Kediler Kısırlaştırılmalı Mı?

Duygunuro
Duygunuro

824 Puan

Anket

kısırlaştırılmalı
(42 oy)
kısırlaştırılmamalı
(9 oy)
Toplam (51 oy)

yüzyılın sorusu belki de.. diyanet kısırlaştırılmamalı diye açıklama bile yaptı, hangi vet hekime sorsam farklı cevaplar alıyorum. siz ne dersiniz sevgili kedi dostları? bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim anket de bıraktıım...

33 CEVAP

Bir veterinere gittiğimde bana kediler köpekler kısırlaştırılmamalı diye bir şey söylüyorsa o veterinere bir daha asla gitmem. Sokaklarda bir sürü can var telef olup giden. Bir veteriner nasıl bunu diyebilir ki?

@qazi28, doğal denge dediğin olay insanların neden dışında o zaman. Neden insanlar hasta olduklarında doktora gidip tedavi oluyolar. Halbuki doğal denge gereği bi köşede ölmemiz gerekirdi. Bu doğal denge olayı çok saçma. İşine gelince doğal denge gelmeyince gidip tedavi olayım. Sizi kastetmiyorum ama şöyle bir söz var: " Yeryüzündeki en büyük ırkçılık türcülüktür."

Anonymus552223
Anonymus552223

145961

Diyanet kac kere kedi bakmis evde, eziyet oluyor kisirlastirmamak, bunu cok tartistik eski konulara da bakin

cavdartarlasi
cavdartarlasi

1038

Bu soruya hayvan fizyolojisiden psikolojisinden sosyal yaşamdan bağımsız olarak diyanetle ilişkilendirip yanıt bulmak kadar ahmakça n olabilir diye düşünüp üzüldüm.


Uzun uzun yazmanın anlamı yok, doğalarını işgal edip yaşama şansı bile verilmeyen bu canlılara daha da eziyet etmeyi kesin kısırlaştırın. Aksi caniliktir.

lwb
lwb

120674

@ygz
Fizyolojik açıdan kısır olmayan bir hayvanın belli bir yaşa gelmeden kızgınlığa girmemesi imkansız.
Belirtilerini hafif ya da hiç yok denicek kadar az yaşaması bile sağlığı açısından olumsuz bir şey. Artık bu konu insanların "keyif" meselesi değil, hayvanların sağlığı için.
Eve alıcağınız kedi köpeğinize yapıcağınız en büyük iyiliklerden biri kısırlaştırmak, çiftleşmeyip kızgınlığa giren hayvanların "belirtilerini hafif yaşasa bile" nasıl sağlık sorunlarına açık hale geldiğini araştırın. He ama ben her kızgınlığında çitleştirip, hayvanı fiziki yorup, daha fazla riske açarım diyen varsa farklı.


Evdeki her kediyi kısırlaştırmak soykırım değil, popülasyonları dışarılarda oldukça fazla zaten. Ülkede hiç kedi yokmuş gibi "kontrollü (tartışılır)" üreticiler de var

SenanurKsl
SenanurKsl

115363

Ayrıca her kedi sahibi kedilerini kısırlaştırırsa soykırım falan olmaz soyları tükenmez arkadaşlar nerden uyduruyorsunuz bunları allah aşkına bilmediğiniz konularda sallamamak fikir belirtmemek bu kadar zor birşey mi ?

lwb
lwb

120674

Kendi kedimden örnek vericek olursam, kızgınlığı ağır geçirdiği için pyometra hastalığı baş göstermeye başlamıştı, vet hekim de kısırlaştırma ameliyatı yaparken rahminde kanser başlangıcı olduğunu ama operasyonla beraber temizlendiğini söyledi (kızgınlığı hat safhada yaşamaktan).
Bununla beraber sürekli çiftleştirmek, insanlarda olduğu gibi hayvanlarda da fiziki ve psikolojik yıkım yapar.
Bahsettiğiniz denge vahşi doğada gördüğümüz gibi "doğal" ölümlerle olsaydı farklı ama bu kediler doğada değil beton yığınları arasında yaşıyorlar.Sizin bahsettiğiniz denge güçlü olan hayatta kalır ama sokaklarda güçlü de olsan güçsüz de olsan bi araba altında kalmana bakıyor.


