye bağırıp ısırması gereken press kemik, oyuncak vs. şeylere yönlendirdim. Olmadı. Elime kolanya sürdüm resmen kolanyayı yalayıp tekrar ısırdı. Onun için bizi görebileceği ama o alandan çıkamayacağı iki koltuk arasında bir TIME OUT alanı yaptım ve her ısırdığında 2 dakika oraya koydum. İstendik davranışı artırmak için ödüllendirerek olumlu pekiştirdim. İstenmedik davranış için her şeyi denedim. Olmadı, olmuyor. Sabırla, tutarlı bir şekilde tüm yöntemleri denedim olmuyor. Golden Retriever cinsini aile köpeği, sadık, sahibine bağlı, saldırganlığı olmayan cins diye sahiplendik fakat biz bu 3 aylık sürecimizde bunları yaşayamadık. Ama artık gerçekten sabrımız tükenmek üzere. Belki, Benim ve ailemin yapmadığım sizin yapıp yararını gördüğünüz yöntemler vardır. Lütfen bu konuda yardımcı olur musunuz?
Hiçbir şey olmuyorsa; o sizi ısırdığında, siz de onu ısırabilirsiniz. Böylece ne demek istediğinizi köpek dilinde çok daha iyi anlayacaktır
Merhaba,
3 aylık hiperaktif ve yaramaz bir yavruyu çok güzel bir şekilde özetlemişsiniz. Her yavru birbirinden farklıdır. Ve adı üstünden yavru ve bebek olduğu için illaki bir problem hepimizi buluyor ve üzüyor. Mesela benim kızım 5 aylık, ısırma ve atlama huyu hiç olmadı ama biz de tuvalet eğitimini çözemiyoruz. Sabah kakaya bulanmış halde buluyorum onu. Hepimiz farklı sorunlarla boğuşuyoruz ama tek umut geçecek olması.
Uyguladığınız yöntemler güzel, bunları uygulamaya devam edin. Bunlar dışından komutları öğretmeye başladınız mı? Dikkatini bunlara çekmeye çalışın. Cebinizde ödül maması hep olsun. Atlayıp zıplamaya mı başladı? Hemen otur oğlum, yat ve bekle. Genelde enerji attırmak için fiziksel yollar daha etkili diye düşünsekte aslında mental aktiviteler onları daha çok yoruyor.
Bunlar dışında önerebileceğim bir iki video var. İngilizceniz varsa işe yarayacağını düşünüyorum.
https://www.youtube.com/watch?v=R95tDp48NEk
https://www.youtube.com/watch?v=JRl1FhIBeKc
Yavru bir kopekten bahsediyorsunuz bu cok normal bi durum bu sebepten sabriniz tasiyorsa ilerde daha buyuk sorunlarla karsilasinca ne yapacaksiniz acaba kopek bakimi = SABIR demektir 1 yasina kadar isirma huyu normal isiracagi oyuncaklar verin kemirmesi icin kemik alin elinizi isirmaya calisinca izin vermeyin oyuncagini yada kemigini verin agzina ceza vermeniz ise yaramaz cunku sebebini anlamaz şişt diyip ilgisini dagitin dışarda daha fazla zaman gecirin gunluk enerjisini attirin ve sabredin zamanla geçecek.
Sabırlı olmalısınız
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru Sor