Sağlık diye kimsenin kendisini kandırdığı yok, dünya çapında kanıtlanmış ve görülen bir şey bu.


*pyometra "basitçe" açıklayacak olursak rahim iltihabı.

jelli
jelli

286

diyanet caizdir dedi, kısırlaştırılmamalı diye bir şey demedi.

Zehrasnmz
Zehrasnmz

6579

Her söylenilene inanmayın. Araştırmanızı yapın. Kediniz için en sağlıklısına karar verin. Bu arada diyanet ne kadar hayvan anatomisi biliyor bilmiyorum. Ama diyanet yerine bilimsel kaynaklar veya imkanınız varsa yerli yabancı kaynakları okuyarak kendinizi geliştirebilirsiniz. İyi günler..

Mrtkaytan
Mrtkaytan

5170

Diyanet böyle bir açıklama yaptıysa neden hasta,yeni doğmuş, yaşlı hayvanlara bakım yapılmıyor?

BalliBadem
BalliBadem

121963

Ya kusura bakmayın ama konuşsam ağır konuşucam bu artık bi soru bile değil diyanette hayvana veya insanlara sıkıntı oluyorsa kısırlaştırılabilir diyo neyi soruyosunuz siz ya hala her hafta kısırlaştırıyım mı tarzı sorular gmrmekten gına geldi

Kardeş saf mısın sen? Diyanet kim ki onun sözüne göre haraket edicem. Sokaklarda araba altlarında ezilen, köpekler tarafjndan parçalanan, çocukların ellerinde oyuncak olan, kanlı ishale yakalanıp inleyerek ölen, gözleri ufak müdahelerle açılacakken işe yaramaz insan oğlu tarafından ilgilenilmeyip kör olan kediler.. Onlar mercedeslerine, bmw lerine binsinler. Bu tür konularda fetva alacaksan git gerçek kediseverlere sor bu işi!

lwb
lwb

120674

@gazi
Yorumları hiç okumamışsınız sanırım,evde sıkıntı değil hayvan sağlığına sıkıntı bu,ayrıca dışarıda helak olan hayvanlardan bihaber olmayın lütfen.
Sizin saçma dediğiniz şey bilimle ters düşüyor malesef.
Araştırın.

Diyanetin resmi açıklamasının linkini atabilir misiniz? Benim düşüncem ve doğru olan kedilerin kısırlaştırılmasıdır. Ben kendimle karşılaştırıyorum bu konuda kedileri. Hadi erkek kedileri geçtim dişi kediler kesinlikle kısırlaştırılmalı. 5 aylıkken ergenliğe girip sürekli doğurup yavru büyütmek kediler için iyi bir şey mi? İnsanlardan düşünelim ergenliğe 13 yaşında giren bir kızın sürekli hamile kaldığını çocuk büyüttüğünü düşünün. Aynı şey. İnsan olunca acı verici, vicdansızca kedi olunca normal mi oluyor? O zaman odaya kapatalım çiftleşmesine izin vermeyelim derseniz de rahim iltihabı olur çiftleşmediği için. Tek çözüm kısırlaştırma. Ki erkek kedilerde çiftleşemedikleri sürece acı çekiyorlar. Yani bence kim ne derse desin kısırlaştırma tek mantıklı yol.

SenanurKsl
SenanurKsl

115363

ygiz_mrtt Şu zamana kadar 6 tane kedinin bakımını üstlendim ya da yakınlarım üstlendi, hepsi de en az 6 aylıktan itibaren kızgınlığa girmeye başladılar ve hayvan üzerindeki zararlarına gözlerimle şahit oldum siz neden bahsediyorsunuz kızgınlık belirtileri göstermeyecek kedi yoktur dünya üzerinde er ya da geç...Dayımın dişi kedisi kızgınlıktaki stresten tüylerini yoldu duvarlara vuruyordu hayvan kendini ki bunu 20 günde bir hatta daha kısa sürede devamlı bitmeden yaşıyordu daha da saymayacağım şimdi burda bütün etkilerini kısırlaştırmanın ne kadar gerekli olduğunu sebeplerini vs vs genel olarak yazılmış zaten.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 1738 Görüntüleme
  • 33 Cevap
  • 2 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 81827 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR